04:55

Vladimir Dobrosavljević i Darko Trifunović o Bajdenovoj poseti Evropi

usijanje

BAJDENOVA POSETA EVROPI: Evo kako će dolazak američkog predsednika u Brisel uticati na POOŠTRAVANJE SANKCIJA RUSIJI

Politika -

Američki predsednik Džozef Bajden danas stiže u Brisel gde će se sastati sa liderima NATO i G7.

U četvrtak će govoriti na sednici Evropskog saveta, a potom putuje u Poljsku gde će se sastati sa predsednikom Andžejem Dudom i američkim vojnicima koji su tamo raspoređeni.

Džozef Bajden i njegov tim pripremaju planove za uvođenje sankcija članovima ruske Dume, kao deo odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu.

Da li će Bajdenovi dolazak uticati na pooštravanje sankicija Rusiji? Da li svetsko tržište može da izdrži zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata?

Na ova pitanja, ali i na mnoga druga odgovor su dali u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji politički analitičar Vladimir Dobrosavljević i Darko Trifunović sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Ovakve vojne operacije su izuzetno skupe, pa će se to odraziti i na samu Rusiju. Očekuje se da jedan deo neće biti zadovoljan i da će se stvoriti opozicija unutar samog Kremlja. Pokazalo se iz iskustva da sankcije prema političarima ne daju tolike rezultate koliko utiču na građane. Mora se stvoriti atmosfera koja dovodi do određenih promena. Mislim da je plan Amerike da izoluju Putina na tom međunarodnom planu - rekao je Dobrosavljević.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Trifunović smatra da nije bilo Putina i napada na Ukrajinu da se pojedine države ne bi ujedinile.

- Sankcije su usmerene na pojedinca, ja da sam u poziciji Zapada upravo bih ovo radio. Zapad tačno zna šta radi, u piramidi oligarha imamo zanimljivost da je dvojicu Putin sklonio u kućni pritvor. Običan ruski čovek će sada imati prilike da vidi ko raspolaže sa kakvom imovinom širom sveta i Zapad ide na tu kartu. Da nije bilo Putina i napada na Ukrajinu pojedine države se ne bi ujedinile. Trećeg marta je na zahtev Ukrajine traženo da od Novembra 2014 svi počinjeni zločinjeni nad Rusima i Ukrajincima budu ispitani. Ako dođe do presude, biće zaplenjena ruska imovina. Druga stvar, svako ko se bude našao na optuženičkoj klupi neće dobro proći - kaže Trifunović.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Voditeljka Jelena Pejović je potom upitala Dobrosavljevića šta se može očekivati od Vajdenove posete Poljskoj u petak.

- Očekujemo pojačavanje NATO prisustva u zemljama koje su na granično ratnom stanju sa Rusijom. Očekuje se i modernizacija oružja u Poljskoj kao i pojavačanje vojnika i to je sasvim izvesno. Očigledno je ovo situacija na granici ogromnog regionalnog sukoba. Svaki rat se završava diplomatskim pregovorima, nešto će se i ovde desiti. Nijedna imperija ne propušta da iscrpi drugu - rekao je Dobrosavljević.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:16

BAJDEN DOLAZI U EVROPU! Karijerni diplomata tvrdi da će OVU DRŽAVU posetiti jer je KLJUČNA ZA PRITISAK NA RUSIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track