03:37

UKRAJINSKA KRIZA DIREKTNO UTIČE NA ODLUKE NA KIM! Stručnjaci o novoj provokaciji iz Prištine upozoravaju: RADE IZA LEĐA BEOGRADU

otvoreno

OLUJA PRED VRATIMA KOSMETA?! Stručnjaci o novoj provokaciji iz Prištine: UKRAJINSKA KRIZA DIREKTNO UTIČE NA ODLUKE NA KIM!

Politika -

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti obratio se video porukom na Fejsbuku Srbima sa Kosova u kome ih je obavestio da će se od 1. avgusta do 30. septembra u Prištini i ostala 33 opštinska centra za registraciju organizovati proces registracije vozila.

Pokret Samoopredeljenje objavio je dvominutni promo spot u kome se navodi da su za vreme mandata Aljbina Kurtija započete "drastične promene" i da je na severu Kosova, gde većinski žive Srbi, "uspostavljen red i zakon kao ni u jednom drugom delu Republike Kosovo".

Ovaj video-snimak objavljen je neposredno posle odluke Prištine da posle 30. septembra zabrani ulazak na Kosovo sa srpskim dokumentima i nakon najava da će oduzimati srpska vozila koja nemaju 'RKS' registarske tablice. To je podržala čak i Evropska unija, čiji je portparol Peter Stano poručio da 'Kosovo' ima pravo da suvereno donosi zakone i određuje svoja pravila i propise.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, smatra da lažna država koristi sistem jačeg kako bi diskriminisala srpski narod.

- Ovo što Priština sada radi je jedan novodefinisani model delovanja. On podrazumeva donošenje odluka na nivou izvršne vlasti ili zakona koji su direktno protiv srpskih interesa. Nakon donošenja takvih odluka oni kreću u realizaciju toga. Da bi uspostavili vladavinu prava. Po sistemzu jačeg donose odluke koje ne odgovaraju srpskom narodu na prostoru KiM, a onda kažete idemo da uspostavimo vladavinu prava. To Kurti sada radi sa tablicama - rekao je Drecun.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Osvrnuo se i na zakon na KiM, na koji se očigledno zaboravilo, a to je da ako se jednom oduzmu tablice automobilu starijem od 10 godina. Više nikada ne može opet da se registruje.

- Ne poštuju ni jedan sporazum koji govori o slobodi kretanja o tim registarskim tablicama. Oni nagoveštaju skidanje tablica. Zakon koji trenutno važi na KiM, a vezan je za tu problematiku kaže kada je vozilo starije od 10 godina i kada mu se jednom skinu tablice. Više, čak ni da prihvate RSK tablice, ne može da bude registrovano. Na Severu je više od 95% vozila starijih od 10 godina. Ako jednom Srbima oduzmete tablice, gotovo je. Ne mogu više da registruju taj automobil - rekao je Drecun.

- Počeli su 1. jula sa informativnom kampanjom. Sastavni deo te kampanje je ovo video obraćanje. Dele flajere gde objašnjavaju način preregistracije vozila. Žele da nateraju Srbe na severu Kosova da preregistruju tablice, bez postizanja dogovora sa Beogradom - dodao je Drecun u Usijanju na Kurir televiziji.

Milovan Božinović, nekadašnji diplomata, povezao je trenutnu situaciju na KiM sa ratom u Ukrajini i naveo da su vrlo povezani.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Ja se plašim da će situacija u Ukrajini uticati na prilike na KiM. Mi ćemo imati još velikih problema sa situacijom koja se rađa. Meni je indikativno da je ostavljeno 3 meseca do termina kada sve mora da bude onako kako je naređeno iz Prištine. Srbiji je ostavljeno dovoljno vremena da razmisli kako joj je činiti. Međutim, mnogo toga će zavisiti od toga kako će se kriza u Ukrajini razvijati - rekao je Božinović.

Drecun se dotakao i mogućih događaja koja bi se desila ako bi Priština krenula u realizaciju i skidala tablice Srbima na severu pokrajine.

- Ako Priština krene u realizaciju postoje dve mogućnosti. Jedna je da bude kontrolisana situacija. Da ne bude upotreba sile, da se to ipak amortizuje postepeno. Tako što nećete upotrebiti specijalne jedinice, već neke blaže metode. Šta će se desiti, ako se ljudi kojima se eventualno budu oduzimale tablice budu suprostavili tom?. Šta će se desiti ako Priština kaže ne ispunjavate dogovore o energetici pa nasilno zauzmu trafostanici Valač i isključe struju Srbima? To je "oluja" o kojoj govori predsednik Vučić - rekao je Drecun.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track