NOVE PROVOKACIJE NA SEVERU KIM! Uhapšen Srbin, oklopna vozila tzv. kosovske policije patroliraju kroz centar Severne Mitrovice
Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

NOVE PROVOKACIJE NA SEVERU KIM! Uhapšen Srbin, oklopna vozila tzv. kosovske policije patroliraju kroz centar Severne Mitrovice

Politika -

U zgradu opštine u Leposaviću jutros je ušao ministar lokalne samouprave u Prištini Aljbert Krasnići, a nakon što su okupljeni Srbi zahtevali da je napusti, on je oko 15 časova napustio Leposavić. Ispraćen je zvižducima, a automobil mu je gađan narandžastom farbom.

1 / 24 Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

00.33 - Obraćanje Petra Petkovića u 10 ujutru

Zbog novog zastrašivanja, hapšenja i progona Srba, kao i opsadnog stanja koje je noćas u Kosovskoj Mitrovici organizovao Aljbin Kurti, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održaće ujutru u 10 sati vanrednu konferenciju za medije, poručuju iz kancelarije za KiM.

23.51 - Oklopna vozila Rosu patroliraju kroz centar Severne Mitrovice

Tokom kasnih večernjih sati, pripadnici specijalnih jedinica Rosu u povećanom prisustvu patroliraju Severnom Mitrovicom u oklopnim blindiranim vozilima. Kako je za Kosovo onlajn iz više različitih izvora potvrđeno, vozila specijalnih jedinica nalaze se i na ulazu u Severnu Mitrovicu kod NIS-ove benzinske stanice, u Bošnjačkoj mahali, u naselju Mali Zvečan koji spaja opštine Zvečan i Severnu Mitrovicu, kao i u blizini naselja Tri solitera.

Vozila kosovskih specijalnih jedinica primećena su i na glavnim ulicama kod spomenika Knezu Lazaru, ali i u blizini studentskog centra i Doma zdravlja. Prema nezvaničnim informacijama, pripadnici kosovskih specijalnih jedinica zaustavljaju vozila na ulazu u Severnu Mitrovicu i vrše detaljni pretres vozila i putnika.

19.56 - Uhapšen još jedan Srbin na KiM

Tzv. kosovska policija saopštila je da je uhapsila osumnjičenog za napad na novinare u Leposaviću 29. maja, a kako je objavio ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja radi se o Srbinu.

Svečlja je naveo da je uhapšeni "jedan od vođa grupe koja je 29. maja napala novinare Kaldža u Leposaviću".

18.58 - Kurti: Još nisam odlučio da li idem na sastanak u Briselu

Prištinski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da još nije doneo odluku o učešću na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon najave Evropske unije da će dvojica lidera biti pozvana na sastanak u Briselu sledeće nedelje.

Kurti je na Prespanskom forumu izjavio da će na vreme odgovoriti šefu spoljne politike EU Đuzepu Borelju, kada dobije poziv.

„Još nisam odlučio, ali ću u dogledno vreme odgovoriti gospodinu Borelju, jer on nije pozvao na sastanak večeras. To je sledeće nedelje“, izjavio je Kurti.

"Uvek sam spreman da imamo sastanke na visokom nivou u Briselu, jer želim brzu implementaciju Osnovnog sporazuma. Ono što treba je izbalansirana, fer i jasna mapa puta, da tekst sporazuma pretočimo u realnost", rekao je Kurti, a prenosi Kosovo onlajn.

16.25 - Eskobar traži ukidanje zabrane za ulau srpske robe na KiM

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar naveo je danas da bi Priština trebalo da ukine zabranu na ulaz srpske robe i da je to ne samo nevropski, nego i nepotrebno dizanje tenzija.

Eskobar je na pitanje novinara Kosova onlajna povodom zabrane koju je uvela prištinska vlada, odgovorio da nema pravnog osnova za takav potez i da bi zabranu trebalo ukinuti.

"Ta zabrana za robu i određena vozila treba da bude ukinuta. EU smatra da je to ne samo antievropsko, sprečavati kretanje ljudi i roba, nego za to nema ni zakonskog osnova. SAD u potpunosti podržavaju taj stav EU. Što se tiče kritika premijera Kurtija na račun Kfora, SAD i drugih povodom slučaja trojice kosovskih policajca, kao što sam već rekao, sačekaćemo činjenice i da se završi istraga pre davanje bilo kakvih izjava", rekao je Eskobar.

15.48 - Kurti: Moja velikodušna ponuda je da 4 gradonačelnika ne moraju da završe mandate

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da ako su potrebni novi izbori, da on daje "velikodušnu ponudu da četiri predsednika opština" na severu neće morati da završe svoje mandate, ali kako je dodao, mora da bude pripremljena situacija na terenu, a što znači da postoji vladavina prava, prenosi Koha. On je sa Prespanskog foruma poručio i da NATO mora da donese ocenu o kršenju Kumanovskog sporazuma i da zahteva vraćanje zone bezbednosti kako je predviđena ovim sporazumom.

15.02 - Krasnići napustio Leposavić

Ministar u prištini Eljbert Krasnići, koji je jutros došao u zgradu opštine Leposavić, napustio je ovaj objekat. Okupljeni građani su ga ispratili zvižducima, a na vozilo u kojim je bio bačena je narandžasta farba.

00:51

Izlazak ministra iz zgrade opštine Leposavić

14.30 - Crna Gora spremna da bude domaćin sledeće runde dijaloga

Crna Gora je spremna da, uz uključivanje evropskih i američkih zvaničnika, bude domaćin sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine, poručio je crnogorski premijer Dritan Abazović.

On je na Tviteru naveo da je razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem na marginama Prespanskog foruma za dijalog.

"Crna Gora, kao prijateljska zemlja Srbije i Kosova, ali i svih drugih u regionu, spremna je da, uz uključivanje evropskih i američkih zvaničnika, bude domaćin sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine", naveo je Abazović.

13.53 - Građani Severne Mitrovice ponovo u mirnoj šetnji

Više hiljada građana Severne Mitrovice okupilo se danas kod spomenika knezu Lazaru u tom gradu, kako bi poslali podršku uhapšenima Milunu Milenkovicu, Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću. U prvim redovima se nalaze članovi porodica uhapšenih ljudi, ali i deca koja treniraju u kik boks klubu gde je Milenković trener.

KiM
foto: Kosovo Online

Okupljeni građani su se uz mirnu šetnju uputili ka Tehničkoj školi, noseći srpske trobojke, zastave kik boks kluba, kao i transparente "Pravda za Slađana", "Svi smo Lune", "Nije kriv", i majice sa natpisom " Svi smo mi Radoš i Dušan". Građani su potom prošetali ulicama Severne Mitrovice, vraćajuci se time na početnu tačku, kod spomenika Knezu Lazaru.

Pred okupljene je izašao predstavnik Sportskog saveza Kosova i Metohije, koji je i organizator današnje mirne šetnje, Goran Kovač, koji ih je pozvao da ponovo izađu u još većem broju u ponedeljak, kako bi poslali podršku i izrazili solidarnost sa uhapšenim Dušanom, Radošem i Milunom.

13.24 - Rama: Rešenje za smirivanje tenzija koje nudi evroatlantska zajednica zlatna prilika

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas da je rešenje za smirivanje tenzija na severu KiM koje nudi evroatlantska zajednica, zlatna prilika koju ne bi trebalo propustiti, prenosi Gazeta ekspres. Rama je na konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, naglasio da se za oslobađanje kosovskih policajaca uhapšenih od strane srpske policije koristi svaki komunikacioni most.

"Kfor neće dati javni zaključak, već će dosije dostaviti NATO. Jasno je da u svakom slučaju trojica pripadnika Kosovske policije nisu počinili nikakav zločin. Čak i ako bismo pretpostavili da su prešli granicu, odgovor je samo jedan: povratak kući. Od prvog trenutka smo se fokusirali da to omogućimo", rekao je Rama.

Rešenje za napetu situaciju između Kosova i Srbije, podseća Rama, ponudila je evroatlantska zajednica. Ističe da je dogovor koji su ponudili predstavnici međunarodne zajednice, prilika koja se možda neće ponoviti u budućnosti, a koja će, kako dodaje, obezbediti i priznanje Kosova od strane Srbije.

12.36 - Lajčak: Hitno spustiti tenzije na severu KIM u skladu sa zahtevima SAD i EU

Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je danas da predsednikom severnomakedonske Demokratske unije za integraciju Aljiem Ahmetijem o situaciji na severu KiM. Lajčak je na Tviteru napisao da je na sastanku bilo reči i o hitnoj potrebi za spuštanjem tenzija u skladu sa zahtevima SAD i EU. Vašington i Brisel zatražili su od premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da hitno deeskalira situaciju na severu, povuče kosovsku policiju iz opštinskih zgrada, kao i da albanski gradonačelnici koji su izabrani na izborima na kojima je izlaznost bila oko 3,5 odsto i koje su Srbi bojkotovali funkcije obavljaju sa alternativnih lokacija. Takođe se traže i novi izbori na severu, uz učešće Srba i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Duga diskusija sa Aljijem Ahmetijem, liderom Demokratske unije za integraciju. Razgovarali smo o situaciji na severu Kosova i hitnoj potrebi koraka za spuštanje tenzija u skladu sa zahtevima EU i SAD", napisao je Lajčak.

11.50 - Kurtijeva policija na Jarinju zabranila ulaz vozilu Pošte Srbije

Kosovska policija upravo je na Jarinju zabranila vozilu Pošte Srbije koje je prevozilo redovnu poštu na sever KiM da pređe administrativni prelaz. Vozilo je zaustavljeno i ne dozvoljava se da nastavi put pokrajine.

Kosovo, Jarinje
foto: Kosovo Online

Na Jarinju već dva dana stoji parkiran i ogroman broj kamiona, jer je kosovska vlada pre dva dana zabranila uvoz robe iz Srbije, kao i ulazak na Kosovo teretnim vozilima sa srpskim registarskim oznakama.

11.30 - Petković: Obavestio sam Lajčaka o nasilnim potezima Kurtija

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je ulazak ministra privremenih prištinskih institucija u zgradu opštine Leposavić nova provokacija, kao i da je obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da Kurti hoće nasilno da uvede odbornike u tu opštinu.

Petar Petković
foto: Printscreen/Pink

On je na svom Tviteru napisao da se radi o pokušaju nasilnog preuzimanja opštine Leposavić od strane Kurtija, kao i da je jasno da hoće novu krizu.

- O ovim nasilnim potezima Kurtija odmah sam obavestio Lajčaka. Umesto da iz zgrade povuče lažnog gradonačelnika, Kurti bi da uvodi i lažne odbornike. Jasno je da hoće novu krizu! Neće mu proći - napisao je Petković.

10.48 - Krasnići ušao u zgradu opštine Leposavić, Srbi prišli do ulaznih vrata

Ministar uprave i lokalne samouprave lažne države Kosovo Eljbert Krasnići ušao je jutros u zgradu opštine Leposavić tokom smene policije, kako bi održao sastanak sa gradonačelnikom iz redova Samoopredeljenja Ljuljzimom Hetemijem, javlja Kosovo onlajn. Ispred samog ulaza u zgradu trenutno se nalaze predstavnici Srba koji ovo smatraju novom provokacijom Prištine.

Kosovo, Leposavić
foto: Kosovo Online

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić rekao je reporteru Kosovo online da mu je informaciju o ulasku Eljberta Krasnićija u opštinsku zgradu potvrdio komandant mađarskog kontigenta Kfora, koji obezbeđuje sam ulaz u objekat opštine. Kako se nezvanično saznaje, bilo je planirano da u zgradu uđu i zamenica gradonačelnika Dragana Miletić i opštinski odbornici, što okupljeni Srbi smatraju kao moguć pokušaj da budu donete neke odluke mimo volje stanovnika Leposavića, koji nisu ni učestvovali na nedavnim lokalnim izborima.

Kosovo, Leposavić
foto: Kosovo Online

Velika grupa Srba u Leposaviću i jutros mirno protestuje ispred opštinske zgrade, sa zahtevom da specijalna policija i Hetemi napuste zgradu opštine, a jedan deo njih je uspeo da priđe do ulaznih vrata.

1 / 7 Foto: Kurir

Mađarski vojnici koji su zamenili italijanske i američke vojnike, stoje na vratima, a kako javlja reporter Kosovo onlajna iza vojnika Kfora na vratima zgrade primetna je grupa kosovskih specijalaca. Zoran Todić i predstavnik Srpske liste Slavko Simić trenutno pregovaraju s mađarskim komandantom Kfora.

00:10

Nova provokacija Kurtija i pokušaj dizanja tenzija

Ispred opštine je obruč crnih džipova Kfora pored kojih su raspoređeni mađarski vojnici. Iza zgrade i dalje je postavljena bodljikava žica i dva vozila specijalnih jedinica policije.

9.00 - Stoje kamioni sa srpskom robom

Pošto je Priština zabranila prolazak na Kosovo i Metohiju kamionima sa srpskom robom, kolone kamiona su na svim administrativnim punktovima - Merdare, Jarinje i Končulj.

Prolaze samo putnička vozila i kamioni sa inostranim tablicama i to nakon detaljne kontrole kosovske policije. Kolone kamiona su na svim administrativnim punktovima. Zabrana se ne odnosi na automobile.

(Kurir.rs, Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track