SEDNICA RIK-a: Listić za parlamentarne izbore svetlo kajsija boje, izborne liste podnose se do 26. novembra
Foto: Milos Tešić/ATAImages

SEDNICA RIK-a: Listić za parlamentarne izbore svetlo kajsija boje, izborne liste podnose se do 26. novembra

Politika -

Glasački listići na izborima za narodne poslanike 17. decembra 2023 godine biće svetlo kajsija boje, dok će kontrolni listić biti svetlo plav, odlučila je danas Republička izborna komisija (RIK).

RIK je doneo i odluku o izgledu obrazaca za podnošenje izbornih lista za izbore za narodne poslanike uz koje će biti priložena saglasnost kandidata, izjave birača i spisak onih koji su podržali izbornu listu.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je u Službenom glasniku danas objavljena odluka Predsednika Srbije o raspuštanju Skupštine, tako da su rokovi za izborne radnje danas počeli.

"Izborne liste je moguće podneti do 26. novembra, dakle 20 dana pre izbora i da podsetim da je za proglašenje izborne liste neophodno da učesnici u izborima podnesu najmanje 10 hiljada overenih potpisa građana koji su im dali podršku, a za stranke nacionalnih manjina neophodno je 5.000 overenih izjava birača", rekao je Dimitrijević.

O je rekao da RIK nema nadležnost da utiče na one koji overavaju potpise, ali da može da apeluje na notare da svim listama omogući ravnopravan pristup overi potpisa.

On je obavestio kolege da od danas za članove RIK-a počinju dežurstva jer se predaja lista može očekivati bilo kada.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track