ŠTA DONOSI NOVI BAJDENOV AMBASADOR U BEOGRADU: Hil ubrzava rešavanje kosovskog pitanja!
Foto: ROBERT ATANASOVSKI AFP Profimedia

poznavalac prilika na balkanu

ŠTA DONOSI NOVI BAJDENOV AMBASADOR U BEOGRADU: Hil ubrzava rešavanje kosovskog pitanja!

Politika -

Kristofer Hil, izuzetan poznavalac prilika na Balkanu i čovek koji je svojevremeno učestvovao u pregovorima koji su prethodili NATO bombardovanju SR Jugoslavije, ali i pregovorima koji su doveli do Dejtonskog sporazuma, biće novi ambasador SAD u Beogradu. Njega je američki predsednik Džozef Bajden zvanično nominovao za ovu poziciju, a vest je objavila Bela kuća.

Hil je bio izaslanik SAD tokom 1998. i 1999. godine, a pored učešća u pregovorima u Rambujeu, koji su prethodili NATO agresiji, aktivno je učestvovao i u pregovorima koji su sredinom devedesetih doveli do Dejtona i kraja rata u BiH. Tada je bio najbliži saradnik američkog diplomate Ričarda Holbruka, koji ga je u svojoj knjizi o Dejtonu opisao kao „briljantnog, neustrašivog i polemički nastrojenog“.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da Bajden postavljanjem Hila za ambasadora SAD u Beogradu šalje jake poruke.

- Činjenica da šalju iskusnog diplomatu koji je učestvovao u značajnim događajima na ovim prostorima poruka je da Amerika želi da podigne dinamiku u odnosima sa Srbijom, kao i svojim interesima u ovom regionu, ali i da pojača pristup nezavršenim odnosima, pre svega o pitanju Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine. Njegovim dolaskom Bajden praktično zaokružuje ekipu na terenu, imajući u vidu prethodno imenovanje Metjua Palmera za specifične stvari u BiH, kao i postavljanje Gabrijela Eskobara za izaslanika za Balkan - navodi Milivojević.

I. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track