Tadić molio Pajtića za podršku!
Foto: KURIR

Danas konačni okršaj demokrata

Tadić molio Pajtića za podršku!

Politika -
Lider DS i Dragan Đilas obračunaće se danas na sednici GO stranke. Termin izborne skupštine biće prvi pokazatelj ko ima većinu

BEOGRAD - Dan D za demokrate.Na današnjoj sednici Glavnog odbora demokrata situacija bi trebalo da se iskristališe i da se vidi ko uz sebe ima podršku više članova - Boris Tadić ili Dragan Đilas.Kao što je Kurir već pisao, sve oči uprte su u Bojana Pajtića, koji je odlučio da podrži Đilasa. Prema saznanjima Kurira iz vrha DS, Tadić je u četvrtak ponovo pokušao da ubedi lidera vojvođanskih demokrata da promeni stav i podrži ga na sednici GO.Naš sagovornik dodaje da će oba tabora danas izneti svoje stavove.- Tadić pristaje na raspisivanje izborne skupštine ali tek za godinu dana, dok će Pajtić zatražiti da se izbori održe 14. oktobra. O terminu sednice izborne skupštine odlučiće članovi GO glasanjem. Čiji predlog prođe, Tadićev ili Pajtićev i Đilasov, biće najbolji pokazatelj ko ima većinu stranke uz sebe - nastavlja izvor Kurira.Beogradski i vojvođanski odbori DS usvojili su sinoć zaključke kojima se od Glavnog odbora stranke traži da sednica GO bude zatvorena za javnost, da se vanredna sednica izborne skupštine održi 14. oktobra i da sistem izbora bude delegatski a ne direktni, kako je predložio Boris Tadić.

Đilas izašao kad je Boris Tadić počeo da govoriNa tajnom sastanku u Krunskoj pre dva dana, o čemu je Kurir jedini pisao, Đilas je napustio skup čim je Tadić počeo da govori o svojim planovima za stranku.- Dragoljub Mićunović pokušao je u medijima da ga opravda da je imao unapred dogovorene obaveze, ali prava je istina da Đilas nije hteo da sluša Tadića - kaže izvor Kurira.

Pajtić: Satanizacija DSBojan Pajtić rekao je sinoć posle sednice Pokrajinskog odbora DS da su neposredni izbori u stranci nemogući u uslovima političke i medijske satanizacije članova DS od strane vladajućeg režima i da se zato zalažu za delegatski način izbora.- Skupština treba da ima i izborni karakter kako bi se odredilo koji će ljudi na različitim nivoima odgovornosti preuzeti vođenje stranke u novim uslovima, kada je DS postao opozicija - naveo je Pajtić. On je dodao da se PO nije izjašnjavao o mogućim kandidatima za lidera stranke jer izborna skupština nije raspisana.

Zatvorena sednica Predsedništvo DS juče je održalo još jedan sastanak posle kog je izdato saopštenje u kom se navodi:- Predsedništvo je donelo jednoglasnu odluku da se sednica Glavnog odbora Demokratske stranke održi u skladu sa Poslovnikom Glavnog odbora DS, to jest da zasedanje bude zatvoreno za javnost - piše u saopštenju.

Vojvođani za delegatePokrajinski odbor DS na sednici kojom je predsedavao Bojan Pajtić jednoglasno je kasno sinoć odlučio da na sednici GO traži da se za 14. oktobar zakaže sednica izborne skupštine na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo. Oni zahtevaju da se izbori održe po delegatskom modelu. Osim toga, vojvođanske demokrate tražiće i revidiranje programa stranke s obzirom na novonastale prilike u zemlji. Na sinoćnoj sednici nije bilo ni rasprave, ni izjašnjavanja članova PO DS o tome da li će u predstojećem izboru novih stranačkih organa podržati sadašnjeg predsednika Tadića ili Đilasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track