NIŠTA OD TZV. KOSOVA U SAVETU EVROPE DO DALJEG: Zahtev Prištine neće biti razmatran ni narednih nedelja
Foto: Profimedia

NIŠTA OD TZV. KOSOVA U SAVETU EVROPE DO DALJEG: Zahtev Prištine neće biti razmatran ni narednih nedelja

Politika -

Zahtev tzv. Kosova za prijem u Savetu Evrope, kako sada stvari stoje, ni narednih nedelja neće biti razmatran u telima ove organizacije, saznaje Kosovo onlajn iz diplomatskih izvora.

Prema tim informacijama, Nemačka, koja je najviše insistirala na tome da se ovo pitanje "otkoči" već ove nedelje, sačekaće 2. maj i sastanak na visokom političkom nivou u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da se eventualno napravi pomak ka formiranju Zajednice srpskih opština, pre nego što u SE ponovo pokrenu temu prijema tzv. Kosova.

Zahtev Prištine nije se danas našao na dnevnom redu Komiteta ministara SE, a neće biti ni vanredne sednice ovog tela do kraja nedelje na kojoj bi se raspravljalo o ovom pitanju, na čemu su najviše insistirale Nemačka i Italija. Island, kao predsedavajući Komitetom ministara, uspeo je da odoli ovim pritiscima.

Tako je izbegnuto i da se aplikacija tzv. Kosova nađe na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja počinje u ponedeljak, 24. aprila.

To znači da se o Kosovu gotovo izvesno neće raspravljati pre Samita Saveta Evrope, koji se održava 16. i 17. maja u Rejkjaviku, a najverovatnije ni tada, zbog komplikovane procedure kada je reč o zahtevu za članstvo , a koja mora da prođe više stepenika u telima SE pre nego što dođe na razmatranje na krovnom, ministarskom nivou.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track