Vulin: Više ne mogu kriti zločine

Trgovina srpskim organima

Vulin: Više ne mogu kriti zločine

Politika -
Iskaz zaštićenog svedoka koji je govorio o načinu na koji se trgovalo ljudskim organima otetih a potom ubijenih Srba za nas je tužan, ali veliki podstrek jer cementira i jača našu poziciju

KOSOVSKA MITROVICA - Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da očekuje da će iskaz zaštićenog svedoka o trgovini ljudskim organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji biti podstrek međunarodnom tužilaštvu da sprovede ozbiljnu istragu o tome.

Vulin je u izjavi ocenio da će svedočenje zaštićenog svedoka otežati skrivanje istine o kidnapovanim, nestalim i ubijenim Srbima na Kosovu i Metohiji i da će to otežati posao onima koji dugo razvlače istragu o trgovini ljudskim organima.

On je naglasio da ovaj slučaj pokazuje da čak i ne baš moćno i bogato tužilaštvo kakvo je srpsko može da pronađe, zaštiti i sačuva svedoke a da mnogo moćnije zemlje od naše kao da ne žele da sačuvaju ovakve svedoke.

Vulin je podsetio da je najveći broj svedoka na suđenju Ramušu Haradinaju i drugim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova bio likvidiran ili da su naprasno promenili stav.

Iskaz zaštićenog svedoka koji je govorio o načinu na koji se trgovalo ljudskim organima otetih a potom ubijenih Srba za nas je tužan, ali veliki podstrek jer, kako je ocenio Vulin, cementira i jača našu poziciju.

"Jača poziciju jer sve što smo govorili ovih godina je istina i to razjašnjava mnoge istorijske događaje u kojima smo mi izgledali kao loši ljudi a pokazalo se to da nismo imali izbora nego da branimo sebe i čak goli život", objasnio je on.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da očekuje da će iskaz zaštićenog svedoka o trgovini ljudskim organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji biti podstrek međunarodnom tužilaštvu da krene u ozbiljnu istragu o tima navodima.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije je od svog samog formiranja zahtevala da se istrage ponovo otvore, kao npr. za masakr u Goraždevcu ali i da se istrage po pitanju ubijenih, nestalih i kidnapovanih ubrzaju", rekao je Vulin.

On je naglasio da je jedna od stvari na koju je upozoravao ta da kraj nadgledane nezavisnosti Kosova ne može biti razmatran dok međunarodna zajednica ne ispuni svoju odgovornost u smislu obezbeđivanja sigurnosti i vladavine prava u pokrajini.

To je samo još jedan dokaz da međunarodna zajednica pokušava da skloni sa sebe odgovornost za ono što je sama napravila, smatra Vulin. Od istražitelja Euleksa očekujem da se služe pravdom i da nam daju odgovore, naročito na slučajeve koji su pokrenuti, rekao je on.

"Jedan od slučajeva je trgovina organima kao najmonstruozniji i najstrašniji ali ja od Euleksa u najskorije vreme očekujem da izađe sa istinom i kaže ko je odgovoran za incident kod Zubinog Potoka prošlog petka kada je pucano na vozila Euleksa i policije gde je povređena jedna pripadnica kosovske policije", rekao je Vulin.

Vulin je ocenio da je već dovoljno vremena prošlo, da ako treba još vremena, bićemo strpljivi ali da očekujemo da se izađe sa punom istinom, jer se boji da je incident koji se desio kod Zubinog Potoka, u dobrom delu svetskih medija prikazan kao da iza njega stoje Srbi, iako nije bilo suda o tome.

"Sada istrage ima, mi smo ponudili dobre usluge u toj istrazi i ukoliko to nije potrebno međunarodnoj zajednici, mi to razumemo, ali ne možemo da razumemo da nema rezultata te i takve istrage", rekao je Vulin.

Šef vladine Kancelarije za KiM je podsetio da međunarodna zajednica nije još uvek izašla sa stavom ko je kriv za martovski pogrom i da skoro nikada nije se čulo da albansku decu niko nije tada ubijao i terao pomoću pasa da se udave u Ibru, što je bio povod za 17. mart 2004. i strašan pogrom nad Srbima.

Ovo što se desilo u Zubinom Potoku ne bi smelo da bude neki novi povod za neko drgo nasilje i zato moramo insistirati da se sazna istina pa ma kakva ona bila, rekao je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track