DVE GODINE OD POTPISIVANJA VAŠINGTONSKOG SPORAZUMA: Potpis u Beloj kući pred Trampom, evo na šta se sve tada Priština obavezala
Foto: AP Photo/Evan Vucci

podsećanje

DVE GODINE OD POTPISIVANJA VAŠINGTONSKOG SPORAZUMA: Potpis u Beloj kući pred Trampom, evo na šta se sve tada Priština obavezala

Politika -

BEOGRAD - Na današnji dan pre tačno dve godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer tzv. Kosova Avdulah Hoti potpisali su u Beloj kući Vašingtonski sporazum u prisustvu bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Ovim sporazumom Kosovo je pristalo da poštuje jednogodišnji moratorijum da neće aplicirati za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija da će obustaviti lobiranje u različitim zemljama sveta za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Aleksandar Vučić, Abdulah Hoti, Donald Tramp, Priština, dijalog, potpisivanje sporazuma, Vašingtonski sporazum
foto: AP Photo/Evan Vucci

Predviđeno je i da se obostrano implementira sporazum za autoput Beograd-Priština, potpisan 14. februara 2020. godine, kao i železnički sporazum. Pored toga, obe strane su se obavezala da će se posvetiti studiji izvodljivosti o mogućnostima povezivanja železničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranu.

U Vašingtonskom sporazumu navedeno je i da će Kosovo i Srbija sarađivati sa Američkom korporacijom za finansiranje međunarodnog razvoja i u memorandumima o razumevanju, na operacionalizaciji "Autoput mira", železničke pruge Priština-Merdare i železničke pruge Niš-Priština.

Sporazumom je predviđeno i da se otvori i pusti u rad objekat na prelazu Merdare i pridruži se "mini šengenskom prostoru", koji su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine.

Obe strane su se saglasile da će sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim entitetima američke vlade na studiji izvodljivosti, u cilju zajedničkog korišćenja jezera Gazivode, kao bezbednog snabdevača vodom i energijom, da će umnožiti svoje izvore energije, kao i da će zabraniti upotrebu 5G opreme, koju obezbeđuju nepoverljivi prodavci, u svojim komunikacionim mrežama. Tamo gde takvi uređaji već postoje, obe strane su se obavezle na njihovo uklanjanje.

Aleksandar Vučić, Abdulah Hoti, Donald Tramp, Priština, dijalog, potpisivanje sporazuma, Vašingtonski sporazum
foto: AP Photo/Evan Vucci

Srbija i Kosovo dogovorile su da će povećati proveru putnika u vazdušnom saobraćaju, međusobnu razmenu informacija u okviru opšteg okvira saradnje sa SAD na Balkanu kao i na na tehnološka ažuriranja u borbi protiv zlonamernih aktivnosti, implementacijom i operacionalizacijom sistema koje obezbeđuje SAD, za kontrolu i informacije, uključujući: PISCES, APIS, ATS-G i SRTP.

Sporazum je obuhvatio i obavezu zaštite i unapređenje verskih sloboda, uključujući obnavljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih objekata i sprovođenje sudskih odluka vezanih za SPC, kao i nastavak vraćanja razbaštinjene imovine.

Takođe, obavezle su se da će ubrzati napore na lociranju i identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih osoba i da će biti posvećene identifikaciji i primeni dugoročnih i održivih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica.

Strane su se obavezle da će proglasiti Hezbolah terorističkom organizacijom i u potpunosti primeniti mere za ograničavanje Hezbolahovih operacija i finansijskih aktivnosti pod njihovom jurisdikcijom.

Kosovo je sporazumom pristalo da otvori ambasadu u Jerusalimu, a zauzvrat da Izrael prizna nezavisnost Kosova.

Svi sporazumi su odmah stupili na snagu.

Dokument potpisan za uspostavljanje diplomatskih odnosa napisan je u četiri primerka, na albanskom, engleskom, hebrejskom i srpskom jeziku.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track