17. DAN DRAME NA KIM: Albanci podigli borbenu gotovost i Vojska Srbije noćas u pripravnosti DO NIVOA UPOTREBE ORUŽANE SILE
Foto: Kosovoonline

drama na jugu srbije

17. DAN DRAME NA KIM: Albanci podigli borbenu gotovost i Vojska Srbije noćas u pripravnosti DO NIVOA UPOTREBE ORUŽANE SILE

Politika -

Srbi na severu Kosova i Metohije na barikadama su 17. dan. Njihova poruka je ista, skloniće ih kada na slobodu budu pušteni uhapšeni Srbi i kada Priština bude povukla sa severa specijalne snage policije.

U toku večeri MUP Srbije i Vojska Srbije po naredbi predsednika i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića podigli su borbenu gotovost.

Zubin Potok, Kosovo, barikade
foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

23.40 - EU: Odmah i bezuslovno vratiti i garantovati potpunu i nesmetanu slobodu kretanja svih građana

Evropska unija saopštila je večeras da se na Kosovu i Metohiji mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući i verske vođe i zatražila da obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga.

Evropska unija „oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se „bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja, saopštila je večeras Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU, piše Tanjug, a prenose Novosti.

EU navodi da je situacija na severu pokrajine i dalje napeta i da se mora poštovati vladavina prava, a da se bilo kakav oblik nasilja neće tolerisati.

22.53 - Dačić: Kfor da pruži potpunu informaciju o događajima u Zubinom Potoku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Kfor treba da pruži potpunu informaciju o tome šta se dogodilo u Zubinom Potoku.

"Zašto bi Srbi pucali na Kfor u Zubinom potoku", upitao je Dačić za TV Insajder i dodao da oni koji garantuju bezbednost na toj teritoriji moraju da daju potpunu informaciju o tome šta se tamo tačno dogodilo.

Dačić je negirao da vlast u Beogradu učestvuje u organizovanju postavljanja barikada na severu Kosova, i rekao da se Srbi na Kosovu bore za svoja prava i legitimno.

"Ako mislite da su predstavnici vlasti u Beogradu učestvovali u organizovanju barikada i svega ostaloga, sluštajte valjda je dovoljno jasno da su Srbi na Kosovu i Metohiji politički faktor sam za sebe. Oni se bore za svoja prava, legitimno", rekao je Dačić.

22.32 - Rakočević: Obračun sa pojedincem i njegovim slobodama

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević izjavio je za Kosovo onlajn, povodom odluke vlasti u Prištini da zabrane ulazak na Kosovo novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović, da se zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju širi kao pandemija i kreće se od patrijarha, običnih građana, do novinara.

On je istakao da je Svetlana Vukmirović novinarka koja poznaje svaki pedalj Kosova, zna šta se događa i zna sve o sistemu koji se sa njom obračunava.

Prema njegovim rečima, nerazumljivo i nepismeno obrazloženje koje joj je uručeno, prilikom zabrane ulaska, najviše govori o diskriminaciji i slobodama na KiM.

22.20 - Podignuta i borbena gotovost Vojske Srbije

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, izjavio je večeras ministar odbrane Miloš Vučević.

02:43

Vučević: Nema razloga za paniku

"Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije", rekao je Vučević.

Kako ja naveo, "to nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajući progrom i teror nad Srbima ma gde žive".

22.00 - Podignuta borbena gotovost pripadnika MUP Srbije

Shodno naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića podignuta je borbena gotovost pripadnika MUP Srbije, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić i dodao:

00:20

Gašić: Podignuta borbena gotovost svih jedinica MUP

"Naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a i Policijske brigade, koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i posednu položaje predviđene operativnim planom“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić nakon što je predsednik Vučić naložio da se preduzmu sve mere kako bi se zaštitio srpski narod na Kosovu, a Aljbin Kurti naredio prebacivanje svojih snaga na sever pokrajine.

21.50 - Zaharova: EU zatvara oči pred višegodišnjim prkosom od strane Кosova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je potkopavanje ili ignorisanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN neprihvatljivo i ocenila da je čvrsto poštovanje međunarodno-pravnih dogovora ključni preduslov za rešenje situacije na КiM, prenosi Politika.

"Već 17 dana Srbi dežuraju na barikadama koje su podigli na severu pokrajine u znak protesta zbog privođenja bivšeg službenika lokalne kosovske policije Dejana Pantića", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, preneo je Tanjug pozivajući se na rusku agenciju Tas.

Prema njenim rečima, "kontigenti NATO i EU raspoređeni u regionu ne mogu i ne žele da utiču na ono što se dešava, deluju kao statisti i odobravaju eskalaciju".

21.46 - U Rudaru napeto, ali mirno, okupio se veći broj građana nego prethodne noći

Na barikadi u Rudaru zabrinutost je velika zbog današnjih događaja i zabrane ulaska na Kosovo patrijarhu srpskom Porfiriju. Kako javlja novinar Kosovo onlajna, situacija je mirna, a okupio se i veći broj građana nego prethodnih noći.

Kosovo
foto: Kurir.rs

Ono što se može čuti od okupljenih građana jeste odlučnost, a kako kažu "želja za slobodom i opstankom je jača i od mraza i od neprespavana noći".

Kosovo
foto: Kurir.rs

Pomno se prate vesti i informacije koje su se tokom večeri pojavile, naročito vest da je kosovski premijer Aljbin Kurti podigao borbenu gotovost vojske.

Kosovo
foto: Kurir.rs

21.40 - Ministarka Popović oštro osudila poteze Kurtija

Komentarišući najnovije aktivnosti tzv. kosovskih vlasti, ministarka pravde Maja Popović ističe:

"Oštro osuđujem najnovije političke poteze Aljbina Kurtija koji ne prestaje da provocira srpski narod na KiM. U nizu provokacija posebno je bestidna zabrana patrijarhu Porfiriju da poseti Pećku patrijaršiju. Ovakve aktivnosti tzv. kosovskih vlasti samo potvrđuju već poznatu činjenicu da nema političke volje da se pregovara u miru", navodi ministarka Popović

21.31 - Grenel: Blinken da zahteva od Kurtija oslobađanje srpskih zatvorenika

Nakadašnji izaslanik predsednika Amerike za dijalog Ričard Grenel saopštio je da je najnovije nasilje na Kosovu neprihvatljivo i da Aljbin Kurti nastavlja svoje jednostarne akcije na severu kršeći Međunarodne sporazume.

Grenel je na Tviteru napisao i da bi aktuelni američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo da zahteva od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da oslobodi srpske zatvorenike i uzdrži se od hapšenja mirnih demonstranata.

21.10 - Oglasio se predsednik Vučić: Preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je činjenicu da je patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju od strane Prištine, ali i povećanu borbenu gotovost Albanaca.

"Sve dajemo od sebe da sačuuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nas nisu hteli da slušaju, ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju. Danas je i patrijarhu srpskog gospodinu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju. Nikada se to u istoriji nije dogodilo. I baš ih briga. Besmisleno saopštenje, nevažno... Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više. U skladu sa tim, želim da vas obavestim da smo u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije. U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju", rekao je Vučić na Instagramu.

20.59 - Albanci podigli borbenu gotovost, naredili pripadnicima KBS da u kasarnama budu pripravni u toku noći

Kako saznajemo iz krugova bliskih Kforu na KiM, Kosovske bezbednosne snage dobile su naređenje da njihovi pripadnici budu noćas u kasarnama ili u dometu moblilnih telefona spremni za pokret u toku noći.

20.00 - Petković reagovao na zabranu ulaska na KiM novinarke RTS-a

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković oglasio se posle nepuštanja novinarke RTS-a Svetlana Vukmirović na Kosovo i Metohiju.

"Кurti je danas zabranio novinarki RTS Svetlani Vukmirović da uđe na КiM i radi svoj posao. Ovim pokazuje svoje fašističke metode na srpskoj novinarki koja izveštava o životu Srba na КiM. Neće sprečiti da se glas o našem narodu čuje! Hoće li se čuti osuda od strane međunarodne zajednice?", napisao je Petković na instagramu.

19.45 Novinarki RTS-a zabranjen ulazak na KiM

Novinarki Radio-televizije Srbije Svetlani Vukmirović danas nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i Metohiju kada je po novinarskom zadatku pokušala da pređe administrativni prelaz Merdare.

1 / 2 Foto: Kurir.rs

17.15 - Srpska lista: Sraman čin diktatorskog režima u Prištini

Srpska lista saopštila je danas da najoštrije osuđuje to što patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju.

U saopštenju Srpske liste se ocenjuje da je to "sraman čin diktatorskog režima u Prištini", i pozivaju se svi "koji se smatraju borcima za ljudska prava da podignu glas i osude ovakvo ponašanje represivnog režima u Prištini".

"Svi oni licemeri koji govore o slobodi kretanja na severu, imaju priliku da sada javno osude ukidanje prava na slobodu kretanja od strane (kosovskog premijera) Aljbina Кurtija srpskom narodu, pa čak i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju", navodi se u saopštenju.

17.13 - Oglasila se SPC: Patijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne što pre

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ocenila je danas kao "nerazumnu i apsolutno neprihvatljivu" odluku prištinskih vlasti da patrijarhu SPC Porfiriju ne dozvole ulaz na Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da su patrijarha Porfirija, koji je "po redovnom programu" trebalo da doputuje danas u Pećku patrijaršiju, "organi vlasti u Prištini" zaustavili na administrativnom prelazu Merdare i zabranili mu da udje na Kosovo i Metohiju.

"Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji, da u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova Crkva. To znači da se na području na kom imaju punu kontrolu, poglavaru SPC omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske pravoslavne crkve", stoji u saopštenju.

Porfirije je apelovao i da se "ne dozvoli da ta provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja".

"Patijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće", navodi se u saopštenju SPC.

17.07 - Predsednik Vučić se sutra sastaje sa patrijarhom Porfirijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa patrijarhom SPC Porfirijem povodom situacije na Kosovu i Metohiji i toga što su prištinske vlasti odbile da mu omoguće ulazak u južnu pokrajinu.

Patrijarh i predsednik će se sastati u Patrijaršiji.

Najavljeno je njihovo obraćanje javnosti po završetku sastanka.

16.53 - Oglasio se patrijarh Porfirije: Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće

Patrijarh Porfirije oglasio se nakon što mu je zabranjeno da uđe na prostor Kosova i Metohije.

"Kao Patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom", naveo je patrijarh na Instagramu i dodao:

"Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi".

15.58 - Đurić: Opasna eskalacija

Opasna eskalacija i otvoreni progon njegove svetosti patrijarha Srpske pravoslavne crkve od strane kosovskih vlasti, izjavio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić nakon što je patrijarh Porfirije vraćane sa Merdara i nije mu dozvoljeno da nastavi put prema Pećkoj patrijaršiji.

Đurić je na Tviteru naveo da je ovo kršenje osnovnih ljudskih i verskih prava.

"Opasna eskalacija - otvoreni progon njegove svetosti patrijarha Srpske pravoslavne crkve od strane kosovskih vlasti. Kosovska policija je upravo sprečila njegovu svetost patrijarha da uđe na Kosovo na prelazu Merdare. Kršenje osnovnih ljudskih i verskih prava jednog od lidera globalnog hrišćanstva dodatno će dodatno rasplamsati tenzije koje stvara Kurtijev režim. Čak je i čovek mira, kao što je poglavar Srpske crkve, sada postao žrtva Kurtijeve klike koja traži sukob", rekao je Đurić.

15.47 - Antonijević: Kršenje ljudskih prava i verskih sloboda

Odluka kosovskih vlasti da zabrani odlazak srpskog patrijarha Porfirija u Pećku patrijaršiju suprotna je ljudskim pravima i krši verske slobode, poručuje pravnik Milan Antonijević.

Antonijević u izjavi za Kosovo onlajn dodaje i "da je o ovome pisao i ranije i da o slobodi kretanja i nepoštovanju Briselskog sporazuma od strane Prištine ne bi više trošio reči".

15.28 - Ovo su dokumenti na koje se pozvala policija tzv. Kosova kada nije pustila patrijarha Porfirija na KiM

Patrijarhu SPC Porfiriju nije danas dozvoljeno da uđe na prostor Kosova i Metohije. Kosovska policija je automobil u kome je Porfirije bio, zaustavila na administrativnom prelazu Merdare.

papiri, patrijarh Porfirije, Merdare
foto: Kurir

Kao zvanični razlog nepuštanja patrijarha Porfirija, policija tzv. Kosova je u papirima koje možete videti ovde, navela sporne registarske tablice.

papiri, patrijarh Porfirije, Merdare
foto: Kurir

15.09 - Petković: Zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković oglasio se posle nepuštanja patrijarha Porfirija na Kosmet.

"Patrijarhu srpskom Porfiriju danas je Priština zabranila ulazak na KiM. Njegova Svetost je fizički vraćen sa prelaza Merdare. Ovim je Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere".

"Uskratiti pravo poglavaru SPC, čoveku koji propoveda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj Patrijaršiji gde se nalazi viševekovno sedište srpskih patrijaraha je zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije!", napisao je Petković na tviteru.

15.07 - Porfirije se pojavio na Merdaru, kosovska policija zabranila kretanje

Kosovska policija na administrativnom prelazu Merdare, danas oko 14.30 časova nije pustila automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem da uđe na prostor Kosova i Metohije, gde se on danas uputio uprkos jučerašnjem dopisu Prištine da mu nije dozvoljen boravak.

00:24

Patrijarh Porfirije danas na Merdaru

Patrijarh se u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše kosovska policija, zatim se okrenuo i vratio nazad ka Kuršumliji.

O tome koliko je skandalozna ova odluka vlasti u Prištini govori i informacija da je kosovska vlada u mejlu kojim je juče obavestila poglavara SPC da mu nije odobren ulazak na Kosovo i Metohiju zahtevala od njega da se ogradi od Srba na barikadama, kao uslov za boravak na Kosovu.

14.02 - Kurti: Sa Kforom i Euleksom dogovoren nastavak bliske saradnje i koordinacije delovanja

Aljbin Kurti saopštio je posle sastanka sa komandantom Kfora general-majorom Mikeleom Ristućom i šefom Euleksa Larsom-Gunarom Vigemarkom da je zajednički zaključak da "treba vratiti slobodu kretanja i da ni na jednom putu ne bude barikada", prenosi Koha. Kako se navodi u saopštenju iz Kurtijevog kabineta, na sastanku kome su prisustvovali zamenik premijera Bisljimi i ministar unutrašnjih poslova Svečlja, razgovarano je o bliskoj saradnji između Vlade Kosova, Kfora i Euleksa u okviru mandata koje imaju. Kako navodi Kurtijev kabinet, bilo je reči i o "delovanju kriminalnih struktura na severu Kosova koje ozbiljno utiču na bezbednost".

Tokom sastanka dogovoren nastavak bliske međuinstitucionalne saradnje i koordinacije delovanja, u službi mira i bezbednosti za sve građane Republike Kosovo, što je zajednički cilj i prioritet institucija Kosova, Kfora i Euleksa“, navodi se u saopštenju.

Na kraju saopštenja se naglašava da je "istaknut dokazani profesionalizam, razboritost i hrabrost Kosovske policije u održavanju bezbednosti i javnog reda na celoj teritoriji Republike Kosovo“.

12.20 - Kurti sramno ucenjuje patrijarha Porfirija

Vlada lažne države Kosovo poslala je juče mejl preko svog oficira za vezu iz Prištine kojim odbija posetu patrijarha Porfirija i postavlja pred poglavara SPC tri uslova kako bi mu poseta bila odobrena.

Kako se navodi u dopisu, glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha je da javno osudi barikade na severu Kosova i Metohije i "kriminalne strukture na severu".

11.59 - Počeo sastanak Kurtija sa predstavnicima Kfora i Euleksa

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa predstavnicima Kfora i Euleksa, a na sastanku koji je trenutno u toku, glavna tema je aktuelna situacija na severu Kosova. Kurti je juče i najavio sastanak sa komandatom Kfora.

"Budući da je večeras Božić, uskoro ćemo imati sastanak sa komandantom Kfora, ali to ne može beskonačno da se toleriše i možemo dopustiti da prođe još nekoliko nedelja, a da nemamo slobodu kretanja. Na tom sastanku koji ćemo imati, verujem da će se sve razjasniti", rekao je Kurti.

11.16 - Sagovornici Kurira: Ako Kvinta podržava OVO onda se zalaže i ZA MNOGO OPASNIJU STVAR

Profesor dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije i Perko Matović, iz Centra za nacionalnu politiku razgovarali su u Jutarnjem programu na Kurir televiziji o trenutnim prilikama na Kosovu i Metohiji. Miletić je nazvao situaciju na KiM izuzetno opasnom.

- Ono što najviše zabrinjava je da li su zaista ambasadori Kvinte dali znak nama za povlačenje, a ako jesu onda su oni stali na jednu stranu, i to su kolaboranti sa ciljem etničkog čišćenja Srba sa KIM - istakao je Matović.

10.57 - Kosovska policija po hitnom postupku iznajmila tešku mehanizaciju

Policija Kosova potpisala je ugovor vredan 124.000 evra, za iznajmljivanje "teške mehanizacije" od privatne kompanije koja se bavi lomljenjem kamena, piše Ekonomija onlajn prenosi Kosovo online.

Ugovor između kosovske policije i privatne kompanije “All Stone” sa sedištem u Obiliću, zaključen je u ponedeljak po hitnom postupku nabavke, na osnovu podataka objavljenih na platformi e-nabavki.

Sporazum zaključen između strana ima određenu cenu od 175,40 evra, dok je ugovor predviđen za povećanje troškova na 124.000 evra, prenosi Paparaci.

Podaci objavljeni na državnoj platformi za e-nabavke ne pokazuju detalje dogovora između dve strane. Nije poznato koju je opremu "teške mašinerije" Kosovska policija iznajmila i u koju svrhu će je koristiti.

10.23 - Todić: Nije tačno da je pucano na Kfor

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić rekao je da je na barikadama u ovoj opštini, u Lešku i Ibarskoj Slatini, noć protekla mirno, a što se tiče pucnjave koja se sinoć čula u Zubinom Potoku, on je naveo da nije tačno da je pucano na misiju Kfor.

"Posle incidenta na teritoriji opštine Zubin Potok porasle su tenzije i na teritoriji opštine Leposavić. Narod je međutim rešen da istraje u ovoj borbi i odlučan da se izbori za sigurnu budućnost na ovim prostorima", rekao je Todić za TV Pink.

On je naveo da iako je bilo reči da će Euleks i Kfor dopremiiti hranu i sredstva za higijenu za pripadnike kosovske policije koji se nalaze u stanici u Leposaviću, da je pre dva dana na čelu kolone koja je stigla do stanice bilo vozilo Euleksa, ali da su iza bili pripadnici specijalne jedinice ROSU sa dugim cevima.

"Zabrinjava da je u policijsku stanicu uneseno oružje, odnosno, snajperske puške i to jasno govori kakve su namere Vlade iz Prištine. Sve na šta mi upozoravamo duže vreme sada se obistinjuje", rekao je Todić.

On je istakao da je u ovom trenutku ključno opredeljenje države Srbije da neće dozvolti nasilje nad srpskim narodom na Kosovu.

"Stvoreno je jedinstvo koje je bilo preko potrebno. Nemamo mi šta da tražimo u kosovskim institucijama kada od njih dobijamo samo nasilje i duge cevi. Ovog puta nema popuštanja. Ovo je za nas Srbija, narod ne želi da živi na nezavisnom Kosovu", rekao je Todić.

8.22. - Mirno jutro na barikadama

Jutros je obavljena redovna smena građana koji dežuraju na barikadama, a noć je protekla mirno. Za sada nema novih informacija o pucnjavi u Zubinom Potoku, javlja izveštač RTS-a.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručio je sinoć da je Vojska, u vezi sa situacijom na Kosovu, dobila zadatke koje će u potpunosti izvršiti. On je ukazao da je situacija na Kosovu složena, kompleksna, i da zahteva prisustvo Vojske duž administrativne linije.

Tokom jučerašnjeg dana Priština je zabranila da patrijarh SPC Porfirije uoči Božića ode u Pećku patrijaršiju.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track