MANIVAL: Srbija je unapredila mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma
Foto: Profimedia

napredak

MANIVAL: Srbija je unapredila mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Politika -

Srbija je unapredila mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, čime je iskazan značajan napredak u nivou usaglašenosti sa standardima Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF), ukazano je u izveštaju Manivala (MONEYVAL), tela Saveta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Nastojanja koja su preduzele vlasti Srbije, doprinele su napretku iz kategorije delimično usklađenih među države koje su u velikoj meri usklađene sa četiri referente oblasti koje se odnose na delatnost nefinansijskih preduzeća i profesija, kao i na međunarodnu saradnju, prenosi Glas Amerike izveštaj koji je objavljen danas.

U oblasti novih tehnologija, gde su uvedeni novi međunarodni zahtevi u virtuelnoj oblasti – Srbija je zabeležila pad, navedeno je u tekstu izveštaja.

Tom telu SE se u oktobru 2021. godine obratila, kako je ukazano, zajednica nevladinih organizacija u Srbiji - upozoravajući na moguće posledice primene standarda FATF srpskih vlasti protiv nevladinih organizacija, pojedinaca povezanih sa njima i medijskih udruženja.

Manival ponavlja na izjavu datu na 61. plenarnom sastanku - da sve članice treba da obezbede da se preporuke FATF ne koriste namerno ili nenamerno za suzbijanje legitimnih aktivnosti civilnog društva. Manival će nastaviti da prati situaciju u Srbiji, navodi se u izveštaju tog tela Saveta Evrope.

Taj navod odnosi se na finansijsku proveru koju je sprovela Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma pri Ministarstvu finansija Srbije. Naime, jula 2020. obelodanjeno je da će se pod lupom naći poslovanje 37 entiteta - što je izazvalo burne reakcije domaće i međunarodne javnosti.

U izveštaju tog međunarodnog tela istaknuto je da je Srbija u potpunosti ispunila pet od ukupno 40 preporuka Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF).

Manji nedostaci zabeleženi su u primeni 34 preporuke – što je ocenjeno kao ispunjenost u najvećoj meri. Jedna preporuka u vezi sa novim tehnologijama je delimično usaglašena, dok neusaglašenosti nema, zaključilo je Manival u svom izveštaju.

U izveštaju Srbija je označena kao država koja je uspela da ispuni opšta očekivanja i otkloni većinu, ako ne i sve, nedostatake u tehničkoj usklađenosti sa preporukama Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF), navodi kao zaključak Manival.

Kako je ukazalo to telo Saveta Evrope, izveštaj je usredsređen na obaveze Srbije koje je potrebno da ispuni u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a odnose se na advokate i notare – kao i na uslove za ulazak na tržište računovođa i agenata za nekretnine.

Proveren je niz zakonodavnih, regulatornih i institucionalnih mera koje je Srbija uvela u tim oblastima. Međutim, zbog svojih proceduralnih ograničenja, nije procenjen stepen do kog su te mere primenjene u praksi, precizirano je u izveštaju Manivala.

Navedeno je da su u oblasti međunarodne saradnje, finansijskim nadzornicima, dodeljene nadležnosti da sarađuju sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

To telo Saveta Evrope ukazalo je da bi Srbija za dve godine trebalo da ga obavesti o napretku u primeni mera za sprečavanje pranja novca.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja