OPASNO! Da li Milo Srbima u Crnoj Gori preti "Olujom": Uporedio tamošnji položaj Srba sa stanjem u Hrvatskoj 90-tih
Foto: Profimedia, EPA Boris Pejović

autorskI tekst

OPASNO! Da li Milo Srbima u Crnoj Gori preti "Olujom": Uporedio tamošnji položaj Srba sa stanjem u Hrvatskoj 90-tih

Politika -

Crnogorski predsednik je napravio opasnu paralelu stanja u Crnoj Gori sa onim što se devedesetih dešavalo našem narodu u Hrvatskoj. Sagovornici Kurira podsećaju da je on bio velikosrbin, a da sada sve radi zarad ostanka na vlasti

Predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Ðukanović uporedio je situaciju u Crnoj Gori i tamošnji položaj Srba sa stanjem u Hrvatskoj devedesetih godina, odakle je oko 250.000 Srba proterano u akciji „Oluja“ 1995. godine.

On je u autorskom tekstu istakao da se partije koje su osvojile većinu na izborima 2020. godine utrkuju koja će javno demonstrirati veću količinu srpstva i raznim (ne)delima dokazati lojalnost državi Srbiji. Prosrpske partije u Crnoj Gori je optužio da su u službi Srbije i SPC, te da svi oni žele „veliku Srbiju“, bez Crne Gore i Crnogoraca.

Teške reči

Parafiranje Temeljnog ugovora je zločin

Ðukanović je napao i potpisivanje Temeljnog ugovora između vlade Crne Gore i SPC. Taj čin je nazvao zločinom.

- Potpis koji je 3. avgusta stavljen na dokument pogrešno nazvan Temeljni ugovor, nikog razumnog, makar se radilo o potpunom političkom laiku, nije smeo iznenaditi. Uostalom, samo potpisivanje je jedan tehnički čin, nikakva tragedija. Okolnost da Crna Gora ima vladu koja je u stanju da joj priredi takav zločin s jasnim predumišljajem, potpuno svesno, s namerom, tragična je.

Predrag Kalezić

Bio je najveći Srbin kad mu je to trebalo

Analitičar Predrag Kalezić prokomentarisao je deo Ðukanovićevog teksta u kojem kaže kako ne osporava nikome da bude veći Srbin od bilo kog drugog.

- Nadam se da neće osporiti ni činjenicu da je i on bio najveći Srbin kada je bilo potrebno domoći se vlasti. Kada je probitačnije bilo postati najveći Crnogorac da bi se stvarala privatna država, ni to mu nije teško palo - naglašava Kalezić i dodaje da je Crna Gora još jednom pokazala da je mesto za sve njene građane kako god da se osećaju i izjašnjavaju, te da je premijer Dritan Abazović, potpisivanjem Temeljnog ugovora, demonstrirao činjenicu koliko su Srbi važni za Crnu Goru i koliko je važno da se oni u njoj ugodno osećaju.

Optužbe

- Nečije pravo da pokaže kako je veći Srbin od drugih, naravno, nikome nećemo osporavati. Jer u našoj državi svaki Srbin je jednakopravan građanin sa svakim građaninom Crne Gore druge nacionalnosti. Problem je samo što lideri srpskih stranaka u Crnoj Gori svoju političku borbu vode na platformi državne politike Srbije i SPC kao njenog glavnog protagoniste. A, kao što znamo, njihova platforma je „velika Srbija“, bez Crne Gore i Crnogoraca. Pogubnost te platforme su, recimo, Srbi u Hrvatskoj apsolvirali. I svoje mesto pod suncem, u svojoj državi Hrvatskoj, traže i nalaze svojom pameću. U Crnoj Gori, nažalost, još nisu. Lideri Srba vođeni svojim karijerističkim i materijalnim interesima konstruišu navodnu ugroženost Srba u Crnoj Gori da bi našli sebi posla za koji su i dobro nagrađeni iz Beograda i Moskve. Jedna generacija za drugom. I tako unedogled. Jadno i inferiorno. Ali unosno. Sve dok ima ko u Beogradu da plaća velikosrpske iluzije - naveo je Ðukanović.

Mnogi su u ovim njegovim rečima videli pretnje progonom Srba u Crnoj Gori, odnosno nekom novom „Olujom“.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović osuđuje Ðukanovićeve reči kojim preti Srbima u Crnoj Gori.

Jovan Vučurović
foto: Youtube prtscr / RTCG

- Treba upozoriti na onaj deo u tekstu gde predsednik DPS direktno, ponovo, preti Srbima i SPC u Crnoj Gori da će doživeti ono što i srpski narod u zločinačkoj „Oluji“, bezočno preti pogromom, likvidacijama i proterivanjem. Znamo da ga je poodavno obuzeo ustašluk i obožavanje Sekule Drljevića i da se to prenelo na jedan deo njegovih pristalica, ali smo mislili da je naučio lekciju 30. avgusta 2020, kada ga je narod ispratio u opoziciju, između ostalog baš zato što je naumio da od Crne Gore pravi antisrpsku državu - istakao je Vučurović podvlačeći da je to, uostalom, i bila intencija programa DPS, u kome se planiralo formiranje neke fantomske crkve i nova identitetska politika, zasnovana na obračunu sa Srbima i istorijskom Crnom Gorom.

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković kaže da Crna Gora pamti i kada je Ðukanović bio velikosrbin, ali i njegovu antisrpsku retoriku poslednjih 20 godina.

Narod ga se ne plaši

- Međutim, srpski narod se više njegovih huškačkih poruka ne plaši i odavno ih je prezreo. Ako iko potpaljuje narod u Crnoj Gori, onda je to Ðukanović. Pa ko je izmislio lažnu crnogorsku crkvu i lažni crnogorski jezik i druge podele i podvale ako ne Ðukanović, i to sve radi opstanka na vlasti - kaže Dajković.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja