00:51

Svečano otvaranje aerodroma Rosulje

Svečano otvaranje aerodroma Rosulje

PREDSEDNIK OTVORIO AERODROM ROSULJE Znam ja ove iz Kruševca, tražiće mi i kosmodrom! 1. AVION SLETEO uz vodeni pozdrav FOTO

Politika -

KRUŠEVAC - Posle obilaska radova na izgradnji auto-puta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao i ceremoniji svečanog otvaranja aerodroma Rosulje kod Kruševca.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink Tv, Kurir

- Da je neko rekao da će u Kruševac sletati avioni, malo ko bi u to verovao pre samo nekoliko godina - rekao je predsednik podsetivši da su to mnogi nazivali faraonskim snovima.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink Tv

Na samom početku obilaska predsednik se našalio rekavši:

- Znam ja ove iz Kruševca već sutra će da mi traže produženje piste... tražiće mi i kosmodrom - kazao je Vučić na šta se nasmejala i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović koja uz predsednika prisustvuje svečanosti, a koja je potom počela izvođenjem himne "Bože pravde".

1 / 13 Foto: Kurir

On se potom obratio i javnosti obratio Kruševljanima i Rasinskom okrugu rekavši da cela Srbija želi da vidi razvijeniji Kruševac ali i da Kruševljani treba da znaju da je ovo platila cela Srbija, finansirali svi građani Srbije.

- U Aerodrom Rosulje uložili smo 478 miliona dinara - toliko su platili građani Srbije", naveo je Vučić.

Inače, svečanosti prisustvuje gotovo čitav državni vrh, brojni ministri i direktor BIA Bratislav Gašić, koji je inače Kruševljanin.

1 / 11 Foto: Printscreen Pink Tv

Svečano otvaranje: Padobranski skokovi i prvo sletanje aviona

Veliki broj građana Kruševca i okolnih mesta došao je porodično na aerodrom kako bi video aero-miting u čast svečanog otvaranja - skokove padobranaca, sletanje prvog aviona i kulturno-umetnički program.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink Tv

Skokove izvode pripadnici 63. padobranske brigade od kojih su neki izveli više od 400 i 300 skokova.

1 / 30 Foto: Printscreen Pink Tv

Prvi avion koji je danas sleteo na pistu Rosulja kod Kruševca jeste "pajper seneka" za čijim je komandama bio nastavnik letenja iz Trstenika Goran Bošković sa više od 4.000 sati leta.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink Tv

Njegovo sletanje pozdravljeno je, kako to i dolikuje u svetu avijacije, tzv. vodenim pozdravom...

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink Tv

Brojni građani su sletanje pozdravili aplauzom, a predsednik je razgovarao i sa pilotom Boškovićem.

1 / 11 Foto: Printscreen Pink Tv

Uložili smo 478 miliona dinara u Rosulje

Vučić je izjavio danas da "biznis avijacija raste najbrže u svetu" i da je u taj aerodrom država uložila ukupno 478 miliona dinara. "Ovo će poboljšati turizam, ali i za povratak naših ljudi iz Švajcarske, Nemačke Austrije, da dođu u svoj Kruševac, u srce Srbije", rekao je predsednik Srbije. Vučić nije isključio mogućnost da se osposobi aerodrom da i iz inostranstva može da se sleti malim avionima. Prema njegovim rečima, biznis avijacija raste najbrže u svetu.

"U Aerodrom Rosulje uložili smo 478 miliona dinara - toliko su platili građani Srbije", naveo je Vučić. Aerodrom Rosulje, koji se nalazi na pet i po kilometara od centra Kruševca, namenjen je manjim letelicama, pre svega sportskim. Aerodrom se nalazi na visoravni Jasikovica i biće namenjen domaćem avio-saobraćaju, sa mogućnošću da postane medjunarodni, koji bi se koristio i za putnički saobraćaj, ukoliko se za to ukaže potreba.

Aerodrom Rosulje kod Kruševca otvara se nakon dve godine izgradnje u koju je Vlada Srbije uložila 342 miliona dinara. Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.

Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink Tv

Po standardima za ATR

Direktor Javnog preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković izjavio je da su Rosulje pravljene po standardima za avione ATR, što znači da će u budućnosti, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj. Najavio je da će za svečano otvaranje biti priređen aero-šou u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera kao i padobranci.

Aerodrom "Rosulje" nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track