05:38

OVO JE PRAVI RAZLOG NEDOLASKA LAVROVA! Vukadinović: Ne bi Zapad ovo radio da Ukrajina dobija rat GOTOVO JE S DIPLOMATIJOM

rat na istoku

VUKADINOVIĆ O RAZLOZIMA NEDOLASKA LAVROVA: Ne bi Zapad ovo radio da Ukrajina dobija rat GOTOVO JE S DIPLOMATIJOM

Politika -

Poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji juče je otkazana, jer su zemlje u regionu zatvorile svoj vazdušni prostor za preletanje aviona ministra, što je on okarakterisao kao veoma uznemirujuću činjenicu.

Zoran Milosavljević, sa Instituta za političke studije i Đorđe Vukadinović, politički analitičar, naveli su da je ovo jasna poruka Srbiji da ne može da vodi nezavisnu politiku.

Milosavljević je u jutarnjem programu Kurir televizije istakao da se iz ovog postupka vidi jedna vrsta otvorene poruke i Srbiji i Rusiji.

- Kada vidite ovakvu reakciju, vi shvatite da je ovo čisto pokazivanje moći. Ovde nema diplomatije, kada vi ne možete da imate dijalog. Šalje se više poruka, pre svega Rusiji, da nema pravo da bude na zapadnom Balkanu. Turska dobija tu moć, ne samo zbog svog geostrateškog položaja, već je i jedna od najmoćnijih zemalja u NATO - kaže Milosvaljević i dodaje:

Vukadinović i Milosavljević
foto: Kurir televizija

- Turska od samog početka pokazuje svoju moć. Ovde je pokazano da mi nemamo moć da vodimo nezavisnu politiku. Mi moramo na neki način da nađemo način da se izborimo sa svim ovima - kaže Milosavljević.

Vukadinović je naveo da je brutalnost cele situacije iznenađujuća.

- Ovde se pokazalo da je poruka bila upućena Srbiji da se mane ćorava posla i da veže konja gde joj paša kaže. Pokazalo se da od diplomatije u Evropi više nema ništa. Ozbiljnim krugovima na Zapadu sasvim je jasno da će morati da sedne sa Rusijom da razgovara, čak vidimo da od početka rata polako počinje da se menja retorika prema Rusiji, pa se više ne polaže mnogo nade u pobedu Ukrajine. Zapad dobija medijski rat, ne bi oni morali da daju ovakvu zabranu da im dobro ide na terenu i u diplomatiji. Posle tri meseca sukoba u vreme pada Azovstalja Amerikanci su zvali da razgovaraju sa Rusijom prvi put i to nije slučajno. Ispostavlja se da je na Zapadu i dalje najpametniji čovek stogodišnji Henri Kisindžer, a nama se pokazalo pravo lice zapadne politike prema Srbiji - kaže Vukadinović.

Vukadinović i Milosavljević
foto: Kurir televizija

Milosavljević se u potpunosti složio sa Vukadinovićem i dodao da zapad šalje jasnu poruku Srbiji da ona ne može biti faktor stabilnosti i most između istoka i zapada.

- Kada će prestati kazna za naš narod?! Na ovaj način pokazano je da Srbija ne može da bude u VIP redovima, ona ne može da bude faktor stabilnosti i most između istoka i zapada - kaže Milosavljević.

Vukadinović je istakao da smo vezani privredno za Rusiju i njen gas, ali da nam i Evropska unije daje dosta novca kroz investicije.

- Srbija bi mogla da ima ulogu pravog mosta. Ovde nema iskrenosti i nema ničega - rekao je Milosavljević, a Vukadinović je istakao da iako je Srbija je na evropskom putu, ona ne sme da puca sebi u nogu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:42

Sergej Lavrov odgovara na pitanje novinarke Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track