01:59

Brnabić: Šapić kandidat za BG gradonačelnika! Veći minimalac i ISTORIJSKO POVEĆANJE PENZIJA OD 19,1%

sednica u sedištu stranke

ZAVRŠENO PREDSEDNIŠTVO SNS Brnabić: Šapić kandidat za BG gradonačelnika! Veći minimalac i ISTORIJSKO POVEĆANJE PENZIJA OD 19,1%

Politika -

* Veliki planovi za Beograd

* Sledi i dvocifreno povećanje minimalca

BEOGRAD - Srpska napredna stranka završila je danas nešto pre 18 sati sednicu Predsedništva, na kojoj je doneta konačna odluka o kandidatu naprednjaka za gradonačelnika Beograda a to je Aleksandar Šapić, predsednik SO Novi Beograd.

Za njegovu zamenicu predložena je Vesna Vidović.

Medijima se posle sednice obratila Ana Brnabić, predsednica beogradskog odbora Srpske napredne stranke, dodavši da je Šapić bio jedini glasovima potvrđeni kandidat.

Šapić kandidat

- Većinom glasova smo usvojili da Aleksandar Šapić bude kandiadat za gradonačelnika. To ćemo predložiti Skupštini u ponedeljak. On je bio i prvi na našoj listi za Beograd, na listi "Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve" - rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Predsedništvo SNS, Ana Brnabić
foto: Zorana Jevtić

Predlog za zamenika gradonačelnika Beograda je Vesna Vidović. Prema rečima Brnabić, biće izmena u gradskom veću, takođe i u sekretarijatima, ali kako je dodala "to će kasnije doći na dnevni red".

Veliki planovi za Beograd

U obraćanju posle sednice Brnabićeva je naglasila da SNS za Beograd ima velike planove poput izgradnje železničke infrastrukture, postrojenja za preradu vode, linijskog parka na Dorćolu...

- Imamo pred nama ambiciozne projekte, a jedan od najvažnijih je beogradski metro, tu je takođe i linijski park. Mi smo u prethodnom sazivu grada i gradskoj upravi pokrenuli ovaj projekat koji je najveća parkovska površina u gradu Beogradu. Zatim, izgradnja pet postrojenja za prečišćavanje voda, izgradnja kreativnog distrikta Ložionica i tako dalje - navela je Brnabić dodajući da je saradnja ključna.

01:59

Brnabić: Šapić kandidat za BG gradonačelnika! Veći minimalac i ISTORIJSKO POVEĆANJE PENZIJA OD 19,1%

Najavila je i izmene u sastavu gradskog veća i u sekretarijatima: "Očekujemo novu energiju u gradu, da završimo započete i započnemo nove projekte i sigurna sam da će Šapić izneti svoj plan i govoriti o konkretnim projektima na sednici u ponedeljak".

Predsedništvo SNS, Ana Brnabić
foto: Zorana Jevtić

Istorijsko povećanje: Penzije veće za 19,1 odsto, ali i minimalac

Ona je dodala da se pored teme o kandidatu za gradonačelnika s predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaralo i o energetskoj bezbednosti Srbije, velikim infrastrukturnim projektima, ali i istorijskom povećanju penzija od čak 19,1 odsto, te o stabilnosti kursa dinara i javnom dugu što je, kako je rekla, najvažnija stvar u ovom trenutku.

Ono što je najvažnije je najavljeno povećanje penzija od 19,1 odsto u četvrtom kvartalu ove godine... To je istorijski najvažnije povećanje penzija u Srbiji. Naš javni dug je u ovom trenutku nešto iznad 52 odsto. On ostaje ispod 60 odsto našeg BDP-a, i pored povećanja penzija - kazala je.

1 / 12 Foto: Zorana Jevtić

Dvocifreno povećanje minimalca

Brnabićeva je najavila i povećanje minimalca u visini od 12 do 14 odsto, o čemu će tek biti razgovarano sa sindikatima. Naglasila je kompleksnost situacije u svetu osvrnuvši se na krizu u svetu, energente... Kad je reč o minimalcu dodala je da će država to povećanje preuzeti na sebe i budžet jer privreda mora da ostane konkurentna.

Ministar Mali: Povećanje penzija nikad veće - između 18,2 i 20 odsto

- Kad smo videli ovaj trenutak sada, danas, rekli smo hajde da vidimo šta možemo da uradimo da se poveća životni standard naših građana a sve uz poštovanje deviznog kursa koji branimo, što i sami vidite... - rekao je ministar Siniša Mali koji se obratio posle Brnabićeve. On je dodao da je želja da se i penzije i minimalac uvećaju dvocifrenom brojkom kao i da bi povećanje penzionerima moglo da stigne u oktobru, novembru a možda i u septembru.

Predsedništvo SNS, Siniša Mali
foto: Zorana Jevtić

Brnabić o Vesiću: Niko iz SNS se nije baš venčao za funkciju

Predsednica beogradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Ana Brnabić je danas, upitana da li će aktuleni zamenik gradonačelnika Goran Vesić biti u narednom sazivu gradske vlasti odgovorila da se niko iz SNS nije baš venčao sa funkcijom.

Ona je, posle sednice Predsedništva SNS na kojoj je za novog gradonačelnika Beograda podržan Aleksandar Šapić rekla da je taj stav već ranije iznosio i lider SNS Aleksandar Vučić.

"Niko iz SNS se, kao što bi rekao predsednik (Vučić) se nije baš venčao za funkciju tako da je potpuno u redu da ljudi budu na odredjenoj funkciji i rade neki posao i onda da ne rade taj posao i ne budu na toj funkciji ", rekla je ona.

Prema njenim rečima, možda će biti na nekoj drugoj funkciji a možda neće, i " to je potpuno prirodno".

Inače, odlukom da Šapić bude kandidat za gradonačelnika Beograda usvojen je predlog Gradskog odbora SNS Beograda od pre dva dana koji je jednoglasno doneo odluku da za gradonačelnika Beograda predloži prvog na listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Aleksandra Šapića.

1 / 12 Foto: Zorana Jevtić

Sednica je počela u 16 sati a održana je u sedištu SNS.

Podsetimo, Gradski odbor SNS Beograda pre dva dana doneo je jednoglasno odluku da za gradonačelnika Beograda predloži prvog na listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Aleksandra Šapića.

1 / 64 Foto: Zorana Jevtić

Taj predlog biće jedna od tema današnje sednice Predsedništva SNS, a to je potvrdio i sam predsednik Aleksandar Vučić. On je na pitanje da li je SNS jedinstvena oko tog predloga, odgovorio: "Ne znam, videćemo, biće i sednica Predsedništva".

Na sednicu Predsedništva među prvima su danas stigli Vladimir Orlić, Miroslav Čučković, Petar Petković, Maja Gojković, Aleksandar Martinović, Irena Vujović, Branislav Nedimović.

Stigli su i Goran Vesić, Zlatibor Lončar, Miloš Vučević, Zorana Mihajlović, Mladen Šarčević, Siniša Mali, Marija Obradović, Tomislav Momirović.

Gradski odbor SNS Beograda jednoglasno je doneo odluku da predloži Šapića za kandidata za gradonačelnika Beograda.

Kurir.rs/SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track