PRESUDA VIŠEG SUDA U BEOGRADU P3 108/20
Foto: Petar Aleksić

PRESUDA VIŠEG SUDA U BEOGRADU P3 108/20

Politika -

U IME NARODA

VIŠI SUD U BEOGRADU sudija Velibor Barović, sudija pojedinac, u pravnoj stvari tužioca Jugoslava Ćosića iz Beograda, koga zastupa punomoćnik advokat Nevena Drobnjaković iz Beograda, protiv tuženog Rajka Nedića iz Beograda, koga zastupa punomoćnik advokat Branislav D. Glogonjac iz Beograda, radi utvrđenja i zabrane ponovnog objavljivanja informacije, vrednost predmeta spora 100.000,00 dinara, nakon održane glavne i javne rasprave dana 08.12.2021. godine, istog dana, doneo je

PRESUDU

I USVAJA SE tužbeni zahtev tužioca Jugoslava Ćosića, pa se utvrđuje da je povređeno pravo na dostojanstvo ličnosti tužioca objavljivanjem sledećih informacija u mediju kurir.rs čiji je odgovorni urednik tuženi Rajko Nedić iz Beograda, u tekstu pod naslovom "POZADINA OPASNOG IZVEŠTAVANJA N1! Iza svega se krije PROFIT vlasnika, preko korone GURAJU SVOJE NA VLAST!" od 09.04.2020. godine: da je tužilac lažov, da krši pravila svoje (novinarske) profesije, posebno tako što rukovodi televizijom N1 tako da ona pristrasno izveštava u vezi sa epidemijom korona virusa kako bi se destabilizovala vlast u Srbiji, da to čini iz nečasnih pobuda i radi zagovoljenja interesa opozicije povezane sa Draganom Đilasom, odnosno Savezom za Srbiju i vlasnika televizije kojom rukovodi, te da nema profesionalni integritet nego je instrument tih lica.

II USVAJA SE tužbeni zahtev tužioca Jugoslava Ćosića, pa se utvrđuje da je povređeno pravo na dostojanstvo licnosti tužioca objavljivanjem sledećih informacija u mediju „Kurir: Najuticajnije dnevne novine Balkana" čiji je odgovorni urednik tuženi Rajko Nedić iz Beograda, u tekstu pod naslovom "N1 preko korone gura svoje ljude na vlast" od 10.04.2020. godine i tekstu pod naslovom "Svesno ruše Kona i zdravstveni sistem zbog svojih interesa!" od 15.04.2020. godine: da je tužilac lažov, da krši pravila svoje (novinarske) profesije, posebno tako što rukovodi televizijom N1 tako da ona pristrasno izveštava u vezi sa epidemijom korona virusa kako bi se destabilizovala vlast u Srbiji, da to čini iz necasnih pobuda i radi zagovoljenja interesa opozicije povezane sa Draganom Đilasom, odnosno Savezom za Srbiju i vlasnika televizije kojom rukovodi, te da nema profesionalni integritet nego je instrument tih lica.

III USVAJA SE tužbeni zahtev tužioca Jugoslava Ćosića iz Beograda, pa se zabranjuje tuženom Rajku Nediću iz Beograda, kao odgovornom uredniku medija kurir.rs i "Kurir: Najuticajnije dnevne novine Balkana", da u ovim medijima ponovo objavi informacije kojima se povreduje tužiočevo pravo na dostojanstvo ličnosti i to: da je tužilac lažov, da krši pravila svoje (novinarske) profesije, posebno tako što rukovodi televizijom N1 tako da ona pristrasno izveštava u vezi sa epidemijom korona virusa kako bi se destabilizovala vlast u Srbiji, da to cini iz nečasnih pobuda i radi zagovoljenja interesa opozicije povezane sa Draganom Đilasom, odnosno Savezom za Srbiju i vlasnika televizije kojom rukovodi, te da nema profesionalni integritet nego je instrument tih lica.

IV ODBACIJE SE tužba tužioca, Jugoslava Ćosića iz Beograda, u delu kojim je tražio da sud obaveže tuženog Rajka Nedica iz Beograda da sa internet portala kurir.rs ukloni informacije kojima se povreduje dostojanstvo ličnosti tužioca, a koje su navedene u stavu I izreke presude.

V OBAVEZUJE SE tuženi Rajko Nedić iz Beograda, odgovorni urednik medija kurir.rs i Kurir: Najuticajnije dnevne novine Balkana", da objavi uvod i izreku ove presude, o svom trošku, bez komentara i bez odlaganja, najkasnije u drugom narednom broju medija kurir.rs i „Kurir: Najuticajnije dnevne novine Balkana", od pravnosnažnosti ove presude.

VI ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca Jugoslava Ćosića iz Beograda, preko dosudenog u stavu V izreke presude, do zahteva kojim je tražio da se obaveže tuženi Rajko Nedic iz Beograda, odgovorni urednik medija kurir.rs i „Kurir: Najuticajnije dnevne novine Balkana", da objavi da ovu presudu objavi u celosti, o svom trošku, bez komentara i bez odlaganja, najkasnije u drugom narednom broju medija kurir.rs i „Kurir: Najuticajnije dnevne novine Balkana", od pravnosnažnosti ove presude.

VII OBAVEZUJE SE tuženi Rajko Nedić iz Beograda da, ukoliko postupa protivno zabrani iz stava III izreke presude, plati tužiocu Jugoslavu Ćosicu iz Beograda iznos od 100.000,00 dinara.

VIII ODBACIJU SE tužba tužioca, Jugoslava Ćosića iz Beograda, u delu preko dosuđenog stavom VII izreke presude, kojim je tražio da sud obaveže tuženog Rajka Nedića iz Beograda da ukoliko postupi protivno stavovima IV i V izreke presude, plati tužiocu Jugoslava Cosica iz Beograda iznos od 100.000,00 dinara.

IX OBAVEZUJU SE tuženi da tužiocu isplati na ime troškova parnicnog postupka iznos od 92.800,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti ove presude do isplate, u roku od 15 dana od prijema prepisa presude.

X ODBIJA SE zahtev tužioca kojim je tražio da sud obaveže tuženog da mu isplati na iznos dosudenih troškova postupka od 92.800,00 dinara zakonsku zateznu kamatu od 08.12.2021. godine do izvršnosti presude.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja