PREDSEDNIK DIREKTNO IZ GRČKE Ko vam priča da će biti divno i sjajno, neće! Biće ovo najteža zima za Evropu u poslednjih 50 godina
Foto: TV Pink Printscreen

početak radova na izgradnji terminala tečnog prirodnog gasa

PREDSEDNIK DIREKTNO IZ GRČKE Ko vam priča da će biti divno i sjajno, neće! Biće ovo najteža zima za Evropu u poslednjih 50 godina

Politika -

Biće mnogo teško. Imate dva problema - energente i hranu. Uz sve to problem inflacije, pojasnio je predsednik

ALEKSADRUPOLI - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Grčkoj, gde je prisustvovao obeležavanju početka radova na izgradnji terminala tečnog prirodnog gasa (LNG) u Aleksandrupoliju.

Nakon svečanosti, predsednik Srbije se obratio novinarima uživo iz Grčke.

- Nemačka je ozbiljna zemlja i priprema se za ono što dolazi. Ovo će za celu Evropu biti najteže zima u poslednjih 50 godina za celu Evropu. Imate dva ključna probleme energente i hranu, a uz to inflaciju. Dobro je da nemamo visoku stopu javnog duga. Hrane će biti dovoljno, mi nećemo imati problema u krajnjoj instanci, ali mora mnogo toga da se uradi - naveo je Vučić.

Ko vam priča da će da bude divno i sjajno - neće

Ko vam priča da će da bude divno i sjajno - neće. Biće mnogo teško. Imate dva problema - energente i hranu. Uz sve to problem inflacije.- Mnogo teških stvari je pred nama da bismo obezbedili zimu za naše građane.

E, to je naš izbor! Da Srbija bude samostalna i nezavisna

Vučić je odgovorio na pitanje o pisanju hrvatskih medija po kojima je Srbija saterana u ćošak i od strane Moskve, Evrope i Amerike.

- Oni ne razumeju jednu stvar, a to je da je politika izbor. Izbor Srbije je da bude samostalna i nezavisna. To je naš izbor. E u tome se razlikujemo - poručio je šef države.

Bratski razgovor sa Micotakisom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je danas u Grčkoj imao "bratski razgovor" s premijerom Kirijakosom Micotakisom o više tema. "Prijateljski, i usudio bih se da kažem, gotovo bratski razgovor sa Kirijakosom Micotakisom o svim važnim temama i bilateralnim odnosima. Uskoro ga očekujem u Beogradu", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je uz poruku objavio i fotografiju na kojoj se vidi kako sedi sa Micotakisom za stolom u restoranu. Njih dvojica su danas, sa premijerima Severne Makedonije i Bugarske, Dimitrom Kovačevskim i Kirilom Petkovom, i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, prisustvovali početku izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u lučkom gradu Aleksandrupolisu.

Vučić je ranije danas zahvalio Micotakisu što je pozvao Srbiju na događaj u Aleksandrupolisu, uz fotografije sa prisutnim liderima. "Mnogo Vam hvala, dragi prijatelju, što ste pozvali Srbiju na događaj važan za ceo region. Izuzetna mi je čast da prisustvujem obeležavanju početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandrupolisu", naveo je Vučić na Instagramu.

- Zahvalan sam na podršci premijerku Micotakisu. Ne očekujem nikakva neprijatna iznenađenja. Razgovarali smo o svim važnim temama, Ukrajini, Briselu, evropskom putu Srbije. Razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima.

- Dobro je što smo bili ovde. Zadovoljavamo svoje potrebe sa različitih strana. Verujem da ćemo u godinama koje dolaze obezbediti normalan i pristojan život našim građanima.

Vučić je odgovorio na pitanje o pisanju hrvatskih medija po kojima je Srbija saterana u ćošak i od strane Moskve, Evrope i Amerike.

- Oni ne razumeju jednu stvar, a to je da je politika izbor. Izbor Srbije je da bude samostalna i nezavisna. To je naš izbor. E u tome se razlikujemo - poručio je šef države.

Oko energenata će biti mnogo teško

Moraju se obezbediti dovoljne količine đubriva, više nemamo ureu, njena cena je skočila, zbog rasta cene gasa...Milion stvari ima da se uradi. Oko energenata će biti mnogo teško - naveo je Vučić i dodao da tek kreću pregovori sa ruskom stranom oko gasa... 99 odsto gasa u narednih nekoliko godina ćemo dobijati iz Rusije i dalje. Moramo mnogo toga da uradimo da bismo obezbedili normalnu zimu za naše građane. Da li ćemo uspeti ne mogu da obećam, ali mogu da obećam da ćemo pokušati sve - rekao je predsednik.

Vučić je istakao da će država pokušati da nađe rešenje da imamo naftu. Prema njegovim rečima, problemi se gomilaju na dnevnom nivou.

- Svakako ćemo morati da rešavamo probleme. Svaki dan donosi nove probleme - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: TV Pink Printscreen

Istina, poštenje i odgovornost u politici uvek se više isplate od manipulacije

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da je nema ništa protiv bilo čijeg političkog stava, ali da nije fer što ga nisu imali u predvečerje izborne kampanje. - Možda smo u kampanji napravili grešku, ali mislim da se istina, poštenje i odgovornost u politici uvek više isplate nego manipulacije - istakao je predsednik Srbije.

On je naveo da je izbor Srbije da vodi politiku u interesu naših građana, a ne velikih sila. - Verujem da ćemo tu politiku moći da nastavimo i u budućnosti. Od svojih političkih naslednika ću insistirati da vode takvu politiku - podvukao je Vučić.

O opoziciji i sankcijama Rusiji, sastanku sa Šolcom, medijima

Vučić je izjavio danas da poštuje stavove opozicionih partija o uvođenju sankcija Rusiji, ali da nije fer što te stavove nisu izneli pre izbora.

"Izgleda da smo samo mi bili odgovorni i da samo ja nisam lagao narod. Nisam izlazio sa junačkim pričama, nisam se zaklinjao u nešto nikada i nikada, kao što nisam govorio ni da hoćemo da bih dobijao zapadnu podršku, već sam govorio ono što mislim i rukovodio se interesima Srbije", rekao je Vučić ;novinarima iz Srbije u Grčkoj gde je danas u poseti povodom početka izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Upitan o oceni medija u Hrvatskoj da je "satjeran u kut", Vučić je ocenio da oni "ne razumeju da je politika izbor".

"S lakoćom mogu da izaberem njihovu stranu i bio bih hvaljen mnogo više nego svi oni, ali ovo je izbor Srbije da vodi nezavisnu politiku u interesu gradjana, a ne Brisela, Vašingtona ili Moskve", rekao je Vučić i dodao da očekuje da takvu politiku Srbija vodi i u budućnosti.

Izneo je da "ima tremu" pred put u Berlin i da se "plaši razgovora" s novim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, jer, kako je rekao, "ne očekuje da će razgovor biti lak".

Vučić je novinarima rekao i da je "lepo čuti" da je Srbija napredovala na listi Reportera bez granica o slobodi medija, ali da "ne misli da to najvažnije", jer ;"ima još mnogo da se radi: da se spusti polarizacija u medijima, da budemo otvoreniji za drugačije mišljenje - to je važno za nas i za demokrtaičnost društva".

Kurir.rs/TV Pink

Bonus video:

00:43

Aleksandar Vučić se obraća nakon vežbe Štit 2022 u Batajnici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track