09:44

KURTI NIJE DILER HEROINA KAO TAČI I HARADINAJ, ALI MU JE POLITIKA MRŽNJA: Marković i Drecun o stanju na KiM! REŠENJE KRIZE BLIZU?!

Usijanje

KURTI NIJE DILER HEROINA KAO TAČI I HARADINAJ, ALI MU JE POLITIKA MRŽNJA: Marković i Drecun o stanju na KiM! REŠENJE KRIZE BLIZU?!

Politika -

U kom će se pravcu odvijati stvari u kosovskom pitanju još uvek je neizvesno, ali je poruka međunarodne zajednice jasna - 31. avgusta ne može biti ista situacija kao 31. jula kada su tenzije na Kosovu bile alarmantne.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

O tome su govorili specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji su imali sastanke u Prištini, a zatim u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Glavne poruke su da je cilj da se izbegnu sukobi i eskalacija situacije, a iznenađenje je da je o tome, nakon sastanka, govorio i sam Aljbin Kurti, tvrdeći da se "pogrom i likvidacija Srba neće desiti".

KiM, Sver Kosova, Kosovo, Kosovo i Metohija
foto: Printscreen, Kosovoonline

Šta se očekuje u narednom periodu po pitanju dijaloga? Zbog čega se naoružava tzv. kosovska policija? Da li smo kroz dijalog bliži rešenju ili eskalaciji sukoba?

Gosti Usijanja bili su Milovan Drecun, narodni poslanik i Predrag Marković, istoričar.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Ako Kurti ne odustane od namere da implementira ovu jednostranu odluku o tablicama, svakako da neće. Mi smo malo toga čuli konkretno. To znači da se nešto dešava i da postoji moguće rešenje ovog problema i da Eskobar i Lajčak pokušavakju da približe stavove dve strane - rekao je Milovan Drecun u Usijanju i dodao:

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- U međuvremenu su se desile neke interesantne stvari. A to je da je Vljora Čitaku i neki bivši američki zvaničnici da Srbija neće priznati ovakvu samoproglašenu državu Kosovo, što je dobra stvar, i da se treba okrenuti drugim stvarima. Druga stvar je da imamo jačanje nekih specijalnih jedinica Prištine, koje se pripremaju za razbijanje demonstracijama - rekao je Drecun u Usijanju.

Istoričar Predrag Marković smatra da na Kosovu i Metohiji nema ljudskih, manjinskih, ni međunarodnih prava.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Strašno je kako su na Kosmetu zgažena sva pravila i principi međunarodnog prava. Prvo, niko nije kažnjen za pogrom. Amerikanci su se sad malo ućutali za braću Bitići. Neka braća su došla da se bore protiv Srbije i stradala su. Oni nisu bili neki zločinci. Sada Amerika jedog svog starog prijatelja - Srbiju gnjavi zbog toga. A ne pada im na pamet da ta pravila primeni na kosovske Albance. Gde su krivci za pogrom nad Srbima? Nije samo policija na Kosovu razbojnička, cela teritorija je razbojnička. Kosovo je duboko kriminalizovano društvo, koje krši sva moguća ljudska, manjinska i međunarodna prava i Kvinta ih podržava- rekao je u Usijanju na Kurir televiziji istoričar Predrag Marković i dodao:

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Oni znaju da eskalacija ne bi dovela do rešenja. Oni pokušavaju da pregovaraju čak i sa tim razbojnicima, kao što su Tači i Haradinaj, i sa fanatičnim demagozima kao što je Aljbin Kurti. Kurti je veliko razočaranje, on nije diler heroina kao Tači i Haradinaj, ali je obećavao mnogo i od svega ispunio samo mržnju prema Srbima. kosovo je najgore društvo u Evropi po svim kriterijumima koji mogu da se zamisle - zaključio je Marković.

1 / 8 Foto: Kurir Televizija

Više pogledajte u VIDEU ISPOD:

09:44

KURTI NIJE DILER HEROINA KAO TAČI I HARADINAJ, ALI MU JE POLITIKA MRŽNJA: Marković i Drecun o stanju na KiM! REŠENJE KRIZE BLIZU?!

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:54

POPULARNOST KURTIJA OPADA! Analitičar sa KiM: Ovakav je stav Albanaca sa Kosova o RATU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track