01:15

PUPOVAC ZGROŽEN ZABRANOM POSETE PREDSEDNIKU SRBIJE: Ovaj propust nije smeo da se desi, da ne može da dođe u posetu Jasenovcu

održao vanrednu konferenciju za medije

PUPOVAC ZGROŽEN ZABRANOM POSETE PREDSEDNIKU SRBIJE: Ovaj propust nije smeo da se desi, da ne može da dođe u posetu Jasenovcu

Politika -

Ovo nije mala stvar, nije mali povod i nije povod odlaska na neku ne znam kakvu priliku. To je osetljivo, traumatično, bolno pitanje u odnosima između Hrvata i Srba, rekao je lider Srba u Hrvatskoj

ZAGREB - Saborski poslanik i predsednik SDSS Milorad Pupovac obratio se javnosti na vanrednoj konferenciji za novinare.

- Prvo što želim reći jeste da do ovakve situacije i ovakvog odlučivanja nije smeilo doći. Nije se smelo dogoditi da predsednik Republike Srbije ne može da dođe u posetu Jasenovcu. Nije se smelo dogoditi da se traže alternativni načini kako bi se moglo obezbediti da se taj dolazak osigura i da prođe u redu. Posebno se nije smelo dogoditi jer je već dvaput u poslednjih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumele i odložile. Ovaj put je ta komunikacija izostala.

Milorad Pupovac
foto: Printscreen/YouTube

Ovaj put je moj napor da se ta komunikacija osigura propao. I to je ozbiljan problem. Ovo nije mala stvar, nije mali povod i nije povod odlaska na neku ne znam kakvu priliku. To je osetljivo, traumatično, bolno pitanje u odnosima između Hrvata i Srba. Iz tog razloga se plašimo da zbog ovoga i ovako loši odnosi mogu biti dodatno pogoršani - rekao je.

Dodaje da ovo pokazuje odsustvo želje da se ovakve okolnosti ne događaju i da se saradnja unapredi.

- Jasenovac je mesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava. Jasenovac je mesto gde se potrvđuje i pokazuje priznavanje tih žrtava. I Jasenovac je mesto gde se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba. To je naš stav. Ovo što se dogodilo ovih dana nosi u sebi element nedovoljne svesti šta je Jasenovac i šta bi trebao biti i nedovoljnog slušanja nas koji smo tome posvećeni - kazao je Pupovac.

01:15

PUPOVAC ZGROŽEN ZABRANOM POSETE PREDSEDNIKU SRBIJE: Ovaj propust nije smeo da se desi, da ne može da dođe u posetu Jasenovcu

- Nadam se da nakon ovoga, sve ono što je do određene mere bilo posloženo kao progresivan iskorak u odnosima Srbije i Hrvatskoj neće biti potrgano. A slonova je mnogo - dodao je.

Pozvao je sve da spreče dalju eskalaciju i da “udahnu duboko pre nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak”.

Povod za njegovu konferenciju je jutros objavljena informacija o tome da Vlada RH nije dopustila dolazak Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, u privatnu posetu Spomen području Jasenovac.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track