MOŽE LI USLEDITI TALAS OTPRIZNAVANJA KOSOVA NAKON GOVORA PREDSEDNIKA? Stanković nema dilemu: Traže da obustavimo aktivnost!
Foto: Kurir televizija

kurir tv

MOŽE LI USLEDITI TALAS OTPRIZNAVANJA KOSOVA NAKON GOVORA PREDSEDNIKA? Stanković nema dilemu: Traže da obustavimo aktivnost!

Politika -

Većina Srba koji su iskusili nepravdu i kršenje međunarodnog prava, duboko su se emotivno saglasili s predsednikom Aleksandrom Vučićem na sednici Generalne skupštine UN.

Oni su s punim razumevanjem pozdravili njegove reči i podržali svaku izgovorenu frazu.

UN, Generalna skupština UN
foto: EPA / Jason Szenes

U svojoj izjavi, predsednik je hrabro istakao stalnu prisutnost dvostrukih standarda, što je često dovelo do problema u Srbiji.

Ovim povodom, gost "Usijanja" koji je analizirao reči, ali i moguće scenarije za budućnost je Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Postoje nadanja da bi nakon ovih poruka moglo da usledi talas povlačenja priznanja Kosova, pa je Stanković rekao:

- Ta opcija nije nemoguća, da budemo iskreni, ali dok se ne dogodi ne mogu potvrditi koliko je verodostojna. U poslednje vreme smo imali značaj broj povlačenja, to šteti afirmaciji Kosova, a od nas se upravo traži, francusko-nemačkim papirom, da obustavimo tu aktivnost. Dosta nam se zamera zbog toga, doduše to nisu javne zamerke, ali to je jedna od zamerki koju naš predsednik sluša u svakodnevnom kontaktu sa EU ili predstavnicima nekih pojedinačnih zemalja, koji su sponzori kosovske nezavisnosti.

00:57

MOŽE LI USLEDITI TALAS ODPRIZNAVANJA KOSOVA NAKON GOVORA PREDSEDNIKA? Stanković nema dilemu: Traže da obustavimo aktivnost!

Potom je naglasio da te inicijative pokreće SAD:

- Nije to inicijativa Kosova, već pre svega, Sjedinjenih Američkih Država. Naša ideja za otpriznavanje je negde zajednički definisana sa dve druge članice Saveta bezbednosti, odnosno Kinom i Rusijom. To je bitno, jer ovi koji promovišu nezavisnost Kosovo možda bi pokušali da imaju veliku većinu, i da tako preko Generalne skupštine uvedu u UN. Doduše, ako je situacija pola-pola onda otpada taj scenarijo.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:07

ČINJENICA DA NISMO ČLAN EU, NAS ZAKONSKI ŠTITI OD PRITISAKA Gajović: O ovome će još biti reči na sastanku UN u Njujorku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track