BORELJ: Zapadni Balkan i proces pristupanja važni su za EU, Unija teže do dogovora o novom paketu sankcija Rusiji
Foto: EPA / OLIVIER HOSLET / POOL

radni ručak u briselu

BORELJ: Zapadni Balkan i proces pristupanja važni su za EU, Unija teže do dogovora o novom paketu sankcija Rusiji

Politika -

BRISEL- Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da današnjim sastankom sa šefovima diplomatija zapadnobalkanske šestorke EU želi da ukaže koliko je za nju važan Zapadni Balkan i proces pristupanja."Imao sam sastanak sa njima pre nekoliko dana ovde u Briselu, a danas će sedeti u Savetu za spoljne poslove da bi sa nama razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu – veoma pogođenom ekonomskom krizom", rekao je Borel pred početak dvodnevnog sastanka Saveta EU za spoljne poslove u Briselu u okviru koga se odrćava i radni ručak ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana.

Borel je dodao i da će evropski ministri putem video konferencije razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

" Ukrajinci nastavljaju sa veoma žestokim otporom, a mi ćemo nastaviti da im pružamo oružje za otpor", rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara Borel je kazao da EU snažno podržava Finsku i Švedsku koje nastoje da se učlane u NATO.

On je rekao da ga je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde obavestila da je "proces počeo, da će obavestiti kralja i da postoji snažna podrška ovoj odluci unutar švedskog društva i švedskog političkog spektra".

"Dakle, mislim da će zemlje članice Evropske unije podržati ovu odluku i nadam se da bismo mogli da nadjačamo protivljenje nekih članica NATO", dodao je.

Evropska unija teže do dogovora o novom paketu sankcija Rusiji

Borelj je izjavio da nema garancija da će blok od 27 zemalja moći brzo da se dogovori o novom paketu sankcija Rusiji, pošto se mala grupa zemalja na čelu sa Madjarskom protivi embargu na naftu.Evropska komisija predložila je 4. maja šesti paket ratnih sankcija Ukrajini koji uključuje zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Madjarska je jedna u nizu zemalja bez izlaza na more koja je veoma zavisna od ruske nafte, zajedno sa Češkom i Slovačkom.

"Daćemo sve od sebe kako bismo deblokirali situaciju. Ne mogu da garantujem da će se to dogoditi jer su pozicije prilično jake", rekao je Borel ;uoči dvodnevnog sastanka Saveta EU za spoljne poslove u Briselu.

On je rekao ;da se neke zemlje članice suočavaju sa većim poteškoćama jer su zavisnije, jer nemaju izlaz na more i da naftu nabavljaju samo naftovodima, i to iz Rusije.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis rekao je da je cela unija talac jedne države članice i da je zemljama poput Madjarske ponudjeno da ukinu uvoz ruske nafte do kraja 2024. te da su "svi očekivali da će to biti biti dovoljno''.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track