OVK ZLOČINAC SE BRANIO U HAGU: Seljimi negirao krivicu za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu, gde su ubijani i Srbi i Albanci
Foto: Printscreen

OVK ZLOČINAC SE BRANIO U HAGU: Seljimi negirao krivicu za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu, gde su ubijani i Srbi i Albanci

Politika -

Bivši član Glavnog štaba OVK Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) negirao je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

"Izjavljujem da nisam kriv po svim navodima proširene optužnice", rekao je Seljimi pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom (Nicolas Guillou) pošto su mu pročitani novi navodi optužnice.

Seljimi je kazao i da "nema ništa sa optužbama i zločinima iz optužnice".

Novim navodima optužnice obuhvaćeni su zločini OVK nad Albancima i Srbima u selima Budakovo i Semetište, opština Suva Reka, i u đačkom internatu u Gnjilanu, 1998-99.

OVK je, po proširenoj optužnici, više Albanaca i Srba u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu otela, nezakonito pritvorila, prebijala, mučila, a neke od njih i ubila.

Tužioci Seljimija i trojicu saoptuženih oficira OVK terete za nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode civila koji nisu učestvovali u neprijateljstvima; okrutno i nečovečno postupanje; mučenje; prisilni nestanak, ubistvo i progon.

Ta krivična dela, glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) u proširenoj optužnici kvalifikovao je kao ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Pre trećeoptuženog Seljimija, odgovornost za ta zlodela su pred sudom odbacili bivši komandant OVK, prvooptuženi Hašim Tači (Hashim Thaci), drugooptuženi Kadri Veselji (Veseli) i četvrtooptuženi Jakup Krasnići (Krasniqi).

Po navodima proširene optužnice, pripadnici OVK su, od jula do septembra 1998. i krajem aprila 1999., nezakonito lišili slobode i u Budakovu i Semetištu pritvorili najmanje 12 osoba.

Više pripadnika OVK je pritvorenike redovno prebijalo po celom telu i psihički zlostavljalo.

U avgustu 1998. pronađena su beživotna tela dvojice pritvorenika neposredno pošto su ih pripadnici OVK iz Budakova poveli ka Semetištu, piše u optužnici.

U junu i julu 1999. pripadnici OVK nezakonito su, po novim optužbama, pritvorili najmanje tri osobe srpske nacionalnosti u zgradu bivšeg djačkog internata u Gnjilanu, gde je bio štab te albanske paravojske.

Pritvorene su vojnici OVK prebijali i psihički maltretirali.

"Pritvorenike s su po celom telu batinali štapovima i palicama, šutirali, udarali i pretili im nasiljem i smrću. Pritvorenici su mogli čuti i videti teško zlostavljanje drugih pritvorenih osoba".

Po proširenoj optužnici, pripadnici OVK su "pritvorenike, koji su bili Srbi, vređali, ispitivali i optuživali za zločine nad kosovskim Albancima".

Dve osobe koje je u julu 1999. OVK otela u Gnjilanu i povela ka đačkom internatu nikada više nisu viđene žive.

Telo prve osobe pronađeno je u junu 2000. sa višestrukim ranama od hitaca iz vatrenog oružja.

Leš druge otete osobe, takodje, je pronađen 2000. godine.

Kako piše u proširenoj optužnici, Tači i saoptuženi odgovorni su krivična dela počinjena u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u više od 40 nelegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci, u 10 tačaka, Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Datum početka sudjenja Tačiju i saoptuženima još nije određen i nije izvesno da li bi proces mogao biti otvoren do kraja ove godine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja