ZAVRŠEN SAMIT OTVORENI BALKAN, VUČIĆ PORUČIO: Postignuto je dosta toga kako na ekonomskom, tako i na političkom planu!
Foto: printscreen

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

ZAVRŠEN SAMIT OTVORENI BALKAN, VUČIĆ PORUČIO: Postignuto je dosta toga kako na ekonomskom, tako i na političkom planu!

Politika -

Samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu, kome prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i BiH, počelo je danas obraćanjem premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, Albanije Edija Rame, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na konferenciji za novinare lidera inicijative "Otvoreni Balkan" i zahvalio na gostoprimstvu domaćinima, i dodao da će već sledeće nedelje biti video konferencija oko priprema i pronalasku najboljeg rešenja za krizu koja vlada u svetu.

Aleksandar Vučić
foto: printscreen

- Hoćemo jedni drugima da pomognemo. Rezultati ne mogu odmah da budu vidljivi, ali će svakoda dana biti sve više vidljivi - rekao je Vučić.

Kako kaže, postignuto je dosta toga, kako na ekonomskom planu, tako i na političkom.

- Dugujem veliku zahvalnost Ediju Rami, bez njegove otvorenosti i snage "Otvoreni Balkan" ne bi mogao da postoji. Verujemo i nadamo se da sve ono što smo danas potpisali, da će doprineti razvoju naših odnosa - rekao je Vučić i dodao da je ponosan na sve što su uradili.

Edi Rama
foto: printscreen

Premijer Albanije Edi Rama zahvalio se svima koji su se zalagali da budu tu. Kako kaže, Otvoreni Balkan se rodio kao ideja trojice, ali je Otvoreni Balkan za sve građane i pripada svima.

- Dovoljno je preći granicu i doći ovde u Ohrid i videti da je do promena već došlo - rekao je Rama.

Kako kaže, veliko je olakšanje što su zidovi srušeni, lakše je kretanje.

- Mi ćemo, kako je i rekao predsednik Vučić, formirati radnu grupu za krizu i konkretna rešenja jer će duboka kriza, koja će po svim prilikama biti još dublja, tražiti izdržljivost i posvećenost svakoj državi - rekao je Rama.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da mu je bila velika čast što je prisustvovao samitu.

- Moj utisak će, čini mi se, biti zaključak svega što se dešavalo ovde. Učestvovao sam na mnogim skupovima vezanim za Zapadni Balkan, ali je ovo definitivno jedno novo lice Zapadnog Balkana i sve teme se odnose na život građana regiona.

- Ovo je novi pristup, predstavlja totalni zaokret od onoga što su do sada bile tretirane teme, i apelujem da naredni put ne budemo pet, već šest. Balkan open svaki put treba da ima sve više učesnika i lidera i da konačno radimo one stvari koje građani od nas očekuju. Mislim da ova slika šalje poruku u region. Voleo bih da ovaj isti sastav, pojačan sa šestom državom vidimo uskoro u Crnoj Gori. Mi smo zainteresovani za saradnju, naša ruka prijateljstva je pružena - rekao je Abazović.

Dritan Abazović
foto: printscreen

U ulozi gosta na samitu je i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je izneo uverenje da će BiH pre ili kasnije biti deo Otvorenog Balkana. Tegeltija je izjavio da, nažalost, u BiH ne postoji konsenzus oko te regionalne inicijative iz političkih razloga, iako je apsolutno podržavaju i poslovna zajednica i građani.

- Iskreno se nadam da sam poslednji koji govori kao posmatrač ili gost Otvorenog Balkana već kao punopravni član - rekao je Tegeltija.

Istakao je da u BiH ne postoji konsenzus oko projekta OB, niti ozbiljnih odgovara zašto, niti negativnih odgovora, već samo ćutanje.

Otvoreni Balkan, Ohrid, Zoran Tegeltija
foto: Beta

- Ako imate pisanu inicijativu i ona stoji u fiokama onih koji bi trebalo da odluče. Po meni, razlozi su predrasude iz prošlosti o tome ko je predlagač ove inicijative i ko će da iz toga profitira. Deo je i političkih uticaja pojedinih grupacija koje smatraju da bi to bio neuspeh ako bi se ovakve inicijative prihvatile. Uvek u BiH ima i uticaja sa strane, pojedinaca i ambasada, koji smatraju da BiH ne treba da bude u Otvorenom Balkanu - naveo je Tegeltija.

- I sada se postavljaju pitanja u BiH šta ja to radim ovde. Znam da sva poslovna zajednica u BiH apsolutno podržava inicijativu OB i ona je za mene osnov razvoja naše društva i znam da najveći broj građana u BiH podržava ovaj projekat - naglasio je on.

Na pitanje da li će Srbija izručiti Svetozara Marovića Crnoj Gori Vučić je rekao:

- Moje pitanje je šta je smisao svega, da uvek imamo jedni drugima nešto da prebacujemo a da nikada ne sednemo za sto i ne pokušamo da rešimo probleme. Abazović je dobio poziv od Ane Brnabić da poseti Beograd i da se razgovara - rekao je Vučić i dodao:

- Kako kaže, stvari nisu baš tako jednostavne i proste, ali razgovori mogu da doprinesu boljem razumevanju i rešavanju probleme u budućnosti.

- Spreman sam da razgovaram sa Abazovićem i kada dođe u Beograd ili na sledećoj sesiji - rekao je Vučić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track