Najnovije vesti

OVO JE POSLEDNJI INTERVJU MIRE MARKOVIĆ! Tog dana je otkrila NEPOZNATE DETALJE o smrti Slobodana Miloševića u zatvorskoj ćeliji
Foto: EPA/Srđan Suki

hag

OVO JE POSLEDNJI INTERVJU MIRE MARKOVIĆ! Tog dana je otkrila NEPOZNATE DETALJE o smrti Slobodana Miloševića u zatvorskoj ćeliji

Politika
12:09h

Mira Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, otkrila je u svom poslednjem intervjuu za Kurir, koji je inače bio i njen poslednji intervju za srpske medije, šta joj je govorio u Hagu, zašto smatra da je ubijen i prema čemu se tretman koji je imao Miloševiću razlikovao od drugih pritvorenika.

- Imao je apsolutno drugačiji tretman. U njegovoj ćeliji su mesecima bila upaljena svetla noću i neprekidno su radile kamere. Svetla su povremeno isključivana pa opet uključivana. Ali kamere nisu nikad prestale da rade. Bile su prisutne i u prostoriji u kojoj je primao posete. Kad sam dolazila, uvek je našim susretima bio prisutan neko od službenika Tribunala. Samo sam ja imala pravo da dođem u posetu na tri dana. Svi drugi su imali pravo na mnogo više dana. Poklone koje sam mu odnosila, na primer, za rođendan, preuzimali su i njemu ih predavali posle nekoliko dana, ali pošto su za polovinu procenili da ne odgovaraju pravilima koja važe za zatvor - rekla je Marković.

Napomenula je kako se i tih pravila strogo držala, ali kako je naglasila ne zbog poštovanja zatvorskih pravila već iz želje da Milošević dobije sve što je sa sobom ponela.

- Novine, knjige i diskove sa muzikom koje sam mu donosila dobijao je tek pošto su novine i knjige pročitali, a diskove sa muzikom preslušali. Takav tretman nije imao niko osim njega - rekla je svojevremeno u intervjuu za Kurir.

Na pitanje da li i dalje ostaje pri tvrdnjama da je Milošević ubijen u Hagu, Mira Marković je tada rekla:

- Slobodan je u Hagu ubijen. U Hag je došao bolestan od srca. Nije lečen, osim što ga je povremeno pregledao lekar opšte prakse, zaposlen u zatvoru i davao mu kao terapiju lek protiv gripa - paracetamol. Vremenom se osećao sve gore. Dva puta je bio na pregledu u bolnici u Hagu na svoj zahtev. Na odgovor za zahteve da ode tamo dugo je čekao, a zatim je još duže čekao na izveštaj iz bolnice - dijagnozu i moguću terapiju. U međuvremenu je bio sve više bolestan, ali se i dalje pripremao za suđenje i svakodnevno odlazio na sud kao da je najzdraviji na svetu.

Rekla je kako je Miloševiću na raspolaganju bilo tri i po miliona stranica na engleskom jeziku, za koje bi mu bilo potrebno više od dvadeset godina da ih pročita i na srpskom.

- O lekovima koje je dobijao nije znao ništa. Donosio bi mu ih zatvorski čuvar i morao je da ih popije u njegovom prisustvu. Svaki put mu je od tih lekova bilo sve gore. Kad je konačno 2006. došla ekipa međunarodnog konzilijuma da ga pregleda, ustanovili su da je njegovo zdravlje teško oštećeno i da je neophodno lečenje u bolnici. Vlada Ruske Federacije dala je saglasnost za lečenje u Moskvi. Ali je sud taj zahtev odbio 24. februara 2006. godine - rekla je Marković.

Na konstataciju da je tvrdnja da je Milošević ubijen u Sheveningenu ozbiljna optužba, Marković je govoreći o motivima Tribunala rekla da je prva faza suđenja, tužba u kojoj je ispitao 296 svedoka, "uglavnom albanskih lažova i nekih srpskih ulizica", prošla trijumfalno, čak i po pisanju svih svetskih medija, a da je bilo jasno da će tek sledeća faza, odbrana, kad sagovornici budu drugačiji ljudi, biti definitivan debakl suda.

- Da do toga ne bi došlo preduzete su mere dodatnog iscrpljivanja. Za pripremu odbrane dobio je tri meseca. Tužbu je protiv njega pripremalo mnogo slobodnih i zdravih ljudi, bar od 1999. godine, a prema nekim izvorima i od 1994, a on je svoju odbranu spremao sam, bolestan i u zatvoru. I spremio je. I odbrana je bila superiorna, kao što su svi znali da će biti. Do kraja odbrane i završetka suđenja ostalo je još samo trideset sati. Bilo je jasno da ne mogu da ga osude ni po kojoj osnovi, ali je bilo jasno i da ne mogu da ga oslobode. Zato su morali da ga ubiju. Izbegavanjem lečenja, trovanjem lekovima i beskrajnim iscrpljivanjem okončao se njegov život 11. marta 2006. godine u zoru. O lekovima koje je dobijao u Hagu Slobodan nije znao ništa. Svaki put mu je od tih lekova bilo sve gore - rekla je nekadašnja prva dama.

Naglasila je da je Milošević uhapšen sa ciljem da bude osuđen, a ne da bude ubijen.

- Ali kad su videli da ne mogu da ga osude, odlučili su da ga ubiju. Donošenje takve odluke bio je znak slabosti, a ne snage. Da su imali snagu veću od njegove, pobedili bi ga na sudu, a ne otrovali u zatvoru. Na fizičko likvidiranje političkog protivnika iz potaje odlučuje se slabija strana da bi izbegla javno priznanje da je u političkoj borbi inferiornija i da nije dorasla protivniku - rekla je Mira Marković.

Na direktno pitanje da li joj je nekada lično govorio o tome da ga truju ili da hoće da ga ubiju je rekla:

- Da ga truju, rekao je meni, napisao je to i u pismu kojim se obratio za pomoć Ministarstvu inostranih poslova Ruske Federacije, koje je 10. marta, samo jedan dan pre smrti, advokat Zdenko Tomanović pročitao novinarima i predao u ambasadu Ruske Federacije u Hagu - rekla je Marković.

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video:

Reditelj u Pulsu Srbije otkrio šta možemo očekivati od serije
01:05

Reditelj u Pulsu Srbije otkrio šta možemo očekivati od serije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track