PREDSEDNIK TELEFONOM S PUTINOM, PAO DOGOVOR! Nesmetane isporuke gasa Srbiji, cena za nas i do 12 puta manja nego u Evropi
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

andrićev venac

PREDSEDNIK TELEFONOM S PUTINOM, PAO DOGOVOR! Nesmetane isporuke gasa Srbiji, cena za nas i do 12 puta manja nego u Evropi

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je posle obilaska skladišta Robnih rezervi govorio i o detaljima jutrošnjeg telefonskog razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kojim je dominirala tema - dogovor o energentima - gasu i nafti.

Kad je reč o gasu, s Putinom je dogovoren ugovor na 3 godine s nesmetanim isporukama gasa čija će cena za Srbiju biti 10 do 12 puta manja nego bilo gde drugde na tlu Evrope. Predsednik je rekao da je država tako obezbedila toplu zimu za svoje građane.

- Mi ostajemo pri stoprocentnoj naftnoj formuli koja zavisi od trenutne cene nafte, a kolika god ona bila, recimo u zimskom periodu, za nas će biti najpovoljnija moguća - rekao je predsednik.

Sa Putinom dogovoren povoljan gasni aranžman, ostaje ista foruma za cenu gasa

Vučić je rekao da je danas u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovoren povoljan aranžman o nabavci ruskog gasa, čiji detalji će narednih dana biti precizirani.

"Imali smo vrlo dobar razgovor o više tema, a najvažnija su naši biletaralni odnosi i gasni aranžman", rekao je Vučić novinarima posle obilaska skladišta Republičkih robnih rezervi u Beogradu. Istakao je da će Srbija i dalje nabavljati ruski gas po ceni koja se utvrđuje po sadašnjoj povoljnoj formuli koja zavisi od kretanja cene nafte na svetskom tržištu, a to znači da će imati uvedljivo najpovoljniju cenu gasa u Evropi.

Aleksandar Vučić, skladište, Robne Rezerve
foto: Kurir

"Potpisaćemo ugovor na rok od tri godine, a sutra ili prekosutra razgovaraćemo o količinama gasa. Srbiju su potrebne veće količine gasa, ali ako smem da kažem, imaćemo sigurnu zimu, a od daljih razgovora zavisiće koliko će nas gas koštati", kazao je Vučić.

Kako je pojasnio, u ovom trenutku cena gasa koji će Srbija nabavljati od ruskog Gasproma je tri puta niža nego što ga nabavljaju druge evropske zemlje, a zimi bi ta cena bila i 10 do 12 puta niža.

Kako je dodao, očekuje se da cena bude 340 do 350 dolara za 1.000 kubika gasa. "To nije konačna cena jer će ona zavisiti od količine koja će biti isporučena", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, skladište, Robne Rezerve
foto: Kurir

Naveo je da dogovorena cena za isporuku 2,2 milijarde kubika gasa godišnje, a Srbiji je zbog razvoja industrije potrebno još 800 miliona kubika.

Srbija sa Gaspromom pregovara o novom gasnom aranžmanu jer 31. maja ističe šesmomesečni sporazum postignut u novembru prošle godine, kada je isticao prethodni desetogodišnji ugovor.

Sada je cena ruskog gasa za Srbiju 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a na berzama je premašila 1.000 dolara. ; Gasprom je direktno ili kroz svoje firme većinski vlasnik Naftne industrije Srbije i jedini dobavljač gasa Srbiji i većinski vlasnik oba gasovoda kojim se gas iz Rusije doprema u Srbiju.

Ruski energetski sektor je pod sankcijama SAD i evropskih zemalja zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski lider Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o situaciji u Ukrajini i razvoju događaja oko Kosova, saopštio je Kremlj.

"Održan je telefonski razgovor predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem… Dogovoreno je, između ostalog, da Rusija nastavi nesmetane isporuke prirodnog gasa Srbiji", navodi se u saopštenju. Vučić je ranije izjavio da veruje da će Srbija "od svojih ruskih partnera dobiti fer cenu za gas". "Nadam se da će razgovor biti dobar i korektan", rekao je Vučić. Njih dvojica su razgovarali jutros u 11 časova.

Sa Putinom sam razgovarao i o Ukrajini, predstoje razgovori sa Varheljijem i Fon Kramon

Vučić je izjavio da je u današnjem razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao i o situaciji u Ukrajini i da je ponovi stav Srbije da je zainteresovana da se što pre dođe do mira.Vučić je tokom obilaska skladišta Robnih rezervi u Beogradu rekao da ga narednih dana očekuju važni razgovori sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji dolazi u Srbiju i da će razgovarati i sa poslanicom Evropskom parlamenta Violom fon Kramon.

On je rekao da će to biti razgovori, što znači da "nije pitanje" samo šta će predstavnici EU da traže. "Razmena mišljenja je uvek dobrodošla. Srbija se nalazi na evropskom putu i dobro je da čujemo šta misli gospođa Fon Kramon i šta misli, mnogo više od toga, komesar, jer on predstavlja izvršne organe EU", naveo je Vučić. On je rekao da je Srbija 90 dana uspela da zadrži svoj prvobitni stav o ratu u Ukrajini.

Kurir.rs/Beta/Sputnjik

Bonus video:

00:31

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića na Sajmu automobila: Predsednik Vučić proglasio sajam otvorenim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track