MOĆ SRBIJE! VUČIĆ: U narednih pet godina uložićemo 1,25 milijardi evra u vojnu tehniku! KUPUJEMO 30 HELIKOPTERA!
Foto: Dimitrije Goll

Bićemo helikopterska velesila u regionu

MOĆ SRBIJE! VUČIĆ: U narednih pet godina uložićemo 1,25 milijardi evra u vojnu tehniku! KUPUJEMO 30 HELIKOPTERA!

Politika -

Predsednik je rekao da je 2012. nasledio „gotovo nepostojeću vojsku“. Kako je rekao, nije ni za poređenje tadašnja vojska i današnja, jer ćemo sada samo za
namensku industriju trošiti 250 miliona evra godišnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će država u narednih pet godina iz domaće namenske industrije nabaviti vojno naoružanje i opremu u vrednosti od 1,25 milijardi evra. Najavio je nabavku još 30 helikoptera tokom iduće i 2023. godine.

Velika ulaganja

Vučić je juče, tokom trećeg dana posete Nišavskom okrugu, razgovarao sa predstavnicima odbrambene industrije iz cele zemlje, nakon čega je na vojnom aerodromu „Narednik pilot Mihajlo Petrović“ prisustvovao prikazu sposobnosti dela helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 63. padobranske brigade.

- Doneta je odluka da država u narednih pet godina naruči opremu, naoružanje i oruđe, vozila i ubojna sredstva, municiju, mine i rakete od domaće namenske industrije u vrednosti od 1,25 milijardi evra. To će biti dodatni podsticaj za razvoj namenske industrije i ogroman napredak u kupovini od Vojske Srbije - naglasio je Vučić.

Vredna nabavka iz Rusije

Stiže i moćni raketni sistem

Već pre kraja ove godine u Srbiju iz Rusije stižu i protivoklopne rakete „kornet“. To je otkrio predsednik Vučić i istakao da će to znatno osnažiti Vojsku Srbije. Raketni sistem „kornet“ koristi se prevashodno u borbi protiv tenkova i oklopnih transportera. Ima veliku moć, deluje na razdaljinama od sto metara do pet kilometara.

Dodao je da će tako biti modernizovana naša vojska, uz sve ono što kupujemo od ruskih i francuskih partnera, gde su, ocenjuje on, ulaganja ogromna. Predsednik je rekao i da je ove i prethodnih godina nabavljen veliki broj helikoptera, ali da tu nije kraj.

- Očekujemo velike nabavke helikoptera, 18 plus 12 helikoptera, ukupno 30. Od toga 11 helikoptera H-145, četiri „mi-35“, tri „mi-17“ i 12 polovnih „mi-35“, koje kupujemo od jedne članice EU, tako da ćemo biti helikopterska velesila u regionu - istakao je Vučić.

O obaveznom vojnom roku

Spasonosno, ali ima problema

Predsednik je juče rekao da još nema odluke o obaveznom služenju vojnog roka jer u vezi s tim postoji mnogo problema. Kako je rekao, narod je za takvu odluku, to bi i za vojsku, kaže, bilo spasonosno, ali ima problema.

- Od kog godišta da to važi - ako kažemo da bi to bilo od 1994. ili 1995. godišta, mi ne možemo da prihvatimo 35.000 ili 20.000 ljudi, mi možemo da prihvatimo do 10.000 ljudi, a onda je pitanje koga da oslobodite.

Aleksandar Vučić, vojska
foto: Dimitrije Goll

I plate veće

Osvrnuo se i na plate profesionalnih vojnika.

- Kako se plate u vojsci budu približavale onima u MUP, imaćemo više vojnika, i to se već vidi. U prethodnih osam godina povećali smo plate u vojsci za 70 odsto, to je veliko povećanje, verujem da možemo i više - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić, vojska
foto: Dimitrije Goll

Susret za pamćenje

Predsednik s drugom iz vojske

Predsednik Vučić je, nakon što je na niškom vojnom aerodromu „Narednik pilot Mihajlo Petrović“ završena demonstracija dejstava helikopterske jedinice i pripadnika 63. padobranske brigade Vojske Srbije, sreo starog druga iz vojske Srđana Mitrovića. Njih dvojica su popričali i slikali se zajedno, a predsednika je na svom zvaničnom Instagram nalogu Budućnost Srbije napisao:

- Srećan sam što sam danas u Nišu sreo Srđana Mitrovića, starog druga iz vojske, koju smo služili pre 30 godina - objavio je Vučić.

On pak ističe da sve to još nije dovoljno, da će se boriti za više, ali da je ponosan na našu opremu, koja je sve bolja.

- Plate će nastaviti da rastu, ali ćemo morati da obezbedimo i bolju popunu u jedinicama. Kada sam došao u Ministarstvo odbrane, sećam se da je plata razvodnika i desetara bila oko 36.000 dinara, danas je 58.000. Neko će reći da to nije dovoljno, i nije, ali je mnogo bolje i više - naglasio je Vučić.

Istakao je da je 2012. godine, kao ministar odbrane, nasledio „gotovo nepostojeću vojsku“.

Aleksandar Vučić, vojska
foto: Dimitrije Goll

O protestima

Pretučeni ni krivi ni dužni

Vučić je, govoreći o subotnjim protestima i incidentima, rekao da policija nema šta da traži na okupljanjima koja nisu zakonita. Naveo je da se dogodilo to da su pretučeni obični građani koji ništa nisu krivi, već su samo želeli negde da prođu:

- Ja se tim ljudima izvinjavam. Šta biste uradili da to neko uradi vašem bratu, vašem ocu?

- Nije ni za poređenje tadašnja vojska i današnja. Samo za našu namensku industriju trošićemo 250 miliona evra godišnje. Samo da imate u vidu koliko su enormna ulaganja u našu vojsku - podvukao je predsednik i naglasio da je najveća popunjenost jedinica na jugu Srbije - u Nišu, Toplici, Vranju, Leskovcu, Pirotu... Zbog najvišeg standarda najmanja popunjenost je, kako kaže, u Beogradu i Vojvodini.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track