BRUKA! SRBIJA TUGUJE, OPOZICIJA POZIVA NA NEMIRE: Koriste tragediju za jeftine poene! Zaboravili masakre dok su oni bili na vlasti
Foto: Nemanja Nikolić, Beta Emil Vas, Beta Milan Obradovic, Printscreen YT

sramotno ponašanje

BRUKA! SRBIJA TUGUJE, OPOZICIJA POZIVA NA NEMIRE: Koriste tragediju za jeftine poene! Zaboravili masakre dok su oni bili na vlasti

Politika -

U trenucima kada je Srbiju kao nož u srce pogodio nezapamćeni masakr na Vračaru, a samo 48 sati nakon njega još jedan u Mladenovcu, gde su u najvećem broju žrtve deca, do izražaja pokušavaju da dođu određeni opozicioni političari tražeći krivce u svima, a da pre toga nisu pošli od pretpostavke da su se slične situacije događale i u vremenima kada su oni bili na vlasti.

Najaktivniji u ovome su bili funkcioneri Narodne stranke Vuka Jeremića koji su, čak i u momentu kada je na snazi Dan žalosti, počeli da pozivaju na nekakve ulične proteste sa primarnim ciljem da udare na državu i vlast. Najpre je Stefan Jovanović, generalni sekretar i portparol Narodne stranke objavio da država uvodi vanredno stanje, a zatim je nastavio da priziva haos i Siniša Kovačević, poslanik Jeremićeve stranke. Podršku Kovačeviću odmah je dala potpredsednica DS Tatjana Manojlović, dok je njen stranački kolega Srđan Milivojević, takođe na mrežama širio neistine o uvođenju vanrednog stanja.

Deo prljave i neljudske kampanje na društvenim mrežama je i advokat Čedomir Stojković, koji je inače poznat po radiklanim stavovima. On je - nakon što je Vučić najavio oštar odgovor na oružano nasilje, te donošenje hitnih mera i strogih kaznih - otišao toliko daleko da je predsednika optužio da je diktator.

Međutim, čini se da korišćenje situacije u političke svhre, tačnije politizovanje stravičnih tragedija nije dolazilo u obzir ranije, dok su oni bili na vlasti, kada je, podsetimo 2007. Srbiju zavio u crno stravičan zločin u Jabukovcu, u kom je na bezuman način ubijeno devetoro ljudi.

Naime, neslavnu titulu mesta gde je izvršeno jedno od najsvirepijih ubistava nosilo je selo Jabukovac, a meštanin sela Nikola Radosavljević "titulu" masovnog ubice u našoj zemlji za poslednjih 50 godina. Naoružan lovačkom puškom Radosavljević je u julu 2007. godine ubio devet, a teško ranio dve osobe. On je pre krvavog pira pretukao svoju suprugu, a zatim skočio u bunar s namerom da izvrši samoubistvo. Međutim, njegov komšija ga je izvukao iz bunara i pružio mu pomoć. Posle nekoliko minuta, Radosavljević je otišao do svoje kuće i uzeo pušku. Uputio se prema selu i najpre ubio tri osobe − Veljka Đorđevića (58), njegovog sina Dragana (22), i taštu Marinu Kutkurenović (75).

Zatim je usmrtio još šest osoba − supružnike Draginju (55) i Branislava Borongića (57), Persu Banković (37), Branislava Badejevića (30), Srđana Bađikića (15) i Aniku Čogić (62). Teško je ranio Sinišu Bađikića (36) i Vanucu Baderević (70), čije je zdravstveno stanje kasnije stabilizovano. Ovaj masovni ubica je na glavnom pretresu u Okružnom sudu u Negotinu oslobođen je krivice, jer je tim veštaka neuropsihijatara KPZ Beograd utvrdio da je on u momentu izvršenja dela bio neuračunljiv.

Neuropsihijatri su utvrdili da je jedan od najvećih masovnih ubica u istoriji Srbije pati od akutne paranoidne psihoze sa osećajem ugroženosti i stalnim umišljajem kako neko hoće da mu naudi, koji su pratile sumanute ideje o magiji, u ovom slučaju vlaškoj magiji, i on je smešten iza rešetaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu. I dalje se samo nagađa šta je bio okidač za njegov krvavi pir.

I to nije sve. Istog datuma kada i ovo devetostruko ubistvo, samo pet godina ranije, u Leskovcu je Dragan Čedić iz automatske puške ubio sedmoro ljudi. Njegov leš je pronađen mesec dana posle masakra u obližnjoj šumi, a utvrđeno je da je počinio samoubistvo. Dragan Čedić (32) iz Leskovca je ubio bivšu suprugu Biljanu (28) i šest članova tazbine, dok je četvoro članova ženine familije dok je četvoro prijatelja lakše i teže ranio.

Čedić je prvo u bilijar klubu ubio Nenada Lukića (31) i ranio Slavoljuba Kržalića (47), a potom se "vartburgom" dovezao pred porodičnu kuću svoje supruge Biljane (28) i pet minuta posle ponoći upao i iz automatske puške pucao i ubio pet osoba, a jednu ranio.

U porodičnoj kući Čedić je ubio bivšu suprugu Biljanu Čedić (28), njene sestre Ivanu Kalčić (31) i Jelenu Zdravković (25), Jeleninog supruga Bobana (24) i Biljaninu komšinicu Jelenu Zlatković (29), a ranio njenu drugaricu Maju Bojković (26). Svoj smrtonosni pir ubica završava deset minuta kasnije u u kući Biserke Ristić (48), tetke ubijenih sestara, koju ubija, a njenog supruga Blagoja (51) i sina Đorđa (16) ranjava.

Pretpostavljalo se da je motiv ubistva "neraščišćeni porodični odnosi između Biljane i Dragana". Dosije nezapamćenog zločina u Leskovcu je zatvoren. Istražni sudija Okružnog suda u Leskovcu Nebojša Stojičić obustavio je krivični postupak protiv Dragana Čedića jer je nađeno njegovo telo. Rođaci koji su mu pomagali u bekstvu su novčano kažnjeni.

U svetlu svih nemilih događaja, potrebno je više nego ikada sačuvati mir i zdrav razum, te ostati miran i dosledan situaciji. Izazivanje nemira, haosa i protesta na ulicam oličenje je ekstremističkih stavova opizicije koja na sve moguće načine pokušava da destabilizuje Srbiju i što pre je vidi na kolenima.

Srbija tuguje i tugovaće za mladim životima koji su nestali u trenu i nikakva "hitna reakcija" i pozivanje na nemire ovih politikanata neće to promeniti, jer Srbiji izdajnici ne trebaju!

Ono što je izvesno, jeste da će stvari isključivo promeniti odluke koje je Vlada Srbije, a na predlog predsednika Aleksandra Vučića, jednoglasno usvojila na današnjoj sednici.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja