KOMANDANT KFORA POSLE POSETE SRBIJI: Zabrinut sam zbog dešavanja na severu KiM
Foto: Printscreen

KOMANDANT KFORA POSLE POSETE SRBIJI: Zabrinut sam zbog dešavanja na severu KiM

Politika -

Komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o opštoj bezbednosnoj situaciji u regionu i aktivnostima te misije u skladu sa mandatom UN i kao podrška dijalogu koji vodi EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno iz Kfora, Ristuća je izrazio duboku zabrinutost zbog najnovijih dešavanja u opštinama na severu Kosova nakon događaja od 29. maja, kada je nekoliko pripadnika te misije povređeno tokom "izazvanih napada kriminalnih elemenata koji su se infiltrirali na mirne proteste".

Nakon sastanka sa predsednikom, Ristuća je imao priliku da se sastane sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem sa kojim je razgovarao o obnovi saradnje.

U saopštenju se navodi i da su se Ristuća i Mojsilović saglasili da sve strane moraju da deeskaliraju tenzije.

"Kfor je spreman da se suoči sa svakim scenariom i nastavlja da prati situaciju na terenu. Kfor nastavlja da deluje nepristrasno, u okviru strogih Pravila angažovanja (ROE) i preduzima sve neophodne mere da sprovede svoj mandat na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, kako bi obezbedio bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, Generalštaba Vojske Srbije, kao i Misije vladavine prava koju predvodi EU (Euleks) zajedno sa drugim predstavnicima međunarodne zajednice.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja