PREDSEDNIK O PROMENI NAŠE SPOLJNE POLITIKE Velika sramota SE! Mora da se zna, prijateljske zemlje moraju da nam budu ispred drugih
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

obraćanje iz palate srbija

PREDSEDNIK O PROMENI NAŠE SPOLJNE POLITIKE Velika sramota SE! Mora da se zna, prijateljske zemlje moraju da nam budu ispred drugih

Politika -

* Nadam se da ćemo imati snage da do kraja godine povećamo plate i lekarima i tehničarima

* Treba nam tri nedelje da razradimo strategiju a onda ćemo po ova dva principa: prvo, poštovanje Povelje UN, a drugo, kako vi prema nama, tako i mi prema vama, odnosno princip reciprociteta

* Ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet, nećemo ni mi njihov, rekao je komentarišući izjavu Dačića da će Srbija promeniti odnos prema Ukrajini zbog njene uzdržanosti prilikom prijema Kosova u Savet Evrope

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji uručenja ugovora o zaposlenju najuspešnijim diplomcima svih medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji. Potom je usledilo obraćanje javnosti.

Predsednik je danas govorio i o značajnim, dubinskim i suštinskim promenama u spoljnoj politici naše zemlje, koje neće biti tektonske ali će biti suštinske. Kad je reč o zaokretu u našoj novoj spoljnoj politici, predsednik je naglasio sledeće:

- Nećemo sami sebi seći nogu ali ćemo ubuduće više voditi računa o pravim prijateljima... Mora da se zna da prijateljske zemlje moraju da nam budu ispred drugih... Hvala veliko Španiji, Kipru, Gruziji, Rumuniji, Mađarskoj, Azerbejdžanu... - rekao je predsednik i nabrojao sve zemlje koje su podržale teritorijalni integritet Srbije čime su ustale protiv zahteva za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

Mora da se zna da su nam prijateljske zemlje ispred drugih

Vodićemo računa da ne izlazimo iz granica reciprociteta i poštovanja međunarodnog prava kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta drugih država, ali ćemo još više da poštujemo one koji su prijateljski nastrojeni prema nama i koji su to pokazali. Mora da se zna da su nam prijateljske zemlje ispred drugih, naglasio je danas predsednik.

Ovo je velika sramota Saveta Evrope

- Zašto bismo mi trčali da štitimo teritorijalni integritet onih koji ne poštuju Srbiju - naglasio je predsednik i dodao: Ovo je velika sramota Saveta Evrope, da preglasavanjem neko bude primljen... Ovo se nikada u istoriji nije dogodilo da se prima međunarodno nepriznata zemlja ili zemlja za koju postoji problem s prijemom - kazao je Vučić i dodao da ne zna zašto bi uopšte išao u Brisel 2. maja kad su ga sve slagali... Dodao je i da je možda bolje da neko drugi ide ko će možda više moći da učini za Srbiju.

Vučić je u današnjem obraćanju kazao i sledeće:

- Nećemo da menjamo odnos sa celim svetom zbog jednog glasanja, ali ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet, nećemo ni mi njihov, rekao je predsednik Aleksandar Vučić komentarišući izjavu Ivice Dačića da će Srbija promeniti odnos prema Ukrajini zbog njene uzdržanosti prilikom prijema Kosova u Savet Evrope.

Vučić se zahvalio onima koji su glasali protiv, posebno Mađarskoj, ali i rekao da je razočaran odnosom nekih država koje su glasale za Kosovo.

- Mi smo znali da imaju većinu od 31 zemlje, očekivali su 34 najmanje. Od početka smo znali da imaju većinu koju ne možete da ugrozite. Imate zemlje koji nemaju svoju spoljnopolitičku orijentaciju i to je očekivano. Nije očekivana odluka Mađarske. Pokazali su se kao najveći prijatelji Srbije, glasali su protiv, moja iskrena zahvalnost premijeru Orbanu. Hvala Kipru, hvala Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziji... Hvala ljudima koji su podržali međunarodno pravo - poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom jučerašnjeg glasanja u Savetu Evrope.

Vučić se osvrnuo i na najavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će Srbija promeniti odnos prema Ukrajini, BiH i Moldaviji koje su juče bile uzdržane na glasanju.

- Nismo mi zemlja koja će za dan ili noć zbog jednog glasanja sve svoje odnose sa celim svetom da menja. Da li je bilo razočaranja, naravno da je bilo. Srbija nikada nije bila uzdržana u vezi sa teritorijalnom integriteta Ukrajine. I data odluka nije slučajna, ukrajinski predstavnici su tražili pauzu u radu da bi mogli da se konsultuju sa američkim zvaničnicima i onda su doneli odluku da budu uzdržani. Neki su nestali na glasanju, kao Jermenija, BiH je bila uzdržana - kazao je Vučić.

Kako je rekao, ne treba da sebi sečemo nogu ili ruku i prekidamo odnose sa celim svetom.

- Treba da znamo da su nam Španija, Mađarska, Kipar, Azerbejdžan uvek ispred drugih. Mi nemamo koherentnu strategiju spoljne politike i na tome ćemo raditi. Da vodimo računa o našim bilateralnim odnosima, da ne izlazimo iz granica recipročnosti, ako neko ne poštuje teritorijalni integritet naše države zašto bismo mi poštovali njihov teritorijalni integritet. Prvi princip je da poštujemo međunarodno pravo. Možemo da ćutimo, to neće biti tektonske promene, ali dubinske i suštinske. I to je odgovoran odnos prema svojoj zemlji - poručio je predsednik Vučić.

O Vojsci Srbije

Predsednik je odgovorio i na kritike opozicije da Srbiji vojska nije potrebna rekavši da su to oni isti koji ništa nisu ulagali a naše strele su prodavali za po 156 dolara i topili naše tenkove i topove. Odgovorio je i na pisanje o Savamali rekavši da je šteta što ga nisu zvali po danu da se sruše bespravni objekti kako bi nikao velelepan Beograd na vodi u koji najrađe sada dolaze strance, ljudi iz regiona, ali i oni koji su htei da ga ruše, koji sad najčešće posećuju tamošnji šoping-mol.

O povećanju plata lekarima i medicinarima

- Nadam se da ćemo imati snage da do kraja godine povećamo plate i lekarima i tehničarima!, rekao je predsednik koji je još jednom čestitao najboljima, te rekao da će oni raditi o našim najboljim bolnicama. Dodao je da je situacija teška u ekonomiji u celom svetu ali da ćemo smoći snage za to povećanje.

Svakoj okupaciji dođe kraj, znali smo da Priština ima većinu u Savetu Evrope

Vučić je kazao da što se tiče Saveta Evrope, da se zna da Priština tamo ima većinu koju Beogad ne može da ugrozi. Predsednik Srbije je naveo da je Priština imala podršku 33 zemlje, a očekivali su najmanje 34.

"Znali smo da imaju većinu. Sve očekivano, osim poruke Mađarske, i beskrajno sam zahvalan premijeru Orbanu. Mađarska se pokazala kao najveći prijatelj Srbije i glasali su protiv. Hvala Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbejdžanu i Gruziji, koji su podržali međunaarodno javno pravo, povelju UN", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se još jednom osvrnuo na situaciju na Kosovu.

"Nigde se okupacija nije proslavila, i svakoj okupaciji je došao kraj, i mi ćemo ovoga puta birati kako da se suprostavimo okupaciji", rekao je Vučić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track