SELAKOVIĆ SA VARHEJIJEM: Posvećenost Prištine dijalogu je upitna (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

radni ručak u briselu

SELAKOVIĆ SA VARHEJIJEM: Posvećenost Prištine dijalogu je upitna (VIDEO)

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas u Briselu tokom sastanka sa sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhejijem da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu s Prištinom, dok je, kako je naveo, posvećenost druge strane ovom procesu upitna, naročito imajući u vidu podnošenje zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope, koji ne doprinosi procesu normalizacije odnosa.

Selaković je rekao da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji prioritet srpske spoljne politike i strateško opredeljenje, ujedno istakavši da je važno pružiti regionu podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Razgovarali su i o situaciji u Ukrajini i regionu, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Bugarske: Odnosi dve zemlje vrlo dobri i stabilni

Ministri spoljnih poslova Srbije i Bugarske, Nikola Selaković i Teodora Genčovska, ocenili su danas tokom razgovora u Briselu da su odnosi dve zemlje vrlo dobri i stabilni, a politički dijalog razvijen i intenzivan.

Selaković je naglasio da je potrebno staviti akcenat na jačanje ekonomske saradnje i podvukao da je jedna od prioritetnih oblasti saradnje sa Bugarskom energetika, ali je ukazao na mogućnosti za jačanje infrastrukturne, prekogranične i regionalne saradnje, navodi se u saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.Ovom prilikom, Selaković je zahvalio Bugarskoj na podršci evrointegracijama Srbije, navedeno je u saopštenju.

Selaković i Lipavski o situaciji u regionu i geopolitičkim temama

Selaković je razgovarao s ministrom inostranih poslova Češke Janom Lipavskim o odnosima i poboljšanju saradnje dve zemlje, kao i o političkoj situaciji u regionu i šire.

Selaković je sagovornika informisao o situaciji na Zapadnom Balkanu, istakavši da su mir i stabilnost ključni interes Srbije, koja želi da ostane na putu ekonomskog razvoja, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministri su razmotrili situaciju u vezi sa sukobima u Ukrajini, posebno se osvrnuvši na političke, energetske i humanitarne aspekte krize. Šef srpske diplomatije zahvalio je Lipavskom i izrazio nadu da će Češka nastaviti da aktivno podržava Srbiju u procesu evrointegracija, naročito jer od jula ove godine preuzima šestomesečno predsedavanje EU, navodi se u saopštenju.

Selaković je preneo čvrstu opredeljenost Srbije za rešavanje problema na Kosovu kroz razgovore uz posredovanje EU, ali i izneo da Priština jednostranim potezima i odbijanjem da primeni do sada preuzete obaveze konstantno sprečava dijalog.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track