VAŽNA PORUKA PREDSEDNIKA S PAZARIŠTA: Ako se tuku svi drugi, ne moramo mi da u svakoj čorbi budemo zaprška! Najvažniji je mir
Foto: Kurir, Printscreen Pink

SVEČANO OTVARANJE PUTA NOVI PAZAR - TUTIN

VAŽNA PORUKA PREDSEDNIKA S PAZARIŠTA: Ako se tuku svi drugi, ne moramo mi da u svakoj čorbi budemo zaprška! Najvažniji je mir

Politika -

* Plate Vojsci biće veće za 25 odsto, rekao je predsednik na otvaranju rekonstruisanog puta Novi Pazar - Tutin

* Jutros umalo nisam zaplakao od sreće! Gradićemo ovde Klinički centar, dom zdravlja i školu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u Raškom i Moravičkom okrugu.

- Jutros zamalo nisam zaplakao od sreće kad sam video snimke - rekao je predsednik Vučić na samom početku obraćanja pozdravivši brojne okupljene građane te naglasivši da je u Pazar, Tutin i Sjenicu uloženo više nego igde drugde. Predsednik je naglasio da je država ovde izgradila i brojne trafoe jer je bilo mesta gde struje nije bilo ni po 200 dana.

1 / 8 Foto: Kurir

Predsednik je prisustvovao ceremoniji otvaranja rekonstruisanog puta Novi Pazar - Tutin koji je koštao više od 20 miliona evra, a obići će i rekonstruisani lokalni put Pridvorica - Devići.

Aleksandar Vučić
foto: TV Pink Printscreen

- Radimo uz mnogo problema - dodao je on podsetivši na poskupljenje svega zbog čega će put do Duge Poljane koštati mnogo više, i do dve milijarde, nego što je to bilo na početku predviđeno.

- Dobri ljudi u ovom kraju umeju da vide i cene kad se neko bori - dodao je on i naglasio da će taj kraj Srbije dobiti i Klinički centar, dom zdravlja i školu.

A sad evo i zašto sam u stvari došao...

- A sad evo i zašto sam u stvari došao...- rekao je predsednik pojasnivši da je došao zbog odnosa Srba i Bošnjaka, te naglasivši da želi da Bošnjaci budu zastupljeni u svim nivoima vlasti, u Skupštini, kao i da Srbi u njima vide braću i sestre.

- Eto imamo generala Fazlića Bošnjaka, pa zašto da ih nemamo više, evo sad će plate vojsci biti veće 25 odsto - dodao je on i kazao: Izgradićemo mi još mnogo toga, ali da znamo da smo zajedno u ovim teškim trenucima. Najskuplju školu u Srbiji gradimo u Sjenici a ne u Beogradu, koštaće 12 miliona evra, zato morate da znate da moramo zajedno ovo da pregrmimo, ovo što nam dolazi iz sveta...

- Ako se tuku svi drugi, ne moramo mi da u svakoj čorbi budemo zaprška, nego da vratimo našu decu iz inostranstva, malo nam je dece - rekao je predsednik naglasivši da je sad najvažnije da sačuvamo mir.

- Predsednik je rekao da to što se razlikujemo u veri i naciji može samo da nas spaja, neka živi bratstvo između naših naroda. Živela naša Srbija - rekao je Vučić zahvalivši na veličanstvenom dočeku, kako je rekao, u 10 ujutru.

1 / 11 Foto: Kurir

Vučić je rekao i da je na teritoriji Novog Pazara, Tutina i Raške u prethodne tri godine urađeno više putne mreže nego u periodu od 1970. godine. "To smo mogli zato što smo finansijski osnažili Srbiju i imali smo novac. Mogli smo da vratimo ljudima koji su siromašniji", kazao je Vučić.

Dodao je da su izgrađene i trafo stanice, koje u ovim krajevima nisu pravljene 70 godina. "Uradićemo još mnogo toga. Napravićemo bolnicu, najlepšu školu i dom zdravlja. Visoke su cene sada, i pitanje je na kojoj sumi će se završiti, zbog rasta cena energenata. Ali nećemo odustajati od izgradnje novih puteva, koji spajaju narode i dobre ljude, ali i putevi koji će dovesti nove investitore", rekao je Vučić. Kako je naveo, izgradnjom novih puteva spajaju se porodice i čuvaju životi ljudi.

Radovi na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin, koje je izvodila turska kompanija "Tašjapi", završeni su pre mesec dana, a počeli su krajem septembra 2019. godine. Vrednost radova iznosila je 24 miliona evra, koji su obezbeđeni kreditom Turske uz kamatu od 2,5 odsto.

Pušten u saobraćaj rekonstruisani put Novi Pazar - Tutin

Put od Novog Pazara do Tutina, u dužini od 20,5 kilometara, pušten je danas u saobraćaj, posle rekonstrukcije koja je trajala skoro tri godine. Glavni izvođač radova, u vrednosti 24 miliona evra, bila turska firma Tašjapi, a projekat je finansiran državnim kreditom uzetim od Turske, s godišnjom kamatom od 2,5 odsto.Otvaranju puta prisustvali su predsednik Srbije Aleksandar Vučića, ambasador Turske Hami Aksoj, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, generalni konzul Turske u Novom Pazaru Bašar Basol.

Vučić je jutros obišao i deonicu rekonstruisanog puta od Pazarišta (Stari Ras) do manastira Sopoćani. Turski ambasador Hami Aksoj rekao je da je danas istorijski dan u odnosima Srbije i Turske jer je realizovan jedan veliki projekat. "Popunili smo veliku prazninu koja je bila preduslov za dolazak novih investitora", istakao je Aksoj i dodao da je trgovinska razmena Srbije i Turske u stalnom porastu.

Svečano otvaranje počelo je nešto posle 10 časova na Pazarištu, a dosad su se okupljenima obratili predstavnik kompanije koja je radila put i turski ambasador u Srbiji Hami Aksoj koji je rekao da je ovo istorijski dan jer je realizovan veliki projekat, kao preduslov za dolazak velikih invrestitora u ovaj kraj Srbije. On je naglasio i da je ovo zlatno doba srpsko-turskih odnosa.

Kurir.rs

Bonus video:

00:18

Aleksandar Vučić u Pragu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track