KOSOVO GUBI PODRŠKU SVOG NAJMOĆNIJEG SAVEZNIKA! Suzana Grubješić o sankcijama SAD protiv Prištine
Foto: Marina Lopičić

kazna za izazivačA krize

KOSOVO GUBI PODRŠKU SVOG NAJMOĆNIJEG SAVEZNIKA! Suzana Grubješić o sankcijama SAD protiv Prištine

Politika -

Vest da je Amerika počela sa kažnjavanjem kosovskih vlasti zbog nepotrebnog izazivanja krize na severu Kosova i Metohije prilično je siguran znak da Priština gubi podršku svog najmoćnijeg saveznika, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić. Ona za Kurir naglašava da Srbima nikako nije u interesu da se sukobljavaju sa Kforom, ali i napominje da oni imaju pravo na miran protest protiv odnosa koji prema njima imaju i kosovska vlast i deo međunarodne zajednice.

- Kosovske vlasti donele su pogrešnu i štetnu odluku da tzv. gradonačelnici, koji su to postali na izborima održanim bez ljudi, nasilno uđu u opštinske zgrade na severu KiM. Ta odluka doneta je uprkos upozorenjima SAD i prouzrokovala je tenzije i nasilje u opštinama sa srpskom većinom. Odgovor SAD jeste uvođenje sankcija Kosovu, jer je prouzrokovalo sasvim nepotrebnu krizu koja ima potencijal da preraste u nešto više. Kosovo gubi podršku svog najmoćnijeg saveznika. Nadam se da se time stavlja tačka na ekstremizam i egzibicionizam kosovskih vlasti, jer su SAD konačno rešene da pređu sa reči na dela - ocenjuje naša sagovornica i dodaje:

KFOR, Zvečan, Kosovo i Metohija, blokada
foto: Kurir

- To znači povlačenje kosovskih policijskih snaga, raspoređivanje dodatnih snaga Kfora i normalizaciju stanja na terenu. Srbima nikako ne ide u korist sukob s KFOR-om, ali imaju pravo da na miran način iskazuju nezadovoljstvo ne samo trenutnom situacijom, već sveukupnim odnosom kosovskih vlasti i dela međunarodne zajednice prema srpskoj zajednici na KiM, čija prava se već decenijama ne poštuju.

Suzana Grubješić otkriva da i Evropska unija sprema hladan tuš za Prištinu.

- Neke članice EU traže suspenziju IPA fondova i vizne liberalizacije za Kosovo, tako da se kosovskim vlastima ne piše dobro ni sa evropske strane - kaže sagovornica Kurira.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja