HIMNA, GARDA I CRVENI TEPIH ZA KRIVOKAPIĆA: Posle svečanog dočeka, s premijerkom Brnabić u četiri oka (FOTO)
Foto: Twitter Printscreen/Zdravko Krivokapić

svečani doček ispred palate srbija

HIMNA, GARDA I CRVENI TEPIH ZA KRIVOKAPIĆA: Posle svečanog dočeka, s premijerkom Brnabić u četiri oka (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je danas posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da odnosi Crne Gore i Srbije moraju biti bolji, kvalitetniji i intenzivniji.

"Sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem je protekao u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi. Saglasili smo se da odnosi izmedju Crne Gore i Srbije moraju biti bolji, kvalitetniji i intenzivniji, u skladu sa interesima svih naših građana", objavio je Krivokapić na Tviteru posle sastanka sa Vučićem.

Vučić je na Instagramu objavio da je premijeru Crne Gore poželio dobrodošlicu, uz fotografije susreta.

Krivokapić se sastao sa Brnabić posle svečanog dočeka

Premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji danas je ispred Palate Srbija priredjen svečani doček posle čega su počeli sastanci sa premijerkom Anom Brnabić a potom i sa članovima srpske vlade.

Krivokapić je dočekan uz intoniranje državnih himni i smotru počasne garde.

Crnogorski premijer prethodno je jutros razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem."Poželeo sam dobrodošlicu predsedniku Vlade Republike Crne Gore Zdravku Krivokapiću", naveo je Vučić na Instagramu uz fotografije susreta.

Krivokapić je juče doputovao u Beograd a na aerodromu ga je dočekao potpredsednik srpske vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović mimo uobičajenog protokola što je izazvalo reakcije u Podgorici.

Po dolasku u Beograd Krivokapić je položio venac na spomen-ploču nekadašnjem premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, na mestu gde je ubijen a potom se u Crnogorskoj kući sastao sa ambasadorima SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije u Srbiji i sa 32 nerezidentna ambasadora ; kojima je, kako je objavio na Tviteru, predstavio ekonomske planove vlade i investicione potencijale i kapacitete Crne Gore. Uveče su mu dobrodošlicu poželeli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, objavio je Vučić na Instagramu.

Krivokapić će danas razgovarati i sa predsednikom srpskog parlamenta Ivicom Dačićem. Uoči dolaska Krivokapić je rekao da će njegova poseta Srbiji biti realizovana "u duhu dobrosusedskih odnosa i zajedničke evropske perspektive". On je ranije najavio da tokom posete Beogradu neće potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Vlada Crne Gore: Poseta Krivokapića pozitivan impuls za saradnju i signal međunarodnoj zajednici

Poseta premijera Crne Gore Srbiji predstavlja pozitivan impuls za intenziviranje saradnje dve zemlje, ali i jasan signal medjunarodnoj zajednici da u regionu postoji kapacitet za prevazilaženje eventualnih otvorenih pitanja dijalogom i u zajedničkom interesu, saopštila je danas crnogorska vlada posle sastanka Zdravka Krivokapića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu.

Krivokapić je naglasio da Crna Gora želi najbolje odnose sa Srbijom i zajedničku budućnost u EU, aVučić je rekao da je za Srbiju Crna Gora najbliža država i izrazio očekivanje da će u budućnosti susreti zvaničnika dve zemlje biti češći i intenzivniji, navodi se u saopštenju.

Krivokapić i Vučić su razgovarali i o aktuelnim ekonomskim prilikama.

Vučić je istakao da se obe države suočavaju sa energetskim izazovima, i da je u tom smislu neophodno pripremiti ozbiljnu strategiju za prevazilaženje tih izazova.

Krivokapić je, kako se navodi, izrazio uverenje da će se ekonomska saradnja ; Crne Gore i Srbije intenzivirati u narednom periodu i ; doprineti postpandemijskom oporavku privrede i stabilizaciji ukupnih prilika dodajući da su u tom smislu, investicije iz Srbije više nego dobrodošle.

"Odlučni smo da radimo na snaženju standarda gradjana kao osnovnom preduslovu daljeg napretka. U tom kontekstu pripremili smo plan ekonomskog oporavka 'Evropa sad', a paralaleno sa tim moramo raditi na snaženju infrastrukture, kako bismo obezbedili diverzifikaciju privrednih aktivnosti, smanjili uvoznu zavisnost i otvorili kvalitetna radna mesta", istakao je premijer.

U razgovoru je istaknuta i obostrana potreba realizacije ideje o povremenom održavanju zajedničkih sednica dve vlade, koja postoji od ranije, radi intenziviranja ekonomskih odnosa.

Takodje je naglašen značaj izgradnje autoputa.

Krivokapić je izrazio jasnu nameru Crne Gore da nastavi izgradnju preostalih deonica autoputa, do granice sa Srbijom.

Vučić je najavio da će i Srbija ; sigurno završiti deonicu autoputa do Duge Poljane, kao i da će raditi na modernizaciji svog dela željezničke pruge Beograd – Bar.

Na sastanku je ocenjeno da su obe zemlje posvećene evropskim integracijama i da je na tom planu razmena iskustva i podrška susednih zemalja od ključnog značaja za nastavak integracionog procesa.

Sastanak je završen sa željom da se saradnja Crne Gore i Srbije, na svim poljima, dodatno osnaži u interesu gradjana obe zemlje i zajedničke evropske budućnosti, dodaje se u saopoštenju iz Podgorice.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track