PREDSEDNIK PRITEGAO DROBNJAKA ZBOG NEZAVRŠENOG PUTA: 50 puta, ali 50 puta sam te pitao jel završeno Kučevo - Majdanpek (FOTO)
Foto: Printscreen TV Pink

PREDSEDNIK U POŽAREVCU: put Milanovac - Kladovo do kraja godine

PREDSEDNIK PRITEGAO DROBNJAKA ZBOG NEZAVRŠENOG PUTA: 50 puta, ali 50 puta sam te pitao jel završeno Kučevo - Majdanpek (FOTO)

Politika -

Do Gradišta od Beograda biće potrebno sat vremena, do Golupca sat i 10 minuta. Milanovac-Kladovo biće gotovo do kraja godine, a onda ostaje Kladovo-Golubac, rekao je Vučić u Požarevcu

POŽAREVAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je u poseti Požarevcu gde prisustvuje ceremoniji obeležavanja početka izgradnje brze saobraćajnice Požarevac - Veliko Gradište - Golubac.

Predsednik je po samom dolasku prvo pozdravio, kako to inače kaže, kineske prijatelje koje učestvuju u izgradnji. S njim u obilasku je i direktor Koridora Srbije, Aleksandar Antić, koji je upoznao predsednika s planom izgradnje Dunavskog koridora.

Aleksandar Vučić, Zoran Drobnjak, Požarevac, Kučevo, Majdanpek
foto: TV Pink printscreen

- To znači da će do Gradišta od Beograda biti potrebno sat vremena, do Golupca za sat i deset minuta. Milanovac-Kladovo biće završeno do kraja godine, a onda ostaje Kladovo-Golubac - kazao je Vučić zahvalivši se radnicima kineske kompanije koji rade na ovom projektu.

Vučić je rekao da je početak izgradnje Dunavskog koridora jedan od najvažnijih dogadjaja za Braničevski okrug koji je jedan od najvećih i najlepših u Srbiji. "Decenijama nismo dovoljno pažnje poklanjali Požarevcu i svim okolnim opštinama i to se sada menja", kazao je Vučić i najavio da će biti izgradjena i dva kraka brze saobraćajnica od Golupca - prema Brzoj Palanci i prema Kladovu i dalje prema Negotinu, kako bi istočna Srbija bila povezana sa Beogradom i Novim Sadom.

Očekujem da Priština uskoro pokuša preuzimanje Valača

Vučić je izjavio je danas da očekuje da prištinske vlasti uskoro pokušaju preuzimanje trafostanice Valač, pod izgovorom naplate električne energije na severu Kosova, gde srpsko stanovništvo čini većinu.

Nakon svečanosti povodom početka izgradnje brze saobraćajnice Dunavski koridor, Vučić je rekao da očekuje da se to desi posle 6. novembra. "Ja sam rekao da je moguće da se to desi od 6. novembra, zbog odnosa prema tamošnjim operaterima, tražeći razloge u tobožnjoj naplati električne energije na severu. Ali će pokušati to da iskoriste, gotovo sam siguran, u nekom trenutku za ostvarenje političkih ciljeva koje nemaju veze sa energetikom", rekao je on.

Vučić je rekao da će Priština da izabere trenutak, ali da je on moli da to ne čini. Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, u kojoj učestvuju Srbija, Albanija i Severna Makedonija, Vučić je rekao da je to izvanredna inicijativa koja radi na ukidanju barijera za putovanje i trgovinu, odnosno na slobodonom protoku usluga i kapitala.

Vratite se u svoju zemlju!

Predsednik je pozvao ljude sa istoka Srbije, koji masovno rade u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, da počnu da se vraćaju u Srbiju i da počnu da razmišljaju šta mogu da urade za svoju otadžbinu: Evo sada imamo puteve i to što ste zaradili tamo uložite u svoj kraj u svoju zemlju, uložite u posao pa da živite ali i zarađujete u svojoj zemlji, poručio je predsednik i naglasio da je cilj da se istok Srbije mrežom novih puteva poveže sa Beogradom, Novim Sadom...

Citirao i Alana Forda

Odgovarajući na pitanja novinara o zelenoj agendi i da li u svetu govori jedno a u zemlji drugo, predsednik je rekao da svuda govori isto pa poručio da svi želimo da imamo čist vazduh i vodu, ali ko će da kaže radnicima u Kostolcu da će za 15 dana da izgube posao ili da će nekom u stanu biti hladno. On se opet osvrnuo na pitanje energetske bezbednosti pa rekao da Kinezi nisu budale jer su pokupovali sve rezerve uglja i litijuma jer žele da se obezbede za budućnost. Predsednik je govoreći o zelenoj agendi ironično citirao i Alana Forda: Bolje biti zdrav nego bolestan, Bolje biti bogat nego siromašan...

U jednom trenutku on je razgovarajući s predsednicima opština upitao za jedna od puteva za koji su mu oni rekli da nije završen do kraja nego da je ostalo nedovršenih 11 kilometara puta.

Pošto je čuo da to nije završeno, predsednik se okrenuo ka v.d. direktoru Puteva Srbije Zoranu Drobnjaku pa mu rekao: 50 puta, ali 50 puta sam te pitao jel završeno Kučevo - Majdanpek...i 50 puta dobio odgovor da je završeno...Sad ću sam morati da počnem da obilazim

Aleksandar Vučić, Zoran Drobnjak, Požarevac, Kučevo, Majdanpek
foto: TV Pink printscreen

Vučić je dodao da je preostalo oko 90 kilometara brze saobraćajnice do Brze Palanke. Kako je istakao, nakon toga će se raditi na povezivanju sa Kladovom i Negotinom.

Aleksandar Vučić, Požarevac
foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

- To znači da bi već u septembru trebalo da dođem da otvorim projekat, ali samo kao gledalac, pošto će verovatno neko drugi pobediti na izborima - kroz osmeh je poručio predsednik.

Počela izgradnja brze saobraćajnice Požarevac-Veliko Gradište-Golubac

Izgradnja brze saobraćajnice Požarevac-Veliko Gradište-Golubac (Dunavski koridor), duge 67,9 kilometara, počela je danas, a radovi će koštati 337 miliona evra. Glavni izvođač radova je kineska državna kompanija Šandong haj spid (Shangdong Hi Speed Group) a podizvođači će biti srpske firme.

Planirano je da prva od tri deonice bude završena do kraja 2023. a cela saobraćajnica do novembra 2024. Na trasi saobraćajnice biće više od 20 mostova i nadvožnjaka, uključujući novi most preko Velike Morave.

Izgradnjom i obnovom infrastrukture u tom delu Srbije stvaraju se, kako je istakao, bolji uslovi za privlačenje značajnih investitora, ali i dolazak većeg broja turista. "Obezbeđujemo opstanak istočne Srbije i ovo je prilika da se pozovu ljudi iz inostanstva da razmišljaju o povratku u svoju zemlju", rekao je Vučić. Zahvalio je Šandongu što je ponudio više nego solidnu cenu za radove na Dunavskom koridoru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja