DODIKU SPREMAJU JOŠ ŽEŠĆE PRITISKE: Amerika preti sankcijama da bi zauzela čvršću poziciju pred pregovore!
Foto: AP / Laszlo Balogh

politička kriza

DODIKU SPREMAJU JOŠ ŽEŠĆE PRITISKE: Amerika preti sankcijama da bi zauzela čvršću poziciju pred pregovore!

Politika -

Poruka Vašingtona da razmatra restrikcije za RS zapravo je pozicioniranje Amerike uoči odbrane bošnjačkih pretenzija, ocenjuju sagovornici Kurira

Američke pretnje sankcijama RS i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku samo su uvod u još veće zaoštravanje situacije uoči ključne faze u rešavanju aktuelne političke krize, a to su neizbežni pregovori o budućem funkcionisanju BiH.

Kao što je Dodik pokretanjem procesa za vraćanje nadležnosti RS, među kojima je formiranje sopstvenih oružanih snaga, zauzeo čvrstu poziciju za pregovaračkim stolom, tako je i poruka Vašingtona da razmatra restrikcije zapravo pozicioniranje Amerike uoči odbrane bošnjačkih pretenzija, ocenjuju sagovornici Kurira.

Politički trenutak

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže za naš list da su sankcije poznati instrument političkog pritiska SAD, ali da je u ovom slučaju izbegnuta daleko opasnija situacija, jer se EU nije priključila pretnjama iz Vašingtona.

Viktor Orban, Milorad Dodik
foto: EPA / SZILARD KOSZTICSAK

- Koliko god Dodik delovao da je sirov, trapav i nepromišljen, jer često kaže i nešto što ne treba, on je političar sa istančanim osećajem za politički trenutak. Misija mu je da srpski narod ne bude prevaren, dok bošnjačka strana pokušava da ukine RS kao genocidnu tvorevinu. U EU nije bilo saglasnosti da se posegne za sankcijama. RS mora da nalazi svoje saveznike. Pokazalo se zašto je bio važan nedavni boravak mađarskog premijera u Banjaluci. Dogovori o BiH najverovatnije nas čekaju sledeće godine i treba očekivati da se pretnje SAD povećavaju. Videćete da će i Dodik imati još žešću retoriku. Koliko god haotična situacija bila, čak i uz sve češće pominjanje rata, svi ovi potezi su zapravo pozicioniranje uoči dogovora - ocenjuje Graovac.

Silom odlažu Dejton

Šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović za Kurir poručuje da se Srpska nikakvim pretnjama i ucenama ne može naterati na odustajanje od vraćanja nadležnosti koje su joj bespravno, pretnjama i ucenama, oduzimane tokom 26 godina delovanja visokih predstavnika.

Mlađen Cicović
foto: Youtube/Printscreen

- Naše želje i namere da vratimo nadležnosti koje nam je dao Dejtonski sporazum mogu oni silom odgoditi, kao što su već bile odgođene 1997, ali se ne mogu ugušiti, jer i rukovodstvo i sav narod u RS žele da žive u uređenoj demokratskoj državi u kojoj se poštuje Ustav, u BiH koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Pravi cilj pretnji sa Zapada je ostvarenje njihovih interesa u ovom delu sveta. Ma koliko zapadne pretnje, ucene i sila bili iznad naših želja i nastojanja, svaki taj njihov potez će samo povećavati i povećava volju srpskog naroda da živi u uređenoj demokratskoj zemlji, a to im je bilo zagarantovano Dejtonskim sporazumom - objašnjava naš sagovornik.

EU nema jedinstvo

Propao pokušaj kažnjavanja Dodika

Zvaničnici RS su poručili da se ne plaše sankcija i tako odgovorili na pismo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena članovima Predsedništva BiH, koje je procurilo u javnost i u kojem se upozorava da će svaki pokušaj destabilizacije Dejtona biti sankcionisan. Nemačka je gotovo istovremeno inicirala da EU izradi dokument s predlozima za sankcije protiv zvaničnika Srpske. Ipak, u sredu je na sastanku političkog i bezbednosnog komiteta EU ta inicijativa naišla na oštar otpor Mađarske, te zbog izostanka konsenzusa nije mogla dobiti zeleno svetlo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track