PREDSEDNIK VUČIĆ U FABRICI NESTLE: Na idealnom je mestu! Više ćemo voditi računa o ljudima sa drugačijim pristupom životu
Foto: Printscreen TV Pink

proizvedeno u srbiji!

PREDSEDNIK VUČIĆ U FABRICI NESTLE: Na idealnom je mestu! Više ćemo voditi računa o ljudima sa drugačijim pristupom životu

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Nestle u Beogradu.

U izgradnju druge fabrike Nestlea u Srbiji investirano je 67 miliona švajcarskih franaka, a prostiraće na oko 18.000 kvadratnih metara.

Fabrika bi trebalo bi da počne da radi u oktobru ove godine i u njoj će biti zaposleno 330 ljudi.

Svečanosti povodom završetka prve faze izgradnje fabrike prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka privrede Andjelka Atanasković, generalna direktorka kompanije Nestle za Adrijatik južni region Marija Davidović i ambasador Švajcarske Urs Šmid.

Zaposleni su upoznali predsednika Vučića sa trenutnom proizvodnjom.

"Uvek bih pre kupio senf C ili majonez C nego Tomi. Bog će znati da ga proizvodi ista fabrika", našalio se predsednik za zaposlenima.

Od 400 Nestle fabrika, baš ova u Beogradu je izabrana za dalje širenje, konstatovali su Vučićevi domaćini.

Iz fabrike su rekli da proizvode ukupno 6000 tona majoneza i raznih sosova godišnje.

Predsednik se redom pozdravljao sa radnicima, svima poželeo dobro zdravlje i sreću.

"Lepo izgleda sve ovde. Veoma lepo ste ovo odradili. Veoma sam ponosan što sve ovo pravimo ovde", konstatovao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen TV Pink

Vučić je zatim ušao u deo koji predstavlja, kako kažu zaposleni, "srce proizvodnje majoneza".

"Pre bih kupio Začin C nego vegetu, jer kupujem domaće", nastavio je predsednik, a rečeno mu je da se u ovoj fabrici proizvodi 4000 tona ovog začina godišnje.

Posle obilaska postrojenja, Vučić je krenuo u obilazak nove fabrike.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen TV Pink

Govoreći o proizvodima "analognim mesu", Vučić je nastavio u šaljivom tonu i nasmejao sve prisutne.

"Ma ne bih ja to menjao"...

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen TV Pink

"Potpisali smo bezbroj ugovora za izgradnju puteva i drugih infrastrukurnih projekata, srećom, sve pre ove krize", predočio je predsednik.

"Ova nova fabrika je na idealnom mestu", konstatuje Vučić.

"Ekselencijo, mi imamo Tanju i Marijanu, što ne možete da nađete u drugim zemljama", obratio se predsednik ambasadoru Švajcarske apostrofirajući energiju sagovornica.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen TV Pink

Obilazeći deo fabrike koji je namenjen za proizvodnju vegan hrane, Vučić je izjavio kako moramo više voditi računa o takvim ljudima, kao i da lično nije znao da postoji puno takvih osoba koje imaju drugačiji pristup životu.

"Nedavno sam razgovarao sa jednom devojkom koja je bila iznenađena što ja jedem meso, a ja sam bio šokiran njenom ostrašnošću što je veganka", kazao je predsednik nakon što su u fabrici naveli da se bave proizvodnjom i veganskih namirnica.

"Shvatio sam da ćemo morati da vodimo još više računa o takvim ljudima. Ja nisam znao da postoji toliko ljudi, ljudi koji to doživljavaju kao drugačiji pristup životu", kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen TV Pink

Iz fabrike su naveli da očekuju da će radovi biti gotovi do jula.

"Izgradili smo veliki broj puteva u Srbiji a izvođači koji sad rade žure da što pre završe sa radovima kako im ne bi skočile cene. Kad budemo otvorili auto-put Surčin-Beograd sad u oktobru, radnicima ove fabrike će biti mnogo lakše", nadovezao se predsednik.

Nestle u Srbiji posluje 17 godina, a u fabrici u Surčinu, koju je kompanija kupila od Centroproizvoda, zapošljava više do 500 radnika.

U novoj fabrici u Srbiji će se proizvoditi hrana od domaćih sirovina - šnicle, medaljoni, prsa i file, na bazi soje, glutena, ulja i uljane repice.

Generalna direktorka kompanije Nestle za Adrijatik južni region (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija) Marjana Davidović istakla je da će sve sirovine, koje se budu prerađivale u novoj fabrici, biti iz Srbije.

Kako je navela, pre svega misli na soju, a gotovi proizvodi će se izvoziti u EU.

Prema njenim rečima, kompanija će dobavljače sirovine, pre svega soje, edukovati za novi način uzgajanja, tzv. regenerativnu poljoprivredu, koja više čuva okolinu i ne koristi standardne pesticide.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen TV Pink

"Gradimo fabriku koja je ekološki prihvatljiva po današnjim standardima", kazala je Davidović i podsetila da je Nestle medju prvim kompanijama koje u Srbiji imaju sertifikat da proizvode bez uticaja na životnu sredinu.

Naglasila je da će se i u buduće voda koja izlazi iz procesa proizvodnje potpuno prečišćavati pre vraćanja u prirodu, a i sav otpad koji bude izlazio iz proizvodnje biće recikliran.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid ocenio je da će novo ulaganje Nestlea doprineti ekonomskom razvoju Srbije.

Naveo je da je Švajcarska dugo godina podstiče ekonomski razvoj Srbije u cilju EU integracija i da je u poslednjih 30 godina pomogla sa 400 miliona evra, što je svrstava u četiri najveća bilateralna donatora u Srbiji.

Dodao je da je pomoć bila usmeravana pre svega u povećanje efikasnosti javne uprave, podsticanje ekonomskog razvoja i zapošljavanja, kao i rešavanju izazaova u vezi sa klimatskim promenama.

Šmid je podsetio i da su švajcarske kompaniju u Srbiju uložile 1,7 milijardi evra i da zapošljavaju 12.000 radnika.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track