PETKOVIĆ FRANCUSKOM AMBASADORU KOŠARU: Priština želi da zabrani Srbima glasanje 3. aprila
Foto: Kurir

Direktor Kancelarije za KiM

PETKOVIĆ FRANCUSKOM AMBASADORU KOŠARU: Priština želi da zabrani Srbima glasanje 3. aprila

Politika -

BEOGRAD - Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković rekao danas francuskom ambasadoru u Srbiji Pjeru Кošaru da odluka Prištine, da ne dozvoli Srbima na Kosovu referendumsko izjašnjavanje o izmeni Ustava Srbije, predstavlja "najflagrantniji akt političkog i pravnog nasilja".

On je podsetio da im je, uz podršku OEBS-a, u prošlosti bilo omogućeno da glasaju na izborima koje raspisuje Srbija, saopšteno je iz vlade.

Naveo je da očekuje da će medjunarodna zajednica biti čvršća i blagovremeno izvršiti snažniji pritisak na Prištinu, kako se sve ne bi svelo na saopštenja i retoričke poruke.

"Dodatno nespokojstvo unose izjave prištinskih političara da će Srbima na Кosovu i Metohiji i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Srbija, posebno na izborima 3. aprila", rekao je Petković.

"Takav prištinski scenario ukidanja prava glasa za izbore u aprilu sigurno se neće dogoditi", istakao je Petković.

Visoki Dečani: Prošle godine 133 napada na Srbe

Manastir Visoki Dečani saopštio je da su se na Kosovu u 2021. godini dogodila 133 napada na srpsko stanovništvo. Kako su naveli na Tviteru jedan napad se u proseku dogadjao na svaka 2,7 dana, odnosno jednom u 65 sati. "Srbi i njihova imovina su napadnuti u 133 navrata u 2021. godini. To su zabeleženi napadi. Jedan napad/incident u 2,7 dana. U satima, jedan na 65 sati, i to u srcu Evrope", navelo je monaško bratstvo Visokih Dečana.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja