08:31

KOSTIĆ O IZJAVI DA KOSOVO NIJE NAŠE NI DE JURE NI DE FAKTO: Mogao bih da kažem mantru da je Kosovo naše, ali bih tad ispao hulja

crveni karton

KOSTIĆ O IZJAVI DA KOSOVO NIJE NAŠE NI DE JURE NI DE FAKTO: Mogao bih da kažem mantru da je Kosovo naše, ali bih tad ispao hulja

Politika -

Gost Svetislava Basare u emisiji "Crveni karton" na Kurir televiziji bio je neurolog i predsednik SANU Vladimir Kostić.

Vladimir Kostić
foto: Kurir televizija

Basarinoj emisiji "Crveni karton" Kostić je otvoreno govorio o svojoj izjavi da Kosovo nije naše ni de jure ni de fakto, nakon koje se digla velika halabuka i tražena je njegova ostavka.

"Jednom ste rekli da Kosovo nije naše ni de jure ni de facto posle čega se digla halabuka i tražena vaša ostavka. Pošto ste lekar po struci, kako se u medicini dijagnostikuje taj otpor prema realnosti i faktografiji?", postavio je Basara pitanje Vladimiru Kostiću.

Vladimir Kostić
foto: Kurir televizija

- Tu izjavu sam dao 2015. kada sam imao ozbiljnih sukoba s nosiocima vlasti. Međutim, pre godinu i po dana u intervjuu tu rečenicu nisam ponovio, već sam rekao da niko u Srbiji pa ni ja nema vlasništvo nad istinom kad je u pitanju Kosovo i Metohija. To sam doživeo kao zasedu jer je ispalo da sam poznatom mladom vladiki rekao da se mane političke propagande. Ja tu rečenicu nisam izgovorio. Posle mene su mnogo brutalnije stvari o Kosovu izgovarali mnogi, pa čak i predstavnici vlasti, ali je sva mržnja ostala na meni. Mržnja sa kojom sam se suočavao bila je neverovatna. Kasnije je tu izjavu koristio ko je stigao i kako je stigao - objasnio je Kostić.

Vladimir Kostić
foto: Kurir televizija

Neurolog i predsednik SANU Kostić izneo je stav da smatra da je Kosovo oteto kao i da je bombardovanje Srbije krvav zalogaj koji će se Evropi "vratiti u ždrelo".

Ja smatram da je Kosovo oteto i da je bombardovanje Srbije krvav zalogaj koji će se Evropi vraćati u ždrelo, kao što joj se vraća sada. Patriotizam nije moj posao niti od njega živim. Mogao bih da kažem mantru da je Kosovo naše, ali bih tad ispao hulja. Meni su na dva mesta tamo tražili dokumente. Mi smo kao narod mnogo puta prevareni, ja sam pokušao da podvučem crtu. Hoće li neko naše oce koji su vodili narod s Kosova nazvati izdajnicima? Ja ih tako ne doživljavam. Nastavimo li s nacionalnim kredom da je naša politika inat, plašim se da ćemo doći u poziciju da budemo dežurni Jevrejin u Evropi koji će biti kriv za sve i na kome će se iživljavati kuso i repato. Evropske sile su nas često stavljale u ulogu veselog idiota, što smo ponekad radosno prihvatali. Od toga je strašnije da nas proglase univerzalnim krivcem i da zbog toga budemo kažnjeni, a da ne budemo svesni zbog čega. Najskuplja srpska reč je budućnost - rekao je Kostić gostujući u emisiji "Crveni karton" na Kurir televiziji.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:07

KURTI DRŽI PREDAVANJA NA KEMBRIDŽU, A PRIKRIVA ZLOČINE KOJE JE NAČINILA OVK! Drecun oštro o premijeru lažne države Kosovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track