IZMEĐU DVE VATRE! Velike sile vode računa samo o svom interesu! Vučić: Ne borim se ni za Putina, ni za Bajdena, VEĆ ZA NAŠU DRŽAVU
Foto: Kurir

žestoki pritisci

IZMEĐU DVE VATRE! Velike sile vode računa samo o svom interesu! Vučić: Ne borim se ni za Putina, ni za Bajdena, VEĆ ZA NAŠU DRŽAVU

Politika -

Ne borim se ni za Vladimira Putina, ni za Džozefa Bajdena, već za građane Srbije i državu Srbiju, poručio je juče predsednik Aleksandar Vučić. On je naglasio da ga ne interesuje šta imaju da mu poruče strani lideri, nego da gleda da u ovim teškim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru, a o svemu će detaljnije informisati javnost sledeće nedelje.

Brutalni napadi

- Obratiću se građanima u subotu, 8. oktobra, i tada ćemo govoriti o svim našim potezima i merama i o tome kakvu ćemo politiku da vodimo u narednom periodu. Od petka imamo važne sastanke. Važno je da Srbija ima stabilnu politiku. Izdržali smo 210 dana sa stabilnom politikom, t

Aleksandar Vučić, Inđija, Grundfos
foto: Printscreen/Pink

o niko nije očekivao. Put Srbije je težak i trnovit, teško ga je pronaći, ali to je put koji vodi računa o interesima Srbije - izjavio je Vučić.

Podsetivši na reči bivše nemačke kancelarke Angele Merkel o danu posle, Vučić je rekao da "neko mora da gleda šta ćemo sutra kada bude mir".

- Da li smo sačuvali svoje pozicije, da li smo uspešno odbranili naše interese ili nismo. Postoje brojni pritisci i oni će se umnožavati. Rekao sam mnogo puta da će posle 15. septembra biti nepodnošljivi - izjavio je predsednik.

Na pitanje od koga oni dolaze, on je, između ostalog, rekao:

Vladimir Putin, Džozef Bajden
foto: AP/Susan Walsh, AP/Mikhail Klimentyev

- Kada uzmete nešto što je potpuno nevažno, jedan birokratski dokument (plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije) bez suštinske snage da ga iskoristite, kako je to učinjeno u mnogim medijima za brutalan i žestok napad na Srbiju, onda shvatite da su ti mediji politički instrument. Kada budu govorili sledeći put o nezavisnosti medija, samo ću da podsetim na te primere iz Vašingtona i Brisela. Petnaest minuta posle njihovih reči, objavljuju najprljaviju propagandu protiv Srbije, a da nisu pročitali ništa. Ali to govori da imaju sve manje strpljenja, da je nervoza sve veća.

Vučić je upozorio i da očekuje da će kod nas sve grupe za pritisak sada biti angažovane.

- Deo medija i političkih stranaka koji su plaćeni, i to i za jednu i za drugu stranu. Za nas koji nismo plaćeni od stranaca ostaje da vodimo brigu o Srbiji i njenim interesima - poručio je Vučić.

Poprište sukoba

Ipak, koliko god se trudila da ostane po strani i da jasno stavi do znanja da ne učestvuje u ratu u Ukrajini, Srbija je neminovno poprište verbalnih sukoba sukobljenih strana. Upravo je pomenuti plan konsultacija između ruskog i srpskog ministarstva spoljnih poslova izazvao vatromet reakcija - iz EU i Amerike, s jedne strane, i Rusije, s druge strane. Između dve vatre našla se Srbija.

Komentarišući ovakvu situaciju, potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenjuje za Kurir da prepucavanja preko naših leđa nikome ne koriste.

Suzana Grubješić
foto: Marina Lopičić

- Vrsne diplomate znaju da je pritisak stvar mere. Nikom ne bi trebalo da bude u interesu da pritisak dovede do toga da druga strana ne sarađuje. Prepucavanja preko naših leđa ne koriste nikome, samo dodatno otežavaju ionako komplikovanu situaciju - smatra naša sagovornica.

Podsetimo, na potpisani sporazum stigle su burne reakcije iz Brisela, u kojima se čak pominjalo i zamrzavanje pristupnih pregovora sa Srbijom. I američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je da nijedna zemlja ne bi trebalo da bilo šta potpisuje s Rusijom, kao zemljom agresorom, te se interesovao za sadržaj dokumenta. Kada ga je pročitao, priznao je da u njemu nema ničeg posebnog, ali i dodao da je Rusija želela to da bi opravdala svoj rat u Ukrajini. Na sve to se umešala i ruska ambasada u Srbiji i saopštila da je zapanjena neprimerenim izjavama ambasadora Hila o rusko-srpskim odnosima.

Gust raspored

Važni sastanci do 8. oktobra

Predsednik je najavio da već od petka za Srbiju počinju važni sastanci.

- Prvo dolaze evroparlamentarci, nemački izaslanik, zatim u subotu idemo u Bugarsku, gde ću imati i susret sa Ursulom fon der Lajen i s kolegama iz Bugarske, Grčke i Severne Makedonije, gde su nam važni još neki dogovori. Već u ponedeljak ću u Budimpešti da razgovaram s Viktorom Orbanom i Nehamerom o migrantskoj politici, o čemu ću takođe govoriti u obraćanju građanima 8. oktobra. Videćemo 4. i 5. oktobra i šta se zbiva u vezi s tzv. Kosovom i Savetom Evrope, a 6. oktobra je veliki samit Evropske političke zajednice 41 zemlje u Pragu i u tome ćemo da učestvujemo. Takođe, 7. oktobra ćemo imati otvaranje fabrike MTU, jedne od najvažnijih fabrika, posle više godina napornog rada - naveo je Vučić.

Predsednik će se danas, kako je najavljeno, sastati s američkim ambasadorom Kristoferom Hilom.

O pripajanju ukrajinskih oblasti

Srbija neće i ne može priznati odluku Dume

Vučić je objasnio zašto Srbija neće priznati odluku Ruske dume da pripoji delove Ukrajine.

- Srbija to ne može i neće da prizna, jer se Srbija drži međunarodnog javnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244. Mi štitimo svoj teritorijalni integritet, kao i teritorijalni integritet drugih zemalja. To je jedino sigurno - naglasio je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track