KOMEDIJA! OPŠTE RASULO U NARODNOJ STRANCI: Vuk Jeremić promenio brave na centrali i SAKRIO PEČAT?!
Foto: ATA Images

BORBA ZA PREVLAST

KOMEDIJA! OPŠTE RASULO U NARODNOJ STRANCI: Vuk Jeremić promenio brave na centrali i SAKRIO PEČAT?!

Politika -

Narodna stranka, na čijem je čelu zvanično Vuk Jeremić, a neformalno Miroslav Aleksić, kako tvrde i sami funkcioneri partije poput Borislava Novakovića, u totalnom je rasulu, saznaje Kurir od više nezavisnih izvora.

Ulje na vatru

Vrhunac drame u toj partiji, u kojoj je na delu borba za prevlast između Jeremića, koga podržava „starija garda“, i Aleksića, uz koga su mlađi članovi, bilo je to što je aktuelni šef partije, navodno, zamenio brave u stranačkoj centrali, a čak i sklonio partijski pečat.

- Tamo je zaista opšte rasulo i Aleksićeva struja ozbiljno priprema puč. Jeremić je zasad svoju smenu uspeo da prolongira bar za mesec, pomerio je izbornu skupštinu za 22. oktobar, a većina odbora koja je uz Aleksića tražila je da to bude ranije. Jeremić zasad ima većinu u predsedništvu i uz njega su Sanda Rašković Ivić i Siniša Kovačević, ali kad je reč o gradskim odborima, tu prednjači Aleksić. Jeremić je svestan da može doći do njegove smene, otud i ono pismo koje je poslao članovima posle sednice Glavnog odbora, u kojem je i indirektno priznao da postoje struje i neslaganja.

Ulje na vatru pre dva dana dolio je potpredsednik Borislav Novaković, koji je, inače, kako je rekao naš izvor, glavni čovek za rušenje Jeremića u Vojvodini. On je otvoreno i rekao da bi, ukoliko se kandiduje Aleksić, bio za njega.

Novaković je za list Nova rekao da je logično da u stranci ima više kandidata za svaku funkciju, pa tako i za mesto predsednika stranke.

Sanda Rašković Ivić, Borislav Novaković
foto: Beta Dragan Gojić, ATA Images

- Posao predsednika je da ujedinjuje, a ne razjedinjuje. Njegov lični rejting ne može biti ispod stranačkog rejtinga. Svojim ugledom on mora da donosi, a ne da odnosi glasove birača. On mora da podstiče, a ne da usporava rad stranke. U tom smislu ja nemam nikakvu dilemu. Dakle, ako odluči da se kandiduje, Miroslav Aleksić će imati moju maksimalnu podršku - rekao je Novaković i dodao:

- Iako nije formalni, on (Aleksić) faktički je lider Narodne stranke. Jer liderstvo ne donosi funkcija koju obavljate, nego podrška koju imate u narodu. Napokon, i ne manje važno, opoziciji su potrebne nove ličnosti koje nemaju narcisoidan, sebičan i hijerarhijski doživljaj politike.

Na ovu izjavu Novakovića reagovala je juče potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić.

Stefan Jovanović, portparol NS

Nećemo komentarisati dešavanja u stranci

Portparol Narodne stranke i poslanik Stefan Jovanović kratko je poručio za Kurir da lider stranke Vuk Jeremić neće komentarisati dešavanja u toj partiji. Jeremića smo prethodno pitali da li je tačno da je promenio brave na centrali stranke i sklonio pečat, ali i zamolili ga da prokomentariše situaciju u NS, u kojem očito postoje dve struje - njegova i Aleksićeva.

Stefan Jovanović
foto: BETA Amir Hamzagić

Leti perje

Kazala je da je njen stranački kolega Novaković „napravio veliku grešku kada je rekao da će podržati šefa poslaničke grupe NS Miroslava Aleksića ako se kandiduje za stranačkog predsednika“ i da bi zbog toga „trebalo da se izvini“.

- Ne znam šta mu je bilo da ovako postupi i da tako nešto izjavi. Pravo da vam kažem, gospodin Novaković je bio u dubokoj političkoj penziji, a upravo ga je Jeremić rehabilitovao. Očekujem njegovo izvinjenje i neku vrstu pokajanja za ovakav način ponašanja - rekla je Rašković Ivić za list Politika i dodala:

- Narodnoj stranci je mnogo dobro krenulo, mislim da u sadašnjem sastavu i samostalno možemo da pređemo pet odsto na izborima, i zamolila bih sve svoje kolege unutar stranke da o tome vode računa i da se ponašaju savesno.

Predsednik Centra za nacionalnu politiku Perko Matović ranije je u razgovoru za Kurir podsetio i na slučaj Zdravka Ponoša, nekadašnjeg najbližeg Jeremićevog saradnika, koji je otišao iz stranke zbog autoritarnosti stranačkog šefa. Ipak, Matović je rekao da se, čak i da Aleksić preuzme stranku od Jeremića, ništa neće promeniti.

- Reč je o čoveku koji nema nikakvu težinu - ocenio je Matović.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track