EKSKLUZIVNO! BAJDENOV SPECIJALAC ZA ZAPADNI BALKAN ZA KURIR: Amerika je zabrinuta zbog namera Moskve i Pekinga u regionu!
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

direktno

EKSKLUZIVNO! BAJDENOV SPECIJALAC ZA ZAPADNI BALKAN ZA KURIR: Amerika je zabrinuta zbog namera Moskve i Pekinga u regionu!

Politika -

Gabrijel Eskobar, zamenik pomocnika americkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan, u ekskluzivnom razgovoru za Kurir rekao je da je Amerika zabrinuta za namere Rusije i Kine u ovom regionu.

Gabriel Eskobar
foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

- Rusija otvoreno preti stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu Evrope svojim ničim neizazvanim agresivnim ponašanjem u Ukrajini i tom regionu. Za to vreme Kina koristi investicije i zajmove - koji su smišljeno retko transparentni i često imaju štetne dodatne uslove - u svrhu pridobijanja lojalnosti ovog regiona, što u dosta slučajeva podriva nacionalnu bezbednost i suverenitet tih država. Jasno receno - da, zabrinuti smo zbog namera Moskve i Pekinga u regionu. Imam iskustvo od 20 godina u regionu, jasno mi je da su ljudi na zapadnom Balkanu Evropljani i da cene iste stvari kao i njihovi susedi u Austriji, Grčkoj ili drugde u EU. Oni žele ravnopravnost pred zakonom, čistu životnu sredinu, slobodne i nezavisne medije i poslovno okruženje u kom nema korupcije. Oni, takode, žele da znaju da njihove vlade i izabrani državni službenici rade u nacionalnom interesu, u interesu naroda - rekao je Eskobar.

B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track