POČELI RADOVI NA DEONICI SREMSKA RAČA-KUZMIN Predsednik Vučić: Ovo je još jedno veliko delo koje ostaje iza nas
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

deo projekta auto-puta Beograd-Sarajevo

POČELI RADOVI NA DEONICI SREMSKA RAČA-KUZMIN Predsednik Vučić: Ovo je još jedno veliko delo koje ostaje iza nas

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji na kojoj je obeležen početak radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin, koja je deo projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

Ova deonica biće duga 19 kilometara i trebalo bi da bude završena do kraja godine.

Predsednik Vučić je naveo da sve što se gradi je važno za celu Srbiju, pogotovo za Sremce ovaj deo puta. On je razgovarao i sa izvođačima radova a potom se obratio prisutnima i odgovarao na pitanja novinara.

- Ono što je najvažnije za nas jeste da ćemo ovim putem obezbediti i dodatne investicije ne samo okolnim mestima nego i šire jer niko neće biti tako premrežen auto-putevima kao Sremski okrug. Malo ko može da se pohvali takvom infrastrukturom - rekao je predsednik Vučić između ostalog.

Odgovori na pitanja novinara

O roku za završetak cele deonice auto-puta Beograd-Sarajevo

- Rok za završetak radova kraj sledeće godine da imamo kompletnu deonicu. Severna deonica je to, želimo dva kraka. Što se tiče drugog dela završavamo put do Požege do septembra, onda idemo Požega-Kotroman, 61 kilometar, tu imamo 72 mosta i oko 16-18 tunela. Mi ćemo da radimo taj put, da li ćemo da ga odložimo u zavisnosti od toga da li BiH želi da gradi taj put, povezaćemo Višegrad svakako. Skupi su nam svi radovi, cena materijala je otišla u nebesa, ne samo kod nas nego u celom svetu - objasnio je predsednik.

Kako će se Srbija postaviti na glasanju skupštine UN?

- Juče smo imali devet glasanja u osam se nismo pridružili u jednom jesmo, danas imamo jedno, tako svaki dan. Samo me obaveste, to je suština. Za sve ono što se tiče rušenja teritorijalno integriteta Srbija će da se pridruži, za ono što se tiče sankcija Srbija neće - objasnio je predsednik.

O navodima medija da Srbija sedi na dve stolice

- Rekao sam da imamo svoju stolicu, pritisci su veliki. Imao sam razgovore noćas do kasno sa predstavnicima više zemalja, danas ceo dan. Tek toliko o velikom poštovanju nezavisnosti prava drugih zemalja da samostalno odlučuju. Koliko budemo mogli držaćemo se i čuvaćemo jednu zemlju imamo. Nije jednostavno, nije lako - objasnio je predsednik.

Srbija neće podizati borbenu gotovost vojske

Govoreći o borbenoj gotovosti vojske Hrvatske, Vučić kaže da je to njihovo pravo, a da Srbija to neće raditi.

- To je njihovo pravo, neka rade svoj posao, mi nemamo razloga da podižemo borbenu gotovost. Ne radimo to nikada radi predstave i ne pada nam na pamet da radimo to - odgovorio je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

Hrvatski mediji se bave Srbijom i vode hajku protiv naše zemlje, veći trn u oku Vučić nego Putin?

- Dovoljno je da pogledate sve njihove televizije i novine koje vode kampanju sa željom da se naškodi Srbiji. To nije fer i korektno ali to razumem - rekao je Vučić

Sutra se raspisuju predsednički izbori, da li se počinje sa prikupljanjem potpisa?

- Ne počinjemo prikupljanje potpisa, za 7. mart sam zakazao sednicu, ima drugih muka sa kojima se suočavamo, ima još mesec dana do izbora - istakao je on.

Važan projekat

- Nedavno smo na nekih 55 km odavde prisustvovali sličnoj ceremoniji za brzu saobraćajnicu Šabac - Loznica, a danas smo na važnijoj saobraćajnici. Hoću da kažem hvala svika koji su ovde učestvovali, jer umrežavamo celu Srbiju putevima, kao i države i narode - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

Kako je dodao, mostovi su važniji od kuća, kako je rekao i Ivo Andrić.

- Ovaj most koji smo obišli, rekao mi je Dragan Jocić, da je jedan od najkvalitetnijih i hvala turskim prijateljima što su ga dobro uradili. Nije ovo samo most preko Save, to je most koji spaja i Beograd sa Banjalukom i Sarajevom. Na jednom kraju mosta je sadašnjost, na drugom nas čeka budućnost - kazao je predsednik.

Sremski okrug najbolje premrežen

- Ono što je najvažnije za nas jeste da ćemo ovim putem obezbediti i dodatne investicije ne samo okolnim mestima nego i šire jer niko neće biti tako premrežen auto-putevima kao Sremski okrug. Malo ko može da se pohvali takvom infrastrukturom. Ono što je veoma važno je da u narednom periodu izgradimo sve okolne puteve. Svi investitori su dobro došli - zaključio je predsednik.

Obraćanje ambasadora Turske u Beogradu

- Cenjeni ministri, predsedniče, dragi gosti, zadovoljan sam što sam ovde. Srbija prolazi kroz ekonomski zamah i to se beleži kroz ekonomski rast od 7.5 odsto. Sa tim rezultatima se uvršćuje u niz zemakja koje beleže rast u Evropi - rekao je ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoj.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

- Trgovinska razmena je prošle godine ostvarila rekord. Radićemo još više da dostignemo nove ciljeve. Ovaj auto-put koji gradimo neće služiti samo Srbiji, već čitavom regionu. Most preko Save i ova deonica iznosi 19 kilometara, u izgradnji mosta su korišćene najnovije tehnologije i vrlo je kvalitetan. Planirano je da se most završi u 2023. godini i ponosni smo što ovako značajan projekat realizuje firma iz Turske - zaključio je on.

- Rekao mi je Dragan Jocić da je ovo jedan od najsolidnijih i najboljih mostova u Srbiji. On je veoma stručan i u njega imamo veliko poverenje - rekao je predsednik.

Kako je predsednik saznao iz razgovora sa izvođačima, ova deonica trebalo bi da bude gotova do kraja godine.

- Ljudi misle da auto-put možemo da izgradimo od vazduha i vode. Kamen je uvek problem, ali naše je da se pobrinemo i da obezbedimo sve materijale na vreme - prokomentarisao je predsednik na komentar da je cena materijala poskupela.

Kako je Vučić naveo, sve što se gradi važno je za celu Srbiju, pogotovo Sremce.

- Bitnih 19 kilometara - dodao je.

- Samo mi objasnite, gde je sada Kuzmin? Gore je trasa? Tamo je Rača... Gore je izlaz na auto-put? Sad sam se orijentisao - komentarisao je Vučić, posmatrajući plan trase.

- Novi most na Rači. Dragan Jocić, jedan od naših najvećih stručnjaka, uverio me je da je ovaj most jedan od najboljih i najsolidnije građenih u Srbiji. Kompletna deonica sa svim mostovima i vijaduktima biće završena do kraja sledeće godine. Živela Srbija- objavio je predsednik tokom posete.

Početak današnje ceremonije planiran je za 10 sati, najavila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Podsetimo, predsednik Vučić je juče prisustvovao svečanosti povodom početka izgradnje fabrike "Wacker Neuson" u Kragujevcu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track