01:37

Napad na RS je napad na Srbiju

ORUŽANE SNAGE U BIH

STOLENBERGOVE IZJAVE SU LAŽ I BESMISLICA: Bošnjačka strana poziva na tenzije i konflikte, A NE DODIK

Politika -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg okarakterisao je srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika kao izvor zapaljive retorike u BiH, te da će na sve načine sprečiti razgrađivanje Oružanih snaga BiH.

Dr Rajko Petrović kaže da ne vidi pretnje, te da je to ustaljena politika SAD ka ovom prostoru.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

"Treba podsetiti da je aktuelni predsednik Amerike Džo Bajden kao jedan od šest prioriteta, definisao prostor Zapadnog Balkana. To uključuje i BiH, država koja je najkrhkija i najpodložnija konfliktima u tom smislu", objasnio je on.

Kada je reč o stabilnosti i funkcionalnosti institucija Oružanih snaga BiH, koja prema Petroviću nije Dejtonska kategorija, već je nastala kasnije usled pritisaka, ona nije funkcionalna tvorevina.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

"Nedostaju godinama pripadnici iz reda hrvatskog i srpskog naroda koji bi popunili praznine u njoj, ona nema kapacitete da sprovede načelne ciljeve a to je da održi zaštitu spoljnih granica", dodao je on.

To što je Stoltenberg izjavio, treba reći da je to jedna laž i besmislica.

"Upravo se Dodik godinama zalaže za 100% primenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kome piše da nema Oružanih snaga BiH, već kada govorimo o srpskom narodu, oni imaju pravo na postojanje vojske RS", podvukao je Petrović i ocenio kao pogrešno i zlonamerno da je Dodik taj koji poziva na nemire, tenzije i konflikte, odnosno da to radi suprotna, bošnjačka strana.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Prema njemu, Dodik ponavlja da ako ne dobije ono što joj pripada po Dejtonskom sporazumu, sledi secesija, ali demokratska, određena mirnom voljom naroda na referendumu.

Prof. Vladimir Marinković, narodni poslanik smatra da ako se pažljivo analizira samit NATO u Rigi, može da se shvati kao vrsta reakcije NATO na sve što se događa u Rusiji i Ukrajini.

"Glavna tema im je bila eskalacija tih odnosa, a podsetimo da je Dodik danas bio kod Putina u Moskvi, mislim da je to više reakcija na tu posetu i vrstu odnosa RS i Ruske Federacije i podrške koju joj daje za primenu međunarodnog prava u svim aspektima. Veliki pritisak i na Srbiju, dolazi preko pritiska na RS, dovode se u pitanje osnovna načela Dejtonskog sporazuma", objasnio je Marinković.

Srđan Perišić
foto: Kurir TV

On je naglasio da mnogima ne odgovara jaka Srbija i Republika Srpska, pa da su pritisci na RS ujedno i pritisci na Vučića.

Prof. međunarodne politike Srđan Perišić, kaže da je vojska Oružanih snaga za NATO ključno pitanje.

"Oni u svim razgovoaraju kad će BiH ući u NATO, a Oružane snage vide kao garanciju da će ući. RS to blokira od 2010. godine, donela je rezoluciju o neutralnosti 2004. a sve ambasade u BiH su usmerene ka tom pitanju", zaključio je Perišić.

Petrović kaže da napad na RS jesu i napadi na Srbiju, sve ono što se dešava u KiM i CG ima za cilj da se oslabi Srbija.

"Srbija i te kako mora biti uključena u ono što se dešava u BiH. Srbija je potpisnica Dejtona, u Ustavu BiH stoji da postoji mogućnost da se sprovode i formiraju specijalne i paralne veze sa susednim zemljama, što je BiH učinila sa Srbijom 2006. godine i Ruska Federacija je jedan od garanata, odnosno svedoka potisivanja tog sporazuma koja je uz Kinu zainteresovana za sve što se dešava na ovom prostoru", naglasio je Petrović.

04:31

PROF. PERIŠIĆ: NATO i zapadne ambasade jedino zanima kad će BiH ući u tu organizaciju

Marinković je zaključio da Izetbegović i njegova SDA ne govore o ekonomiji, trgovini, infrastrukturi, več da treba uvesti sankcije legitinmom predstavniku srpskog naroda.

"Umesto da se temperatura snižava i pronalazi zajednički imenilac kako bi došlo do saradnje i održala država u formatu koji postoji, on raspiruje vatru jer mu smeta to što ga Vučić ne podržava u skladu sa našim ustavom na rečima", podvukao je narodni poslanik i doado da Izetbegović i Komšić nisu uradili ništa za srpski narod, koji je takođe njihov.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:18

ZAPAD SPREMA PONUDU ZA DODIKA: Sprečavanje formiranja vojske RS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track