MASKE SU PALE! Đilas na sastanku saradnicima rekao: NAJBOLJI I NAJLAKŠI PARTNER nam je Ivica Dačić!
Foto: Nemanja Nikolić, Foto: Youtube/Kosovo Online

kurir ekskluzivno saznaje

MASKE SU PALE! Đilas na sastanku saradnicima rekao: NAJBOLJI I NAJLAKŠI PARTNER nam je Ivica Dačić!

Politika -

Ivica Dačić i njegovi socijalisti već godinama neguju političku dopadljivost za sve strane, u stilu nikad se ne zna kad može zatrebati taj faktor X. Otuda ne čudi da je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, prema ekskluzivnim saznanjima Kurira, izgovorio upravo ime Dačića kada je pre dva dana na sastanku svojim saradnicima ukazivao na šanse opozicije i potencijalne partnere na koje najviše računa.

- Đilas je pre dva dana imao sastanak sa svojim saradnicima i na njemu je svima vrlo otvoreno rekao: "Najbolji i najlakši koalicioni partner nam je Ivica Dačić" - otkriva naš izvor iz Đilasovog tabora.

Preletački potencijal

Ova instrukcija Đilasa očigledno se odnosila na nadaleko poznatu prevrtljivost Dačića i Socijalističke partije Srbije koja je već znala da pravi neverovatne političke akrobacije koje su joj obezbeđivale vlast. Preletački potencijal Dačića i njegovog SPS i te kako je poznat i Đilasu, koji je i sam poznat po pragmatizmu zarad vlasti.

I uoči predstojećih izbora Dačićevi drugovi podgrevaju stare sumnje u njihovu iskrenost. Kako je Kurir pisao, kameleonska politika socijalista ponovo je u prvom planu jer se na prilično užarenoj stranačkoj sceni ponašaju kao da joj ne pripadaju i kao da ih se ne tiče borba između opozicije i vlasti. Ili, kao da namiguju i drugoj strani.

Izdali više puta

Merkajući nimalo prijatnu predizbornu gužvu i vagajući kada je pravi momenat da se "autuju" kao deo vlasti, i to nimalo zanemarljiv, Dačić i drugovi po ko zna koji put puštaju da SNS prima udarce i brani vladajuću koaliciju i njene rezultate. Ponovo je na testu trpeljivost stožerne stranke za taktiziranje znatno manjeg partnera i njegovu dobro poznatu igru u kojoj je zaslužan za dobre rezultate vlasti, ali nema ga nigde kad je gusto.

Poslednji put kada je SPS izigrao SNS bila je burna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji u februaru ove godine. Tada je Vučić doživeo brutalne napade opozicije, a Dačićevi socijalisti su ćutke sedeli i posmatrali nemile scene. Ovo je bio povod da o pitanju poverenja i nepoverenja progovori i Vučić, koji je tad rekao da se "mnogi sklanjaju kada dođu teška vremena i puste da tuku po Vučiću":

Ipak, najveću političku prevaru Dačić i SPS su priredili 2008. kada su "prodali" radikale, s kojima su imali dogovoreno formiranje vlasti u prestonici. No, socijalisti su napravili novi dogovor - formiranje vlasti na republičkom nivou s DS, te su otpisali dogovor sa SRS za Beograd. Već nakon četiri godine situacija se potpuno okrenula, pa je SPS te 2012. formirao vlast sa SNS i zabio nož u leđa dojučerašnjim partnerima - demokratama. Iako je Dačić tada javno podržao ondašnjeg lidera DS i predsednika Srbije Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora, na kraju se beskrupulozno predomislio i napravio dogovor, a potom i novu vladu s naprednjacima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track