VUČIĆ: Zabrinut sam zbog pretnji koje dolaze iz Prištine! Srbija treba da nastavi evropski put ali i da čuva samostalnost
Foto: Printscreen/TV Pink

VUČIĆ: Zabrinut sam zbog pretnji koje dolaze iz Prištine! Srbija treba da nastavi evropski put ali i da čuva samostalnost

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je zabrinut zbog pretnji koje dolaze iz Prištine i po pitanju nepoštovanja Briselskog sporazuma.

Vučić je u obraćanju novinarima, nakon što je uručio Orden srpske zastave drugog stepena predsedniku Evropske agencije za saradnju u krivičnim stvarima Evrodžast (Eurojust) Ladislavu Hamranu, rekao i da Srbija treba da nastavi evropski put ali i da čuva samostalnost.

Stav građana o ulasku u EU

- Ako biste mene pitali, nisam dobar ni kao prenosilac poruka jer sam izloženiji pritiscima. Ako moram da kažem šta su razlozi za nižu popularnost EU ima krivice i u nama, a ako pogledate, ono što je važno je da stranka koju vodim gotovo preslikava javno mnjenje Srbije. Smatram da je Srbiji mesto u EU, da treba da nastavimo da se borimo za dostojanstven put u Evropu ali da treba da čuvamo svoje, svoju samostalnost u odlučivanju, barem dok ne postanemo članica, ali ni tada vam niko ne oduzima ni glas, ni mozak ni jezik - objasnio je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

O napadima na Mikija Manojlovića

Predsednik je prokomentarisao i napade na glumca Mikija Manojlovića, koji ga je nazvao "srpskim Šarlom de Golom".

- Ne znam imamo li većeg živog glumca od Mikija Manojlovića. Verovatno ne. Ja sam ponosan na to što je taj čovek govorio slobodno i iz svoje glave, i što niste mogli čak ni medijski bezobzirnim pristupom da mu promenite stav. Nisam ja veliki lider, ja sam samo štitio interese Srbije, i toliko se grčevito borio za njih, da vi ne možete da verujete koliko energije uzima meni i mom timu samo priprema jednog sastanka sa američkim senatorima. Iza pokrivalice i saopštenja su sati i sati borbe za našu zemlju i stav naše zemlje. I zato sam ponosan kada neko poput Mikija Manojlovića ima reči hvale. Na kraju njemu beskrajno hvala na hrabrosti, jer je znao sa čime će biti suočen - kazao je on.

O formiranju Vlade

- Svakoga dana gledam ko sme da bude ministar ko ne sme. U nekim medijima čitam kako se pita Zapad, u drugim čitam kako ipak Mosvka odlučuje o tome. Niti me ko šta pita niti bilo šta. Ja imam obavezu da saslušam sve, pa da vidim ko bi mogao da bude mandatar. Srbija mora da bude samostalna i niko ne sme da joj sastavlja Vladu sa strane kao što se dogodilo 2008. godine kada su nas razorili. Imaćemo snage da sačuvamo političku nezavisnost.

SVEČANOST U PREDSEDNIŠTVU: Vučić uručio orden predsedniku Evrodžasta Ladislavu Hamranu (FOTO)

O izveštaju Fridom hausa

Predsednik je o izveštaju Fridom hausa rekao da je to jedna od karika u lancu pritisaka na slobodne i suštinski demokratske zemlje.

- Oni kažu da pada demokratija zato što je Vučić pozvao opozicione lidere i deo njih okrenuo jedne protiv drugih, zato što je jednima ponudio nešto, a drugima nije. Pa to kao da je pisao neki niži činovnik nepismeni iz koalicije "Moramo", a ne neko ozbiljan ko mora da se bavi stanjem ruskih prava. Samo vas molim da pročitate tekst, narod će da se smeje. Ali ne brinite, da smo uveli sankcije Rusiji bili bismo najveća demokratija na svetu, proglasili bi nas za čudo sveta od koga svi trebaju da uče. Verujte mi na reč. Znaju ljudi da je to jedna od karika u lancu pritisaka na slobodne i suštinski demokratske zemlje.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

O smrti direktora "Namenske"

- Gledaćemo da u najkraćem roku nađemo adekvatno rešenje za rukovodstvo te fabrike. Ta fabrika nam drži Lučane i ceo taj kraj - kazao je on.

Podsetimo, jutros oko tri časa preminuo je direktor fabrike "MB Namenska" Radoš Milovanović. Prema nezvaničnim informacijama, Milovanović je preminuo od posledica srčanog udara.

O situaciji u Ukrajini i Rusiji

Vučić je istakao da je za Srbiju važno da bude na evropskom putu, i zbog vrednosti i zbog ekonomskog napretka.

- Sa druge strane, ja razumem i ljutnju građana Srbije. Neke zemlje članice bi morale da povedu računa i pokažu više poštovanja i prema našoj zemlji i drugim članicama - kazao je Vučić.

- Ponašamo se jasno, podržavamo međunarodno javno pravo, ne šaljemo oružje, Srbija se postojano i veoma odgovorno zalaže za mir. Mnogi nemaju razumavanja za poziciju Srbije i oni ne mogu da razumeju kakvo je iskustvo građana Srbije sa tom agresijom i ne mogu da razumeju drugačije emocije. Ne mogu i neće da razumeju poziciju Srbije u UN, gde smo uvek imali podršku Rusije, a ne tih zemalja koje bi danas da nas teraju u politiku sankcija - istakao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

- Kroz razgovor sa američkim senatorima pokrenuli smo razne teme, imali dobar razgovor za koji verujem da produbljuje našu zaradnju, kao i o temama koje nisu lake. Verujem da ćemo nastaviti dalju saradnju po svim ključim pitanjima - kazao je on i dodao:

- Što se tiče razgovora sa Lajčakom, nadamo se nastavku dijaloga na visokom nivou. Zabrinut sam zbog pretnji koje dolaze iz Prištine, i po pitanju nepoštovanja Briselskog sporazuma, moja molba Albancima i EU je da povedu računa o onima koji svakoga dana govore o ugroženosti, a jedini cilj im je napad na Srbe. Molimo ih da to ne čine jer to je važno i za stabilnost celog regiona, za sve naše ljude. Da sačuvamo mir. O svemu ovome sam govorio i Miroslavu Lajčaku - rekao je Vučić

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:35

Vučić se obratio iz Slovenije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track