05:24

POSTOJI DOVOLJNO PROSTORA DA KALIBRIŠEMO STAVOVE ZEMALJA KOJE SU PRIZNALE LAŽNU DRŽAVU KOSOVO: Starović o srpskoj diplomatiji

objasnio

IMA PROSTORA DA KALIBRIŠEMO STAVOVE ZEMALJA KOJE SU PRIZNALE LAŽNU DRŽAVU KOSOVO: Starović o inicijativi ministra Selakovića

Politika -

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković imao je ovih dana niz bilateralnih susreta i susreo se i sa ministrima spoljnih poslova Meksika, Brazila, Paragvaja, Portugalije, sa potpredsednikom El Salvadora i sa novim predsednikom Čilea Gabrijelom Borićem, koji vuče korene sa ovih prostora.

Ministar Selaković je u prethodnom periodu imao više od 600 bilateralnih susreta sa važnim svetskim državnicima, a od toga više od 250 susreta na ministarskom ili na nivou koji je viši od ministarskog.

Nemanja Starović
foto: Kurir Televizija

Koliko je ovakva spoljna politika važna za status Srbije za Kurir televiziju govorio je Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

- Čak i da ne živimo u ovim specifičnim okolnostima, pogođenim ratom na istoku Evrope, ovakve posete su važne. Opredelili smo se da se borimo pravnim sredstvima i jasno je da mehanizmi spoljne politike predstavljaju najvažnije mehanizme - rekao je Starović i dodao:

Nemanja Starović
foto: Kurir Televizija

- Kostarika je prva država koja se prva odlučila za taj nimalo prijatan potez. Međutim, ministar Selaković je prvi ministar spoljnih poslova koji je posetio tu državu. Važno je da mi tu komunikaciju intenziviramo. Postoji dovoljno prostora da mi njihove stavove kalibrišemo. Egipat je čak i zvanično zamrzao priznanje nezavsnosti Kosova i Metohije i nikada ne glasa. Imamo države priznavače koje su u ključnim situacijama odbile da glasaju. Tu bih naveo Poljsku, Japan, Južnu Koreju - rekao je Starović za Kurir televiziju.

Više o ovome pogledajte u VIDEU ISPOD:

05:24

POSTOJI DOVOLJNO PROSTORA DA KALIBRIŠEMO STAVOVE ZEMALJA KOJE SU PRIZNALE LAŽNU DRŽAVU KOSOVO: Starović o srpskoj diplomatiji

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:38

NIKO NIKAD NIJE NAJAVLJIVAO ZVANIČNE POSETE IZ HRVATSKE! Selaković odgovorio kolegi: Da nije tužno bilo bi smešno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track