02:57

MALA SRBIJA IMALA ŠTA DA POKAŽE NATO: Izrael otkrio koje naređenje VRHOVNE KOMANDE za vreme bombardovanja nije poslušao

godišnjica agresije

MALA SRBIJA IMALA ŠTA DA POKAŽE NATO: Izrael otkrio koje naređenje VRHOVNE KOMANDE za vreme bombardovanja nije poslušao

Politika -

Avram Izrael, inženjer telekomunikacija i rezervni oficir nekadašnje JNA, imao je "neslavnu" ulogu da prvi put posle Drugog svetskog rata pritisne sistem za uzbunjivanje i objavi vazdušnu opasnost u Beogradu.

Izgovorio je tada čuvene reči "pažnja, pažnja, vazdušna opasnost za Beograd" koje se nikada neće zaboraviti.

Voditeljku Olju Lazarević zanimalo je da li je Avram mogao i sam da poveruje u te reči kada ih je izgovorio. Inženjer telekomunikacije je istakao da to pitanje nije bilo bitno, jer je te reči morao da izgovori uprkos čuđenju.

- To je pitanje koje se ponavlja mnogo godina, ali u suštini nije ni bitno. Suštinski vrlo je važno da taj dvomilionski Beograd i šira okolina bude iskreno i pravovremeno obavešten o opasnostima koje ugrožavaju njihov život. To je bilo težište službe koja je bila spremana dugi niz godina baš za taj nesrećni dan i 292 puta se Centar za izveštavanje posredstvom Centra za uzbunjivanje oglašavao tokom tih 78 dana - rekao je Avram u jutarnjem programu Kurir televizije.

Avram Izrael
foto: Kurir Televizija

Istakao je da su iskrenim i realnim podacima, koje su saopštavali, osvojili srca građana koji su im u potpunosti verovali.

- Imajući u vidu tada savremena dejstva, uspostavili smo jednu novu doktorinu. Vrhovna komanda, da bi skinula odgovornost sa sebe, paušalno je davala naređenje da se uzbuni Beograd negde predveče i da se ujutru skine ta opasnost. Mi smo kondicirali Beograd istinitim i realnim podacima kada je zaista bila opasnost. Beograđani su to prepoznali. Mi smo postali ukućani svih Beograđana bez kojih nije moglo da se živi. Kad nije postojala opasnost, ljudi su se oglašavali i pitali da li smo živi i što se ne oglašavamo. To je jedna tekovina civilizacijska koja je posle oktobarskih promena ukinuta - istakao je Avram.

Inženjer telekomunikacije istakao je da je obaranje aviona F-117A zapravo bio i obaranje ponosa SAD što je u tom trenutku mnogo značilo za Srbiju.

01:41

POJAVILA SE UŽARENA KUGLA IZNAD SELA, SKOČIO SAM U KANAL: Ovako se meštani Buđanovaca sećaju obaranja nevidljivog

- Pokazali smo im tada da jedna mala Srbija ima šta da pokaže. Desio se taj blistav trenutak da smo uspeli da oborimo taj "nevidljivi" avion, njihov ponos. Moralno to je bilo veoma značajno, ali sa druge strane, to je bio izolovan trenutak koji nije prelomno uticao na njihov pir nad Srbijom. Posle toga nijedan "nevidljivi" nikada više nije bio oboren u svetu - rekao je Avram.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:06

MISTERIJA! KO JE BIO PRAVI PILOT OBORENOG F-117?! Aničić tvrdi da je Zelko samo NATO podmetačina REZERVNI DEO SMO NAŠLI NA OTPADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track