DAN D! Poslanik Demokratskog fronta: VREME JE DA SE ISPOŠTUJE IZBORNA VOLJA GRAĐANA, moguća je vlada DF, Demokrata i Abazovića
Foto: Demokratski Front, EPA

Crna Gora

DAN D! Poslanik Demokratskog fronta: VREME JE DA SE ISPOŠTUJE IZBORNA VOLJA GRAĐANA, moguća je vlada DF, Demokrata i Abazovića

Politika -

Skupština Crne Gore će danas, na inicijativu DPS Mila Ðukanovića, glasati o nepoverenju vladi Dritana Abazovića.

Iako je DPS prvobitno podržao manjinsku vladu lidera URA, zbog njegove odluke da sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) potpiše Temeljni ugovor Ðukanovićeva stranka je sada rešila da je sruši.

Abazović se hvali rezultatima

Neka padne da osveži

Abazović je juče, uoči današnjeg glasanja o njegovom radu, objavio video-snimak u kojem predstavlja dostignuća svoje vlade.

Ispunjavamo sve što smo obećali, ne ostavljamo ništa za sutra. Sve odmah i sad, za čistu, zelenu i evropsku Crnu Goru. Neka padne da osveži - naveo je on.

Inače, njegova vlada je početkom avgusta obeležila 100 dana rada.

Neizvesno

Inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi pokrenulo je 36 poslanika DPS, Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP) i Demokratske unije Albanaca. Pošto to nije dovoljna većina, jer je za pad vlade potreban 41 glas, Ðukanović se nadao da će za ovaj predlog glasati i Demokrate Alekse Bečića. Međutim, Demokrate su u utorak, 16. avgusta, zajedno sa koalicijom okupljenog oko Demokratskog fronta (DF) podnele odvojenu inicijativu za smenu vlade i izglasavanje nepoverenja predsednici Skupštine Danijeli Ðurović, a ta sednica je zakazana za 2. septembar. Na ovakav korak Demokrate i DF su se odlučili da se osiguraju da će vlada pasti u slučaju da se DPS MIla Ðukanovića predomisli i povuče inicijativu.

Poslanik DF Jovan Vučurović za Kurir kaže da ova koalicija još nije donela odluku kako će glasati na današnjoj sednici Skupštine. On ističe da će konačnu odluku doneti poslanički klub uoči same sednice Skupštine i nakon jučerašnjih razgovora o narednim koracima.

Temeljni ugovor, spc, Crna Gora, Srpska pravoslavna crkva, Patrijarh Porfirije, Dritan Abazović
foto: Beta

- Nadamo se da će unutar parlamentarne većine, koja je na izborima 2020. odnela pobedu nad režimom Mila Ðukanovića, biti postignut dogovor i da će na političku scenu Crne Gore biti vraćena izborna volja građana - naglašava Vučurović.

Ima mesta za dogovor

Dodaje da su dve godine izgubljene na nekakve eksperimente - prvo sa ekspertskom vladom Zdravka Krivokapića, a sada i sa manjinskom vladom Dritana Abazovića, koju je podržavao DPS.

- Sada je vreme da se ispoštuje izborna volja građana Crne Gore. Ima prostora za dogovor i nadam se da će DF, Demokrate i URA sa manjinskim strankama formirati vladu i tako, konačno, uraditi ono što je trebalo da bude urađeno još 2020. godine po završetku izbornog procesa - kaže Vučurović.

Milo Đukanović
foto: Stefan Jokić

S druge strane, Vladimir Pavićević, savetnik potpredsednika vlade Crne Gore i lidera SNP Vladimira Jokovića, smatra da vlada danas neće pasti jer bi s njenim padom kriminal u Crnoj Gori pobedio i dobio novu šansu.

- Zato onima koji bi da ruše vladu nije lako da opravdaju takvo delovanje - ističe Pavićević.

Podvlači da bi opstankom vlade Abazovića i Jokovića na dobitku bili građani jer je ova vlada, otkad joj je počeo mandat 28. aprila, uradila više nego sve prethodne, i to u punim mandatima.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track