SRBI I U SREDU OKO OPŠTINA NA SEVERU KiM: U Zvečanu na bodljikavu žicu Kfora odgovorili zastavama, dvojici Srba određen pritvor
Foto: AP Bojan Slavkovic, Printscreen/Kosovo-online

tenzije

SRBI I U SREDU OKO OPŠTINA NA SEVERU KiM: U Zvečanu na bodljikavu žicu Kfora odgovorili zastavama, dvojici Srba određen pritvor

Politika -

Više stotina građana i u sredu ujutru se okupilo ispred zgrade opštine Zvečan pred kojom se i dalje nalaze vojnici Kfora i pripadnici policije lažne države Kosovo.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani okupili su se i danas ispred ograde i bodljikave žice koju je postavio Kfor.

00:44

Snimak iz vazduha srpske trobojke u Zvečanu od 250m

Građani su u Zvečanu razvili srpsku zastavu dugu 250 metara.

1 / 21 Foto: Printscreen/Kosovo-online

22.45 - Komandant Kfora: Da nismo intervenisali na severu, sada bismo oplakivali mrtve

Da Kfor nije intervenisao na severu Kosova, sada bismo oplakivali mrtve, izjavio je komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća za italijanski dnevnik La Republika.

"Tridesetek vojnika Kfora, od kojih 19 Mađara i 11 Italijana, u ponedeljak je povređeno u kukavičkom napadu urbane gerile. Ja sam uz njih i njihove porodice. Devetorica Italijana su u bolnici u bazi Kamp Viljađo u Italiji, jedan je primljen u zdravstvenu ustanovu u Prištini, a jedan u Skoplju. Niko od njih nije životno ugrožen, brzo će se oporaviti", kazao je Ristuća.

Kako je rekao, zgrada opštine Zvečan pretvorena je u "operacionu salu sa izuzetno nestabilnom situacijom".

Naveo je da je u ponedeljak odredio veliki kontingent vojnika u četiri opštine sa srpskom većinom za inauguraciju nedavno izabranih albanskih gradonačelnika.

Sav rizik, istakao je, vezan je za činjenicu da je premijer Aljbin Kurti odlučio da nastavi sa inauguracijom, uprkos protestima Srba i sumnjama međunarodne zajednice.

Anđelo Mikele Ristuća
foto: Printscreen

"Tvrdoglavost lokalnih albanskih vlasti da ne postupe po indikacijama dobijenim od zapadnih partnera, naznakama koje služe za olakšavanje dijaloga, posebno u svetlu napretka postignutog sa Briselskim i Ohridskim sporazumom, u velikoj meri je oslabila ravnotežu", napomenuo je Ristuća.

Ne opakujemo mrtve, među srpskim stanovništvom ili albanskim policajcima, zato što je Kfor intervenisao i uspeo da smiri situaciju, podvukao je on.

Preneo je da se napad dogodio, jer je 15 kosovskih policajaca satima bilo blokirano u tri oklopna vozila, okružena uznemirenom masom.

"Protest je izmakao kontroli, samih srpskih demonstranata, a da je intervenisala kosovska policija situacija bi se još više pogoršala. Zbog toga smo intervenisali, kako nalaže uredba o angažovanju u okviru našeg mandata, da omogućimo odlazak tri vozila", rekao je Ristuća.

Kako je ispričao, pripadnici Kfora su u tom trenutku bili pogođeni kesama u kojima su bili komadi gvožđa i eksera, molotovljevim koktelima, pa čak i hicima iz oružja.

Dodao je da se, generalno na protestima na Kosovu, među masom "često nalaze profesionalci za proteste čiji je cilj da podstaknu masu".

"Ništa se za nas nije promenilo posle sukoba 29. maja. Mandat Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN ostaje nepromenjen. I spremni smo za svaku priliku", garantuje Ristuća.

Što se tiče prisustva ruske grupe "Vagner" na Kosovu, komandant Kfora uverava da do danas nema dokaza o njihovom prisustvu na ovom području.

22.31 - Advokat Miljković: Dušan Obrenović nije u komi

Advokat Predrag Miljković demantovao je večeras informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama, da se uhapšeni Dušan Obrenović nalazi u komi.

Povodom brojnih objava na društvenim mrežama, u kojima se pominje da je Dušan Obrenović, kojeg su pripadnici Kfora u ponedeljak uhapsili, a zatim predali specijalcima Kosovske policije - u komi, Miljković u izjavi za Kosovo onlajn kaže da te informacije nisu tačne.

Predrag Miljković
foto: Printscreen/Kosovo online

"Nije tačno. Oštro demantujem i pozivam ljude da ne objavljuju netačne informacije, jer one nikome ne idu u prilog. Dušan Obrenović se ne nalazi u komi", jasan je Miljković.

On je potvrdio da će sutra posetiti Obrenovića.

"Tačno je da je pretučen i da i dalje ima vidljive povrede, a o njegovom zdravstvenom stanju, više informacija znaću sutra, kada ga posetim. Blagovremeno ću obavestiti javnost o svemu", rekao je Miljković.

19.10 - U Leposaviću mirno, građani u blizini zgrade opštine

Ispred zgrade opštine Leposavić je mirno, javlja reporter RTS-a. Kfor i pripadnici specijalnih jedinica policije lažne države Kosovo i dalje čuvaju zgradu opštine.

Građani su i dalje okupljeni u blizini zgrade opštine.

19.05 - Apel Eparhije raško-prizrenske

Eparhija raško-prizrenska navela je na svom sajtu da su preteći grafiti u Orahovcu uznemirili Srbe.

"Episkop raško-prizrenski g. Teodosije danas je posetio naš narod u njihovoj maloj enklavi u Orahovcu i pastirski ih ohrabrio. Meštani su vladiku dočekali u Crkvi, posebno dosta dece, kojima je podelio čokoladice", navodi Eparhija.

Kako ističu, taj oblik zastrašivanja jasno pokazuje da lokalni ekstremisti, ali isto tako i lokalne kosovske vlasti žele da etnički očiste Kosovo od preostalih Srba na Kosovu i Metohiji.

"Eparhija raško-prizrenska apeluje na međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da učine sve što je moguće da se smiri situacija i spreči moguća šira eskalacija međuetničkog nasilja. Vladika je uputio posebno apel KFOR-u da zaštiti srpski narod, naročito južno od Ibra gde se od juče dešavaju incidenti koji unose nemir među naše stanovništvo", navodi se u saopštenju Eparhije.

19.00 - Srpska lista: Odluka suda o pritvoru Srbima dodatni motiv za nastavak mirnih protesta

Srpska lista najoštrije osuđuju nelegalnu i neosnovanu odluku Kurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se ne slažu sa planom Aljbina Kurtija da okupacijom i progonom etnički očisti sever Kosova i Metohije od našeg naroda.

Radoš Petrović i Dušan Obrenović su mirno izražavali svoj protest protiv okupacije opštinske zgrade u Zvečanu, i nastojali da smire situaciju na terenu, ali očigledno da su njihova srpska imena sasvim dovoljna da budu u kosovskim kazamatima.

Podsećanja radi, Albanski specijalci koji su pucali Srbima u leđa, i pokušali da ubiju Stefana i Miloša Stojanovića, Milana Jovanovića i Miljana Delevića su pušteni u kućni pritvor. I pored svih dokaza o krivici.

I pored poziva međunarodnih prestavnika da se smanje tenzije, Kurti je ovom odlukom o pritvoru pokazao da želi da po svaku cenu podigne tenzije i izaziva probleme.

Zbog ove sramne odluke o pritvoru, podignute su tenzije na severu Kosova i Metohije i nezadovoljstvo građana jer je našim građanima neshvatljivo da neko može bez ikakve krivice biti iza rešetaka, zato će to biti dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se Radoš i Dušan puste na slobodu i vrate svojim porodicama

18.40 - Petković: Pritvor nedužnima Petroviću i Obrenoviću, na slobodi zlikovci koji pucaju u leđa Srbima

Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je KFOR nasumično i neosnovano zadržao, a potom i predao Kurtijevoj zločinačkoj policiji, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

On je istakao da su Petrović i Obrenović utamničeni bez ikakvih dokaza da su učestvovali u bilo kakvom krivičnom delu, a jedina krivica je što nose srpsko ime i prezime, i to je jasan pokušaj zastrašivanja i pretnja svakom Srbinu na KiM.

18.14 - Vladika Teodosije u Orahovcu: Ljubav je najjače oružje, crkva je uz svoj narod

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama, izazvanim poditanjem tenzija i nasiljem na severu Kosova, piše Radio Goraždevac.

Jutros su na srpskim kućama, automobilu i garaži osvanuli grafiti "UČK", a vladika je, kako kaže, čim je video tu vest odlučio da dođe u Orahovac.

Njega je u porti crkve Uspenja presvete Bogorodice dočekalo više desetina meštana, koji su se brzo okupili čim su čuli da dolazi.

"Znam da je noćas bilo grafita nekih, da su oskrnavili lik Novaka Đokovića ali to je vazda bilo i biće i nemojte da vas iznenađuje. Ako smo opredeljeni da živimo na Kosovu i Metohiji, da živimo u Prizrenu, Orahovcu i drugim mestima onda moramo unapred da se pripremimo strpljenjem da imamo trpljenje i to je možda neka cena koju plaćamo zato što živimo na ovim prostorima. Ali živeći na ovim prostorima mi primamo i platu, platu za sve to što nosimo i podnosimo i ta plata će od Boga i od našeg roda stalno stizati. Treba samo da se molimo Bogu i da istrajavamo", poručio je vladika.

17.15 - Razilaze se građani u Zvečanu, sutra novo okupljanje

Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani koji su i danas bili ispred ograde u Zvečanu, počeli su da se razilaze. Najavili su novo okupljanje za sutra u 7.

Oni su danas na bodljikavu žicu koju je postavio Kfor razvili zastavu Srbije dugu 250 metara.

17.00 - Predsednik Vučić večeras u 20h na CNN televiziji o KiM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić večeras će govoriti na CNN televiziji o aktuelnoj situaciji i dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić će, kako je najavljeno, govoriti od 20 časova.

16.50 - Vučević: Motivisanost i odlučnost vojnika na visokom nivou

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je deo jedinica Vojske Srbije u rejonu Kopaonika koje su u najvišem stepenu borbene gotovosti.

"Obišao sam danas zaposednute položaje u opštinama Raška, Novi Pazar i ovde na Kopaoniku. Uverio sam se da je raspoloženje, motivisanost i odlučnost pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na visokom nivou, puni su pozitivnog patriotskog naboja, sa očekivanjima da čuvamo mir i stabilnost, ali ne smanjujući našu sposobnost i odlučnost da zaštitimo suverenitet Republike Srbije i sve njene građane", rekao je ministar Vučević.

Miloš Vučević
foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije

Vučević je rekao da su pripadnici Vojske Srbije spremni da odgovore na sve dodeljene zadatke.

"Vojska Srbije i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uspešno realizuju sve zadatke koje država postavlja pred njih, a mi iz sveta politike moramo da učinimo sve da se nađe mirno političko rešenje. Ako do toga ne dođe, država Srbija će zaštititi na svaki potreban način sve svoje građane", zaključio je ministar odbrane.

Tokom obilaska, komandanti jedinica izvestili su ministra odbrane da su pripadnici Vojske Srbije spremni da izvrše sve zadatke koje pred njih postavi državno rukovodstvo.

16.18 - Dvojici uhapšenih Srba na severu KiM određen pritvor od 30 dana

Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana dvojici Srba Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću koji su uhapšeni u ponedeljak u Zvečanu, saznaje Kosovo onlajn.

Petrović i Obrenović, koje je KFOR pre dva dana predao policiji lažne države Kosovo, prebačeni su jutros iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, rekao je ranije danas bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

16.03 - Grenel Lajčaku: Teška situacija se razvila zahvaljujući vašim političkim rešenjima

Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel reagovao je na izjavu emisara EU Miroslava Lajčaka da je za situaciju na severu KiM potrebno hitno političko rešenje, ističući da je do eskalacije dovela upravo politika koja je u vezi sa ovim pitanjem vođena u poslednje tri godine.

On je u objavi na Tviteru ocenio da dosadašnja rešenja za KiM očigledno nisu bila svrsishodna.

16.00 - Rakić: Tri zahteva upućena zvaničniku EU

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da su zameniku generalnog sekretara EU za mir, bezbednost i odbranu Šarlu Frisu upućena tri zahteva tokom sastanka - da se oslobode dvojica uhapšenih Srba, da se povuku specijalne policijske snage iz opštinskih zgrada sa severa i da nelegitimno izabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu KiM.

On je dodao da je tokom sastanka zatraženo da se, nakon ispunjenja ovih zahteva, povuku sve specijalne jedinice kosovske policije sa cele teritorije severa i započne formiranje Zajednice srpskih opština.

15.45 - Miroslav Lajčak ponovo apeluje: Prekinuti nasilje, tražiti političko rešenje za krizu na severu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine istakao je da je tokom svog boravka u Bratislavi, gde je učestvovao na Forumu Globsek 2023, imao niz razgovora o tenzijama i eskalaciji na severu KiM i poručio da je za to hitno potrebno političko rešenje.

On je na Tviteru napisao da nikakav oblik nasilja nije prihvatljiv.

15.30 - Predsednik Vučić zamolio Erdogana da iskoristi uticaj kako bi opstao mir u regionu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i čestitao mu izbornu pobedu, uz želje da i u ovom mandatu uspešno vodi zemlju putem razvoja.

Predsednik Erdogan se interesovao za aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji, te ga je predsednik Vučić upoznao sa hronologijom događaja koji su vodili u eskalaciju nasilja nad tamošnjom srpskom zajednicom.

Takođe je zamolio šefa turske države da upotrebi ugled i uticaj svoje zemlje kako bi u regionu opstao mir i zavladala stabilnost.

15.20 - Oglasio se Borelj nakon sastanka sa Kurtijem: "Trenutna situacija opasna i neodrživa"

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da je trenutna situacija na Kosovu i Metohiji opasna i neodrživa.

Borelj je na Tviteru napisao da se u Bratislavi sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali o tenzijama na severu KiM.

14.30 - Orlić: Kurti čini sve da ugrozi mir, Srbi suočeni sa novim talasom nasilja

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Srbijom u Državnom zboru Republike Slovenije, na čelu sa predsednicom Lenom Grgurevič koju je upoznao sa teškom situacijom za Srbe na KiM i još jednim talasom organizovanog nasilja sa kojim se suočavaju.

"Umesto da se tenzije spuste i situacija relaksira, Aljbin Kurti radi sve suprotno – pokušava da dovede do velike eskalacije i uništi mir. Da je upravo Kurti izvor problema nedvosmisleno je jasno svima, i to prethodnih dana otvoreno saopštava i međunarodna zajednica“, rekao je Orlić, saopšteno je iz Parlamenta.

On je ukazao da Priština brutalnom silom pokušava da u sredinama u kojima žive isključivo Srbi, nametne svoju nelegitimnu i nedemokratsku vlast, uzurpirajući zgrade opština, maltretirajući goloruk narod koji sedeći protestuje i pucajući na njega bojevom municijom.

14.15 - Hil: Priština će snositi posledice jer nije poslušala savete SAD

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da će Priština snositi posledice, jer nije poslušala savete Sjedinjenih Američkih Država, da će se to odraziti na odnose sa Vašingtonom, ali da ni on nije upoznat sa svim detaljima.

Ukazao je da mora da se postigne napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, formiranju ZSO i nastavku dijaloga.

14.05 - Šef Delegacije EU u Beogradu Žiofre: EU u kontaktu sa Beogradom i Prištinom u pokušaju da deeskalira nasilje na KiM

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre izjavio je danas da visoki predstavnik i specijalni izaslanik EU veoma pažljivo prate situaciju na Kosovu i da ostaju u kontaktu sa Beogradom i Prištinom u pokušaju da deeskaliraju nasilje.

"U ponedeljak smo videli ozbiljne scene nasilja i osuđujemo nasilje tokom kog smo videli da je mnogo ljudi ranjeno i povređeno među demonstrantima, ali i među snagama Kfora, koje su tu kako bi sprečile nasilje", rekao je Žiofre novinarima uoči panela o procesu proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan u Beogradu.

On je rekao da je situacija na Kosovu zabrinjavajuća i da visoki predstavnik EU Žozep Borel prati tamošnje stanje veoma pažljivo, zajedno sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, tako što obojica ostaju u kontaktu sa obe strane u pokušaju da deeskaliraju nasilje.

13.55 - Muke stanovnika u blizini zgrade opštine Zvečan

Građani stambenog bloka koji se nalazi odmah pored opštine Zvečan, ovih dana žive u vanredno teškim uslovima jer su već tri dana pod opsadom brojnih pripadnika Kfora i specijalne kosovske policije, sa bodljikavom žicom i oklopnim vozilima.

Stanare ovih zgrada vojnici Kfora pretresaju pri izlasku iz zgrada, kao i po povratku.

Jedna od stanarki rekla je da im život ovih dana izgleda kao u ratnim filmovima.

"Kada želimo da napustimo stanove moramo da im najavimo da bi oni došli i pretresli nas, a potom i ispratili kuda idemo. Tako je i u povratku, pretresu nas ponovo da nešto nismo uneli u zgradu. Neizdrživo je", kazala je ona.

13.30 - Kurti sa Lajčakom i Boreljom: Put napred u primeni osnovnog sporazuma

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da se tokom boravka u Bratislavi gde prisustvuje Globalnoj bezbednosnoj konferenciji, sastao sa visokim predstavnikom EU Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbija Miroslavom Lajčakom.

Kurti je u objavi na Tviteru istakao da je put napred u primeni osnovnog sporazuma.

"Napadi srpske milicije na policiju, Kfor i novinare su neprihvatljivi. Put napred je ukorenjen u demokratiji, vladavini zakona i potpunoj i brzoj primeni Osnovnog sporazuma", poručio je Kurti tokom sastanka.

13.15 - Kurti o sankcijama SAD

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je zabrinut, ali ne i uplašen, povodom sankcija SAD Kosovu nakon nedavnih dešavanja na severu, piše Reporteri.

Kurti je u Bratislavi rekao da je poruka SAD jaka i da pokušavaju da nađu izlaz.

13.00 - Petković: Kurtijevi lažni gradonačelnici i besni specijalci su izvor problema

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je rekao da "dokle god se besna rulja nalazi na ulicama, koja preti da će napasti, specijalci moraju da budu u opštinskim zgradama", poručujući mu da bi bilo bolje da opozove svoje "lažne gradonačenike i besne specijalce", jer su oni izvor problema.

12.52 Makron: Priština snosi odgovornost za nemire na severu Kosova

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Bratislavi da Priština snosi odgovornost za nemire na severu Kosova i izrazio nadu da će se kasnije ove nedelje sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i liderima Beograda i Prištine, prenosi RTV.

Makron je na konferenciji za novinare u Bratislavi, gde se održava bezbednosni forum "Globsek 2023", rekao da vlasti u Prištini snose odgovornost za nemire koji su, kako je primetio, naglo porasli otkako su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u opštinama na severu Kosova, u kojima većinu čine Srbe.

12.30 - Server: SAD trenutno pružaju stopostotnu podršku Srbiji

Američki ekspert za Zapadi Balkan i profesor na Univerzitetu Džon Hopkins, Danijel Server istakao je da razume želju premijera Kosova Aljbina Kurtija da vrši zakonska ovlašćenja širom Kosova, ali da SAD trenutno podržavaju Beograd u potpunosti, prenosi Indeks onlajn.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je "stvorio situaciju da Kosovo izgubi podršku najmoćnijeg saveznika".

"Ne slažem se sa Amerikancima oko toga šta rade, ali moramo biti realni, Kosovu je potrebno da EU i SAD odobre akcije koje će preduzeti u budućnosti", rekao je Server.

Smatra da je Kosovu potrebno i odobrenje Srba sa Kosova, i da ne očekuje da će novi gradonačelnici moći da vrše vlast bez toga.

"Biće pritiska na Kurtija da Srbima obezbedi neophodne resurse, ali glavna stvar je da se izvučemo iz ove zbrke", rekao je Server.

Server je dodao da Amerika nije kritikovala Srbiju zbog "napada na trupe Kfora", ističući da Vašingnton Beogradu pruža stopostotnu podršku.

12.10 - Srbi iz Zvečana šalju Đokoviću srpsku trobojku u Pariz

Srbi iz Zvečana poslaće srpsku trobojku Novaku Đokoviću u Pariz gde se Đoković takmiči na Rolan Garosu.

To je danas najavio bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.

"Imamo moralnu obavezu da zahvalimo jednom od najvećih Srba, počasnom građaninu Zvečana Novaku Đokoviću i da mu kažemo hvala što na veličanstven način predstavlja Srbiju i poslaćemo zastavu naše lepe Srbije Novaku da je u Parizu podigne kada osvoji Rolan Garos", naveo je Milović.

Kosovo, KiM, Zvečan, srpska zastava
foto: AP Bojan Slavkovic

12.00 - Kurti: Specijalna policija neće napustiti zgrade opština na severu dok je besna rulja na ulici

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti doputovao je danas u Bratislavu, iako je dan ranije rekao da je otkazao učešće na forumu u Slovačkoj, i poručio je da se uprkos zahtevima iz Vašingtona pripadnici specijalne policije neće povući iz opštinskih zgrada na severu Kosova.

Kurti je naglasio da "dokle god se ljutita rulja nalazi na ulicama, koja preti da će napasti, specijalci moraju da budu u opštinskim zgradama".

"Naša policija radi veoma profesionalan posao, obučeni su od SAD i EU, zapadno su orijentisani i dobro znaju ljudska prava i nema povrede od strane naše policajce", rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti je naveo da se sastao sa Boreljom i Lajčakom.

"Rekao sam im da je ovo bio miran protest imao bih razumevanja, ali ne za rulju koja puca i viče ubij, ubij. Ovoj fašističkoj rulji nećemo predati našu republiku", rekao je Kurti.

11.50 - Ministar Vučević stigao u garnizon Raška

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević stigao je u garnizon Raška gde je razmešten deo snaga Vojske Srbije.

Ministar Vučević održaće sastanak sa visokim starešinama Vojske Srbije na kome će biti razmatrana aktuelna bezbednosna situacija.

11.30 - Milović: Dvojica uhapšenih Srba prebačeni u sudski pritvor u Prištini

Dvojica uhapšenih Srba Radoš Petrović i Dušan Obrenović, koje je Kfor pre dva dana predao kosovskoj policiji, prebačeni su iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, saopštio je bivši gradobnačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Milović je u Zvečanu rekao da se očekuje da Petrović i Obrenović kasnije danas izađu pred sudiju.

11.05 - Euleks o uhapšenom Obrenoviću: Pratimo slučaj, raspitaćemo se kod advokata o postupanju sa pritvorenikom

Euleks pažljivo prati slučaj i prisustvovaće saslušanju o pritvoru. Tokom saslušanja o pritvoru, Euleksovi posmatrači će moći da se raspitaju kod advokata o postupanju sa pritvorenikom, naveli iz ove Misije za Kosovo onlajn na pitanje da prokomentarišu izjavu advokata Miljkovića da je njegov klijent Dušan Obrenović brutalno pretučen od strane kosovske policije i da li će neko iz evropske misije ispitati ove navode.

Kako su naveli iz Euleksa, pored ovog slučaja, prate još preko 60 slučajeva koji se odnose na kosovske Srbe.

"Možemo potvrditi da Euleks pažljivo prati slučaj i da će prisustvovati saslušanju o pritvoru. Tokom saslušanja o pritvoru, Euleksovi posmatrači će moći da se raspitaju kod advokata o postupanju sa pritvorenikom. Euleks nastavlja da pažljivo prati preko 60 slučajeva koji se odnose na kosovske Srbe, ili eventualno utiču na odnose među zajednicama preko svoje Jedinice za praćenje slučajeva", naveli su iz Euleksa.

10.45 - Dr Elek: Stabilnije stanje Dragiše Galjka, noćas primio još dve jedinice krvi

Govoreći o zdravstvenom stanju najteže povređenog Dragiše Galjka, direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatko Elek kaže da posle jutrošnje vizite i hirurškog kolegijuma njegovo zdravstveno stanje je nešto stabilnije, ali ne toliko dobro da bi bio prebačen na odeljenje hirurgije.

"Noćas je primio još dve jedinice krvi. Nadamo se da će se to krvarenje postepeno zaustaviti i da ćemo u narednim danima imati blagi oporavak. Sigurno će lečenje potrajati mnogo, mnogo duže nego što smo očekivali", navodi Elek.

10.29 - Lekari i zaposleni u КBC Кosovska Mitrovica došli da podrže mirni protest u Zvečanu

Kosovo, KiM, Zvečan
foto: Kurir

Pesma "Izađi mala" ori se u Zvečanu. Ta pesma od početka protesta postala je svojevrsna nezvanična himna, a upućena je lažnim gradonačelnicima i kosovskim specijalcima koji su zauzeli srpske opštinske objekte na severu.

00:28

Pesma se ori u Zvečanu

10.20 - Građani Leposavića na protestu sa žutom trakom oko ruke

Nekoliko građana Leposavića na današnjem protestu u tom mestu stavilo je na ruku žutu traku sa Davidovom zvezdom, koja je simbol stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Kako kažu, želeli su da na taj način ukažu na stradanje Srba na Kosovu. Oni su sedeli tik uz pojačanu bodljikavu žicu, da bi se zatim povukli u masu ljudi.

Građani Leposavića i danas mirno protestuju i zahtevaju da se oslobode građani severa Kosova koji su u ponedeljak uhapšeni u Zvečanu, ali i da Kurtijevi gradonačelnici i specijalci kosovske policije napuste zgrade opština na severu Kosova. Veliki broj građana je okupljen ispred zgrade opštine.

9.55 - Zećiri i danas radi u kancelariji u Čabri

Kurtijev gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri potvrdio je da i danas obavlja svoje dužnosti iz kancelarije za zajednice u selu Čabra, piše Koha.

On je i juče radio u ovoj kancelariji. Zećiri je za Kohu rekao da je situacija u Zubinom Potoku trenutno mirna.

9.25 - Lajčak: Nepotrebna eskalacija, nije na NATO da ovo rešava, nama treba političko rešenje

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ocenio za Dojče vele da su događaji na severu KiM apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rešenje, kroz postojeći dijalog.

Ukazao je da ne možemo imati normalizaciju i eskalaciju u isto vreme i istakao da je potrebno deeskalirati, vratiti se radu na normalizaciji, na implementaciji dokumenta.

Na pitanje da li će raspoređivanje dodatnih NATO snaga u regionu pomoći u deeskalaciji sukoba, Lajčak je rekao da to može se reši samo politički, a to znači kroz postojeći dijalog.

9.05 - U Zvečanu zastava duga 250 metara

Srđan Milosavljević, bivši predsednik Skupštine Opštine Zvečan ponovio je da su zahtevi povlačenje specijalnih jedinica policije iz opština sa severa KiM.

00:26

Srbi razvili trobojku u Zvečanu

“Da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu KiM, da se naši neosnovano uhapšeni građani Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu, jer nisu krivi što su živi. Imamo informacije da su advokati na terenu i čekamo povratne informacije o tome da li će biti pušteni na slobodu“, rekao je Milosavljević.

Kosovo, KiM, Zvečan
foto: Kurir

Razvijena je uz aplauz srpska zastava dugačka 250 metara. Milosavljević je pozvao građane na miran protest.

8.40 - Vučević: Beograd veruje u političko rešenje

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je gostujući u Dnevniku RTS-a da je “bezbednosna situacija visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini“.

- Pre svega da to nazovemo pravim imenom i da to probamo da sublimiramo kao okupaciju severa Kosova i Metohije od strane albanske administracije iz Prištine - dodao je Vučević.

Istakao je da Beograd veruje u politički razgovor, dijalog i političko rešenje, kao i da su zbog toga imali juče sastanke sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i ambasadorima Kine i Rusije.

8.30 - Najavljen najmasovniji protest u Zvečanu

Mirna noć na severu KiM, ali tenzije su prisutne, kako na lokacijama oko zgrada lokalnih samouprava tako i šire. Na putevima su snage KFOR-a, policije ima ređe.

00:29

Protest Srba ispred zgrade opštine Zvečan

Oko samih objekata i dalje su jake snage mećunarodnih vojnih trupa sa vojnicima u opremi za razbijanje demonstracija.

U samoj zgradi lokalne administracije u Zvečanu su specijalci policije pod komandom Prištine u oklopnim vozilima.

Inače. za danas je najavljen najmasovniji miran protest građana ispred opštine Zvečan

Zvečan, Kosovo, KiM
foto: Kurir

8.15 - Blinken: Odluka Vlade Kosova da prisili pristup opštinama eskalira tenzije

Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je da je neophodno da se Kosovo i Srbija ponovo posvete uključivanju u dijalog koji vodi EU, radi normalizacije odnosa.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, Blinken je pozvao obe strane da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija.

"Sjedinjene Države osuđuju juče neprihvatljivo nasilje nad trupama Kfora predvođenim NATO, organima za sprovođenje zakona i novinarima", naveo je Blinken.

8.00 - Veliki broj Srba i danas ispred zgrade opštine Leposavić

Veliki broj građana i jutros se okupio ispred opštine Leposavić u znak podrške uhapšenim Srbima tokom sukoba u Zvečanu.

Jutros oko 5 sati obruč oko vojnika američkog Kfora dodatno je ojačan bodljikavom žicom. Iza vojnika Kfora se i dalje nalaze okloplopna vozila specijalnih jedinica kosovske policije.

Novi Kurtijev gradonačelnik Ljuljzim Hetemi nije viđen kako napušta zgradu opštine, pa se pretpostavlja da je i ovu noć, kao i prethodnu, proveo u tom objektu.

7.45 - Kfor razvlači bodljikavu žicu

Kfor razvlači bodljikavu žicu i ojačava blokadu zgrade opštine u Zvečanu, javlja dopisnik RTS-a.

Okupljaju se i zaposleni u lokalnoj samoupravi. Vojnici KFOR-a su u opremi za razbijanje demonstracija. Tu su i specijalci policije sa blindiranim vozilima.

Pripadnici Kfora postavili su bodljikavu žicu u blizini zgrade opštine.

Podsetimo, protesti Srba u tri opštine na severu počeli su u ponedeljak, a građani traže ispunjenje dva zahteva, da se specijalne jedinice policije povuku sa severa i da se građanima koji su zaposleni omogući pristup objektu.

Meštani Zvečani juče su dodali još jedan zahtev, a to je da se uhapšeni Srbi puste na slobodu.

Bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević juče je najavio da će se protesti nastaviti i da će biti još masovniji, ako ne budu ispunjeni zahtevi Srba.

(Kurir.rs/Kosovo onlajn/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track