PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO POSETU AFRICI: Četiri faktora zbog kojih je "crni kontinent" ekonomski i politički važan Srbiji!
Foto: Shutterstock

diplomatija

PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO POSETU AFRICI: Četiri faktora zbog kojih je "crni kontinent" ekonomski i politički važan Srbiji!

Politika -

Najava predsednika Aleksandra Vučića da planira da sledeće godine napravi turneju od 20 dana po Africi mogla bi da donese značajne prednosti za Srbiju. Afrički kontinent se politički i ekonomski preporučuje Srbiji, s obzirom na njene interese i insistiranje na principima međunarodnog prava, ocenjuju sagovornici Kurira.

Oni naglašavaju da je ovaj deo sveta naročito važan u promenjenim globalnim okolnostima stvaranja multipolarnog sveta, u kojem je poželjno imati saradnju sa svima, što se poklapa i sa spoljnopolitičkom doktrinom Srbije. Istovremeno ističu da su borba za otpriznavanje nezavisnosti Kosova, ogromno tržište, pojačavanje diplomatskih aktivnosti i vojna saradnja četiri faktora, zbog kojih će Afrika u narednom periodu biti izuzetno važna za Srbiju.

Faktor Kosovo

Bivši diplomata Branko Branković kaže za Kurir da je vest da će predsednik Vučić ići u Afriku svakako dobra, a mogućnosti saradnje veoma široke.

- To jeste izuzetno politički važno sa aspekta Kosova, jer treba se setiti da je rezultat posete šefa diplomatije Ivice Dačića Africi, pre nešto više od godinu dana, bio pristojan broj otpriznavanja Kosova. Dotad veliki broj zemalja nije ni znao da su njihove prethodne vlade priznale Kosovo. Najvažniji interesi Srbije u Africi vezani su za političku oblast, odnosno podršku nama u borbi za Kosovo, ali svakako možemo imati i ekonomsku podršku, jer je reč o zemljama bogatim sirovinama. Veoma je širok dijapazon mogućnosti Srbije za razvoj odnosa sa svim afričkim zemljama na svim poljima, tim pre što imamo tradicionalno dobre odnose - objašnjava naš sagovornik.

Branko Branković
foto: Kurir televizija

Branković očekuje da će se diplomatska predstavništva Srbije u Africi pojačati, odnosno proširiti.

- Ovo će biti prilika ne samo da se učvrste bilateralni odnosi nego da i padne dogovor da se ponovo otvore ambasade u mestima gde je obostrani interes pre svega u ekonomskoj i političkoj sferi. Pominje se vojna saradnja koja je deo ekonomske saradnje, jer s visokom tehnikom i tehnologijom u namenskoj industriji imamo šta da prodamo afričkim zemljama - ocenjuje on.

Tržište

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za Kurir da smo svedoci svojevrsne bitke velikih globalnih igrača za Afriku, jer ona ima ogromnu razvojnu perspektivu.

Zoran Milivojević
foto: Kurir TV

- Afrika se budi i oslobađa zavisnosti, to jest neokolonijalizma. Suština je da je ovaj kontinent u demografskom smislu, ali i kada je reč o resursima jedan od najperspektivnijih kontinenata. Afrika je iz ugla Srbije perspektivna kada se uzme u obzir naša politička i bezbednosna zaleđina i garancija za međunarodni položaj Srbije i njenu aktivnu diplomatiju i politiku saradnje. S politikom nesvrstavanja tamo imamo i minuli rad, većina zemalja uvažava principijelan stav Srbije u dva pravca. Jedan je zalaganje za principe međunarodnog prava, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, na ravnopravnu saradnju, mir... A drugi pravac je vezan za KiM, jer većina afričkih zemalja ne priznaje nezavisno Kosovo - naglašava naš sagovornik.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Milivojević napominje da je reč o ozbiljnom tržištu.

- Danas imamo najpovoljnije političke pretpostavke za nastup na tom tržištu. Jugoslavija, zatim i Srbija uvek je podržavala afričke države u njihovoj borbi za nezavisnost, i u vreme dekolonijalizacije, ali i danas. Srbija uvažava sve ono za šta se kolektivni jug zalaže i čemu teži. Zato je potpuno prirodno da mi ojačamo te veze. Dobar deo otpriznavanja kosovske nezavisnosti došao je iz Afrike i na tom polju ne samo da ima još prostora već se afrički kontinent preporučuje nama i na političkom, ekonomskom i svakom drugom polju - smatra Milivojević.

Kurir.rs

Bonus video:

00:09

Obraćanje Predsednika Vučića u Pekingu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track